Hyvää tapaninpäivää!

Ke 26.12.2012"Antti joulun aloittaa, 
Tuomas tupaan taluttaa, 
Kari kuuset karistaa 
ja Nuutti juhlat lopettaa."


Tällaisena päivänä muistelen isoisääni ja lapsuuttani, jonka vietin mummolassa. Olin 2 ja 1/2 -vuotiaasta isovanhempieni hoidossa yhtä vuotta lukuunottamatta aina 7-vuotiaaksi asti maaseudulla, kun vanhempani olivat töissä ja sitten rakensivat rintamamiestaloa.

Tapaninpäivään kuuluivat aikoinaan rekiajelut. Joulunpyhinä ei kylässä käyty, vain anivarhain joulukirkossa vielä minunkin lapsuudessani. Tapaninpäivänä vasta kyläiltiin.

Muistelen, miten isoisäni kyydissä olin reessäkin monta kertaa. Rekeä veti aina hepoista toinen, Lotta tai Sirkka. Lumi pöllysi ja lensi hevosen kavioista joskus rekeenkin.
"Tapaninpäivä on Pyhän Stefanuksen muistopäivä ja se on ollut myös hevosten ja hevosmiesten päivä. Tapani oli hevosten suojeluspyhimys. Kantelettaressa kerrotaan Tahvanus tallirengistä ja Ruotsissa lauletaan Staffan var en stalledräng.Tapaniin kuuluvat rekiretket ja iloiset vierailut." 
"Tapaninpäivä, yleisen juhla- ja vapaapäivänä vietettävä toinen joulupäivä, jonka vietto Pohjoismaissa on alun perin perustunut pakanallisen Frey-jumalan palvontaan liityneen hevosjuhlan ja kristillisen kirkon ensimmäisen marttyyrin Stefanuksen muistopäivän yhteensulautumiseen."Juhlapäivät


Jos Kulkuset ja Rekiretki eivät näy, niin linkit Youtubeen ovat

                                                   http://youtu.be/SXVuSgRGJ3k
                                                    http://youtu.be/rX4vbmnrZ6Q

"Tapaninpäivä tuo joulun herkkiin tunnelmiin vakavia sävyjä. Silloin puhutaan kirkoissa Kristuksen todistajista, joista monet maksoivat alkukirkon aikana uskostaan hengellään. Kristittyjen vainot eivät ole tuntemattomia tänäkään päivänä." (Lähde: Vantaan Laurin arkisto)

4 kommenttia:

 1. Hyvää tapaninpäivää! Itselleni tapaninpäivä on hieman surullinen,sillä se on äitini kuolinpäivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä päivillä eroa. Jos jotain surullista on tapahtunut, niin se kuitenkin värittää tuon päivän omansa laiseksi, vaikka päivä muuten olisikin iloinen. Rakkaitten ihmisten poismenoa ei voi koskaan unohtaa. Halauksia ja osanottoni. <3 Hyvää vuodenvaihdetta!

   Poista
 2. Jouluun kuuluu musiikki ja jokaisella meistä on mieluisia ne joissa on muistot ja tunteet mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluun musiikki kuuluu ihan erottamattomasti. Varmaan melkein enemmän kuin muihin juhlapäiviin! Tykkään itse vahoista kappaleista.

   Poista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.