Ehdotuksia Helsingille, maailman designpääkaupungille 2012

Ti 20.12.2011

Kuva: Kaarina Kaikkosen taidetta Elämänpolkuja - Life Paths kesällä Helsingissä 2011, © Marleena
"Kansainvälinen muotoilujärjestö Icsid (The International Council of Societies of Industrial Design) julkisti valinnan 25. marraskuuta 2009 Singaporessa. Asema myönnetään joka toinen vuosi vain yhdelle kaupungille maailmassa."(kursivointi minun)
Jaa että mikä julkisti minkä?
Valtioneuvoston periaatepäätös valtion osallistumisesta maailman designpääkaupunki (World Design Capital) 2012 -hankkeeseen 24.9.2010:
"Helsinki on yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kaupunkien kanssa valittu maailman designpääkaupungiksi (World Design Capital) vuonna 2012."
"Nimitystä tavoitteli yli 30 kaupunkia." 
Mikä on Kansainvälinen muotoilujärjestö Icsid (The International Council of Societies of Industrial Design)?Katso linkki:
http://www.wearehelsinki.fi/fi/tag/icsid-international-council-of-societies-of-industrial-design

Mikä on designpääkaupunki?
"Helsinki on yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kaupunkien kanssa valittu maailman designpääkaupungiksi (World Design Capital) vuonna 2012. Kansainvälinen muotoilujärjestö Icsid (The International Council of Societies of Industrial Design) julkisti valinnan 25. marraskuuta 2009 Singaporessa. Asema myönnetään joka toinen vuosi vain yhdelle kaupungille maailmassa." (kursivointi minun!)
Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti ovat siis yksi kaupunki maailmassa?

Kuva: Koneromantiikkaa arjessa: Helsingin metro, © Marleena
Vuosia sitten olin töissä Pohjois-Suomessa yhdessä erämaakoulussa Ranualla (oppilaita silloin kai lähemmäs 500), kunnan kaiketi ainoa yläaste, jonne oppilaat tulivat tai tuotiin jopa 60 km takaa, jollei kauempaakin. Silloin tuo paikkakunta oli nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Asukkaita oli kunnassa noin yksi per kilometri eikä se ollut kaupunki-nimikkeellä varustettu kunta. Nimitys herätti ihmetystä tai ainakin minä ihmettelin, mutta ehkä taustalla oli raha, jota nimitys tuotti tai maine tai näkyvyys mediassa tai turistivirtojen ohjautuminen tms. 

Raha ainakin on reippaasti mukana ensivuoden designpääkaupunkihankkeessa, 15 miljoonaa euroa!
"Hankkeen hakemuksen laaja-alaiseen valmistelutyöhön osallistuivat myös ministeriöt (opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoasiainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö), korkeakoulut, muut oppilaitokset, muotoilualan järjestöt ja muut sidosryhmät. World Design Capital -hanke on kansallinen ja mahdollistaa muiden alueiden ja kaupunkien laajan osallistumisen."(kursivointi minun)
Ylläoleva teksti kertoo miksi mukana on muitakin kuin Helsinki (Katso kursivointi). Toiminta tukee mm. "Suomen maabrändin rakentamista". Mukana ovat: 

"Työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön lisäksi ulkoasiainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtiovarainministeriö ovat mukana hankkeen toteuttamisessa." 
http://www.valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=307272
Kuva: Kulttuuriratikan valoshow, välillä sinistä..., violettia... © Marleena
Kuva: Kulttuuriratikan valoshow, välillä punaista..., keltaista..., vihreää..., © Marleena

Nyt siis Helsinki, +Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti, on designpääkaupunki. Rahaa tähän toimintaan käytetään seuraavasti: 
"World Design Capital -hankehakemuksen mukaan hankkeen kokonaisrahoitus olisi 15 miljoonaan euroa, jonka kustannukset jaetaan kaupunkien, valtion ja muiden rahoittajien kesken siten, että kaupunkien osuus on 6 miljoonaa euroa, valtion 5 miljoonaa euroa ja muiden rahoittajien 4 miljoonaa euroa."
"Valtion tuen kokonaismäärä World Design Capital -hankkeelle on enintään 5 miljoonaa euroa edellyttäen, että kaupunkien rahoitusosuus on 6 miljoonaa euroa."
" ...työ- ja elinkeinoministeriön osuus on yhteensä kolme miljoonaa euroa ja opetus- ja kulttuuriministeriön osuus on yhteensä kaksi miljoonaa euroa. Hankkeen valtion rahoitus tulee kohdentumaan vuosille 2011 - 2012, sillä edellytyksellä, että eduskunta hyväksyy sille annetut talousarvioesitykset."
Kuva: Kaunista roskakorimuotoilua Helsingissä, © Marleena

Ja tässä tulee ehdotuksia, jos kaikkea rahaa ei vielä ole korvamerkitty:

Asia on mielestäni tosi hieno, koska kannatan taiteen ja kaiken luovuuden kannustusta. MUTTA!
Taas Helsinki laittaa osan, siis SUUREN osan Senaatintorin valoshowhun, mikä on mielestäni TUHLAUSTA! Kuluu sähköä ja kaikki on vain hetkellistä! vaikka pidettäisiinkin yllä esim. kuukauden ajan. 

Rahaa voisi käyttää pysyvämpiin ratkaisuihin: 

1) kaupungin slummimaisten alueiden kaunistamiseen

Betonia, harmaata betonia riittää paikoin vaikka muille jakaa. Betonin voisi päällystää jollain tai maalta kauniiksi. Helsingissä on paljon taiteilijoita. Mitä kaikkea voisikaan syntyä!

