Nokkosteetä hiuksille ym.

Ke 6.6.2012

Kuva: © Marleena
Keväällä ja näin alkukesällä kannattaa kerätä nokkosia sekä syötäväksi, kauneudenhoitoon että puutarhan lannoitteeksi. Nokkosen varret eivät ole vielä puumaisia, vaikka rukkaset tai kumikäsineet onkin hyvä ottaa käyttöön sekä sakset nokkosia kerätessä.

Nokkonen on ravintoarvoltaan erinomainen villivihannes. Jopa muinaiset roomalaiset käyttivät nokkosta ravinto- ja rohdoskasvina. Siitä saa mm. orgaanisia happoja, jotka parantavat vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä, rautaa, kalsiumia, rikkiä, magnesiumia, piitä, kaliumia, A-, C- ja E-vitamiineja. Nokkosen uskotaan puhdistavan verta, sillä se on lievästi diureettinen ja poistaa elimistöstä myrkkyjä ja kuona-aineita. Se sopii reuma- ja kihtipotilaille. Se nostaa yleiskuntoa ja lievittää anemiaa ja hivenainepuutoksia.

Nokkosta kannattaa myös kuivattaa talven varalle. Nokkostee on terveellisempi juoma kuin kahvi tai musta tee.

Myös tekstiilien kuituaineksena sitä käytettiin, ennen kuin pellava syrjäytti sen. Nokkonen kasvattaa uudet latvat katkaistujen tilalle, joten samana kesänä voi poimia 2–3 kertaa samastakin paikasta uusia versoja ja lehtiä.

Nokkosia kannattaa kerätä mahdollisimman puhtaista paikoista, kaukana teistä ja navetoista, pölyttömiltä, vähäsaasteisilta paikoilta, ei lantakasojen läheltä nitraattipitoisuuden takia. Kerää mieluiten nuoria versoja ja lehtiä. Huuhtele ja ryöppää kevyesti (kiehauta 1–5 minuuttia) ennen käyttöä, jos valmistat nokkosmunakasta tai lettuja. Poista salaattilingolla tai kevyesti puristelemalla ylimääräinen vesi pois ja silppua lehdet. Silpun voi myös pakastaa.

Nokkosteehen tarvitset kaksi teelusikallista silputtuja nokkosen lehtiä tai yhden teelusikallisen kuivattuja lehtiä ja kiehuvaa vettä. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Siivilöi. Auttaa kuulemma heinänuhaankin.

Jäähtynyttä nokkosteevettä kannattaa käyttää hiusvetenä. Jos hiukset ovat värjättyjä tai huonokuntoisia, nokkosvesi vahvistaa hiuksia ja edistää hiusten kasvua sekä ulkoisesti että sisäisesti käytettynä. Vaalea tukka voi tosin alkaa vihertää!

Tässä muutamia linkkejä:


Kuva: © Marleena
Toisessa blogissani Salainen puutarha kirjoitan nokkosesta puutarhanhoidossa! ;)

KOMMENTTI ILAHDUTTAA AINA... myös vanhempiin teksteihin lisättynä! : )

4 kommenttia:

 1. Heti tuli huono omatunto kun vain vilkaisinkin tätä postausta. :) "Pitäisi" itsekin ottaa nokkoset paremmin haltuun mutta en muka ole ehtinyt mutta josko tässä vielä kehittyisi... nyt on ainakin nokkostislettä kehittymässä. :)

  VastaaPoista
 2. Norppa, kaikkihan eivät edes tiedä, miten hyvä kasvi nokkonen loppujen lopuksi on. Hienoa, jos postaukseni sai Sinut toimimaan! Mukavaa kesän alkua!

  VastaaPoista
 3. Nokkospuristeetkin ovat hyvät hiuksille, esim. Nokkos-pii-kalkki -yhdiste. Hiuksiin tulee jäntevyyttä ja sopivaa karheutta. Perinteinen lisäravinne eikä niin kallis kuin monet muut luontaistuotteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan joskus ostaneeni noita puristeita, mutta siitä ikuisuus aikaa.

   Poista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.