Herkkua voileivän päälle

Su 9.10.2011

Kuva: Kespro
Kerron tässä nyt yhdestä leivänpäällisestä, joka on omassa helpossa "kokkauksessani" yksi herkullisimmista: avokadoa ruisleivän päälle. Kaaputtelen voiveitsellä kypsää ja hyvää avokadoa sellaisenaan paksulti leivälle ja nautiskelen helahoidon sitten vain sellaisenaan. Nam nam! Helppoa ja terveellistä!

Olen suorastaan rakastunut avokadoon, mutta siinä on paljon energiaa (sadassa grammassa yli 200 kcl), joten se ei ole joka päivä ruokalistallani kuten ei ruisleipäkään. Suomessa avokado on myös hinnaltaan arvokasta. Se säilyy kuitenkin kohtalaisesti paripäivää jääkaapissa ja päälle voi laittaa hiukan sitruunamehua, jolloin se ei niin helposti tummu eli hapetu.

Aikaisempina vuosina tuli avokadovoileivälle ripoteltua aromisuolaa, mutta viime aikojen tutkimusten mukaan aromisuolan sisältämä natriumglutamaatti on kyseenalainen aine, josta esim. monissa kouluissa on luovuttu kokonaan. Kieltämättä aromisuola antoi avokadovoileivälle pirtsakkaa piristystä, mutta en käytä aromisuolaa enää lainkaan. Eläimille avokadoa ei saa antaa, koska se sisältää persiiniä.

Avokado sisältää iholle erittäin tärkeää linolihappoa. Se toimii ihon rasvahappona, ilman linolihappoa iho kuivuu ja hilseilee. "Linolihapon puuttuessa öljyhappo sitoutuu linolihapon paikalle epiteelissä ja tämän vuoksi solukalvo ei pysty enää pitämään vettä ja iho kuivuu ja hilseilee." Wikipedia
Linolihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo, joka on saatava ruosta. Siitä muodostuu arakidonihappoa, joka on pitkäketjuisten rasvahappojen (eikosanoidien) esiaste. Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on tärkeitä fysiologisia tehtäviä mm. verenkiertoelimistössä ja ruoansulatuskanavassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Avokadossa on siis paljon ihmisen elimistölle tärkeitä aineita. (Fineli) Siinä on myös reippaasti kaliumia, joka on tärkeää vatsan toiminnalle.
Avokado sisältää omega-9-rasvahappoa eli oleiinihappoa. On oletettu, että oleiinihapolla olisi kolesterolia alentava vaikutus ja sen arvellaan myös ehkäisevän rintasyöpää.
Avokado sisältää myös runsaasti kaliumia, joka taas saattaa pitää verenpainetta alhaisena. Avokadossa on myös paljon foolihappoa, jolla on monenlaisia myönteisiä vaikutuksia elimistöön. Avokado sisältää myös luteiini-nimistä karotenoidia ja runsaasti muitakin A-vitamiinin esiasteita eli kerotenoideja.
Avokadossa on myös E-, K- ja C-vitamiinia sekä B6-vitamiinia, erilaisia terveellisiä ravintokuituja sekä kuparia. Ainoa ongelmallinen puoli avokadossa on sen korkea rasva- ja energiapitoisuus. Terveyshymy
Totta puhuen, kun syön herkullisen avokadolihalla päällystetyn voileivän, en ajattele pääasiassa, miten terveellistä se on, vaan miten hyvää se on! ;)

5 kommenttia:

 1. Avokaadosta nautitaan täälläkin.Nyt juuri on alkamassa sen kausi täälläpäin.

  VastaaPoista
 2. Yaelian, eikös olekin hyvää! :)

  VastaaPoista
 3. Täälläkin tykätään avokadosta, se on hyvää ja terveellistä todella!

  VastaaPoista
 4. sylvi, varmasti Paratiisin hedelmiä!

  VastaaPoista
 5. Nautimme huomenna äitienpäivän kunniaksi naudan sisäfilepihvejä,avokadoa sisältävää salaattia,jossa myöskin on fetaa,herkkusieniä,mandariiniä,tomaattia,omenaa,valkosipulisuolakurkkua,itsetehtyä öljykastiketta pippureiden kera.Loistavaa,kiitokset olen saanut jokainen kerta ,mistä kaiken kehität?Rohkeutta vaan,kokeile itsekin,et tule pettymään!

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.