2) julkisten vessojen hankkimiseen. 

Muotoilijat voisivat suunnitella hyvän näköisiä vessoja puistojen kulmiin (vaikka veistosmaisia), että enää ei puistoihin tarvitsi ja porttikongeihin vodkaturistien eikä muidenkaan tehdä tarpeitaan. Helsingissä ei ole kuin muutama ulkohuussi Ja nekin vaativat ainakin euron kolikon päästääkseen hädänalaisen sisäänsä.  Siis lisää vessoja ympäri kaupunkia ja sinne tänne jokunen ilmainenkin vessa, ettei tarvitsisi juoppojen pissailla katutasojen hisseihin, joihin tehtiin tosin jo viemäriaukot! Oli kai halvempaa kuin tehdä löydettäviä vessoja! :DDDDD
Joku on perustanut asiaan liittyvän bloginkin Nyt lorahti, http://nytlorahti.blogspot.com/2011/07/kusirannit-metrojen-vessoiss-eikun.html

3) Valoshow voisi olla, mutta ei pitkäaikainen, ettei tulisi niin tolkuttoman kalliiksi. EDIT: Kun valoshowhon tähän mennessä käytetty joka kerta lähemmäs mijoona euroa, niin kyllä se on minusta liikaa ja törkeää tuhlausta!

Kuva: Kaunis penkki puistossa Hakaniemessä, © Marleena
 Kuva: Penkkikaunokainen Korkeavuorenkadulla kaupan edessä, © Marleena

4) Design-puisto jonnekin Helsinkiin. Että jäisi jotain pysyvääkin Helsinkiin tästä design-vuodesta!.
Siis pysyvä puisto penkkeineen ja taideteoksineen. Tai edes penkkejä! Vaikka taiteellisia upeita designteoksia!

Nykyisin saa etsiä istumapaikkaa tosissaan, kun puistonpenkkejä ei pultsareiden takia voida muka laittaa. Ei sitä kävelylenkillään aina voi maahankaan istahtaa. Oikeita penkkejä puistoihin, kauniita design-luomuksia ja hoidettua ympäristöä tänne Itä-Pasilaankin (esim. Asemapäällikönkatua, Opastinsiltaa yms. kaunistamaan), joka meilläpäin käyneiden ihmisten mielestä on todella kammottavan rumaa aluetta! Mäkelänrinteen uimahallille mennessä on puistoaluetta Mäkelänkadun molemmin puolin, mutta penkkejä istumiseen puistoalueilla ei ole. Ensimmäiset penkit ovat vasta lähellä Kumpulaa.

5) Kannatan myös suomalaisten taiteilijoiden käyttämistä (etsintä vaikka julkisilla kilpailuilla. Ei ehkä ehdi enää tähän, mutta tulevina vuosina...). 

Kaupunki on usein kutsunut kalliita vierasmaalaisia tekijöitä, mutta omat taiteilijammekin osaavat! (En nyt tarkoita graffiteja enkä ns. katu- ja vessataidetta)
Muistaako joku vielä, että Helsingissä on Taideteollinen korkeakoulukin, jonka tosin Aalto-yliopisto nielaisi ja muitakin taidekouluja ja Taideakatemia?

Tämä pysyvä betoniveistos on K-kaupan, Pasaatin edustalla, Asemapäällikönkadulla. Asiakkaat ovat koristelleet sitä innolla. Eräänä päivänä näin jonkun pyöräilijän pysähtyvän sen luo ja varastavan siitä ritilän. Ehkä tumpit mahtuivat siihen sen jälkeen paremmin. Silloin se näytti tältä:

 Kuva: Betoniveistos K-kauppa Pasaatin edessä, © Marleena
ONNEA HELSINKI!
http://wdchelsinki2012.fi/

5 kommenttia:

 1. Hyviä ehdotuksia ja nuo penkit,etenkin se ensimmäinen,ovat tosi nättejä!

  VastaaPoista
 2. Yaelian, silloin, kun tein koiran kanssa useita kävelylenkkejä päivittäin, oli aina mukava istahtaa jossakin matkan varrella hetken aikaa. Nykyisin tulee käveltyä tosi vähän, joten pärjään ilman penkkejäkin. Mutta mukavampaa olisi, jos siellä täällä olisi penkkejä, missä voisi vähän aikaa istua ja nauttia hetken raittiista ilmasta. Iän mukana penkkien tarve varmasti kasvaa...

  VastaaPoista
 3. Sepä oli väkevä kannanotto. Peikkokin kannattaa pysyviä tekoja ja arvoja. Hienoja kuvejakin sinulla siellä :)

  VastaaPoista
 4. isopeikko, kiitos! Kiva, että knnatat myös pysyviä tekoja ja arvoja!

  VastaaPoista
 5. hei Marleena :)
  Kiitos vierailustasi sivullani. Tulin lukemaan ja ihailemaan monipuolisia, kauniita sivujasi, ja huomaan, että ylivalvoja, kissi, seuraa myös lukemistani ;) Se on tosi hauska!

  Luen lisää kun ehdin, ja tutkailen mielelläni täältä kaikkea mahdollista, mitä löydän, sillä täällähän ON vaikka mitä :O

  Siunattua, lepoisaa joulunaikaa Sinulle, ja toivottavasti flunssasi myös hellittää pian!

  Ajatuksin <3

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.