Polvesta ja nivelrikosta vielä juttua...

Ma 9.1.2012
Viime kesänä jalkani tarttui johonkin ja RIUHTAISIN sen vain mitään ajattelematta irti. Sain silloin jalkani pois puristuksista, mutta samalla tuntui kuin jalan alaosa olisi samantien irronnut polvesta!

Tämä riuhtaisuliike kuuluu siis varomattomiin liikkeisiin eli niihin äkkinäisiin liikkeisiin, joita Äxäni ehdottomasti kieltää harrastamasta. Olette jo saaneet lukea kännykkäni seikkailusta, mikä johtui yhdestä pikaisesta päähänpistostani ja onneksi päättyi hyvin, mutta polveni tarina on oma juttunsa.
Polvenikin vaiheita olen jo tänne blogiini ehtinyt jokusen kirjaamaan. :) No, Äxä on aito hämäläinen, joten ei ihme jos hän antaa hitauksista pisteitä. Vuosi vuodelta hän on suositellut minullekin hitaampaa elämänrytmiä. Mutta minkäs minä karjalaisille sukujuurilleni voin!?
Yritän todella opetella ja varmaan vielä onnistun, sillä isoäitini muisti hänkin aina sanoa minulle lapsuusvuosistani asti: " Kyllä elämä opettaa. Jos ei muuta niin hiljaa kävelemään." Tämän lausahduksen sain aina kuulla, kun mummoni mielestä olin tehnyt jotain, mikä ei ollut hänestä OK tai muuten räiskähtelevä tempperamenttini ylitti hänenkin sietokykynsä, niin karjalainen kuin hänkin oli. Tähän väliin pitää kai tarkentaa, että molempien vanhempieni suku on Karjalasta, minne jäivät kummankin suvun talot, pellot ja metsät, koko omaisuus venäläisten sotasaaliina.

No, niin sitten asiaan eli polveen, johon liittyvistä asioista päätin nyt jotain kirjoittaa. Se kun on kuulemma akilleenkantapää jo yli miljoonalle suomalaisellekin. Tuo jalan riuhtaisu ilmeisesti vahingoitti polveni nivelrustoa.

Ensinnäkin polvi näyttää jotenkin tällaiselta, nimittäin sisäpuolelta:

Kuva: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00673
Minulle ja siis yli miljoonalle suomalaiselle nimenomaan nivelrusto on ilmeisen tärkeä osa tuota nivelaluetta. (Yli miljoonalla suomalaisella on kuulemma nivelrikko.) En minä tuommoisesta nivelrustosta ollut lainkaan tietoinen ennen polveni loukkaantumista.  En myöskään kesällä saanut siihen mitään apua.

Marraskuussa ja joulukuussa kävin uudestaan kipeän polveni takia lääkärissä ja sain mm. seuraavia lääkkeitä: Voltaren 50 mg (tulehduskipulääke) ja Arthryl 750 mg (sisältää glukosamiinia). Kela korvaa osan Voltarenin hinnasta, joten 30 tablettia maksaa vähän alle neljä euroa ja riittää kymmeneksi vuorokaudeksi (noin 40 senttiä päivä). Artryliä ei Kela avusta, 180 tablettia maksaa noin 45 euroa, joten kaksi taplettia vuorokaudessa maksaa noin 50 senttiä. (Voltarenia en kyllä pysty syömään kolmea kertaa vuorokaudessa sen sivuvaikutusten takia.)

Hajosivatko nivelsiteet tai nivelkierukka silloin (kun kiskaisin jalkani irti siitä, mihin se silloin oli takertunutkin), ei ole merkitystä, koska polveani ei leikattu eikä ilmeisesti leikata. Nivelrusto siinä ainakin vahingoittui eikä se kuulemma niin vain korjaudu itsestään ja vamma on PYSYVÄ ja pahenee vaan! (Jollei ihmettä tapahdu.) Onneksi vaivani on lievä ja pärjään työssäni, jossa joudun pääasiassa seisomaan koko päivän. Kun kuitenkin tutkimuksissa on todettu, että yhdeksällä kymmenestä 40-vuotiaalla on nivelrikkoon viittaavia muutoksia röntgenkuvissa (vaikka kaikilla ei vielä olekaan nivelkipuja tai jäykkyyttä), niin yritän estää oman tilanteeni huononemisen. Toistaiseksi käytän vain lääkärin määräämiä tabletteja ja D-vitamiinia.

Laitan tähän kuitenkin hieman lisätietoa kirjallisuudesta löytämistäni asioista.

Esittelin toisessa blogissani, Marja-Leenan kirjahylly, äskettäin hankkimaani kirjaa Vitamiinien, kivennäiaineiden ja luonnonlääkkeiden parantavat voimat. Se on Valittujen Palojen julkaisu vuodelta 2001. Ostin sen joulukuun alussa Fidan kirpparilta 8 eurolla. Kirjasta löytyy aukeaman kokoinen artikkeli nivelrikosta ja sen ehkäisystä ja hoidosta.

Laitanpa siitä tärkeimmät asiat muistiin tännekin:
Kirjan teksti lupaa: Ravintolisät voivat hidastaa nivelruston rappeutumista, mutta mikään hoito ei paranna nivelrikkoa! Lohdullista vai mitä!?

Nivelrusto siis rappeutuu koko ajan KAIKILLA, koska kuulemma lähes kaikilla yli kuusikymppisillä kirjan mukaan on jo nivelrikko! Sen edistymistä lisäävät mm. perintötekijät ja esim. nivelvammat kuten nyt sitten ilmeisesti minun tapauksessani.
Nivelrusto on hyytelömäinen sileä aine, joka vaimentaa iskuja ja estää toisiaan lähellä olevien luupintojen kosketuksen.
Nivelrustoa on siis vähän joka puolella, ainakin sormi-, polvi- ja lonkkanivelissä sekä kaula- ja selkärangassa. Nivelrusto kuluu ja rappeutuu koko ajan, joten eri puolilla kehoa olet kivut voivat johtua tästä syystä: luu hankaa luuta vasten, syntyy kitkaa, joka aiheuttaa kipua ja nivelen toimintahäiriöitä. Kulunut tai vahingoittunut nivelrusto vain vähenee, ja kivut pahenevat, jos elimistö ei pysty korjaamaan vaurioita tai pysäyttämään nivelrikon etenemistä.

Ravintolisien ja rohdostuotteiden antama apu (ko. kirjan mukaan):

Kirja on julkaistu kymmenen vuotta sitten, joten en tiedä onko tutkimuksissa edistytty. Joka tapauksessa kirjassa kerrotaan, että tutkitaan glukosamiinin ja ruston rakennusaineena toimivan KONDROITIININ  (ei saatavana Suomesta) yhteisvaikutusta. Tosin monet tutkijat epäilevät kondroitiinin apua tässä asiassa, koska se imeytyy heikosti ja tehoaa huonosti.

GLUKOSAMIINI on sokeriyhdiste ja tärkeä nivelten rakennusaine, joka lievittää kipua ja ajan mittaan hidastaa nivelten vaurioitumista.

Tässä on lista glukosamiinin rinnalla käytettäviksi sopivista valmisteista (kokeilla voi näistä aina yhtä kerrallaan):

  • niasiiniamidi, polvinivelien kipua lievittävä
  • olibaani eli frankinsenssi on Boswellia-kumipuun hartsia, joka mahdollisesti ehkäisee tulehdusta ja vahvistaa rustoa
  • merimakkara, kiinalainen rohdoskasvi, joka saattaa vähentää kipua ja jäykkyyttä
  • S-adenosyylimetioniini lievittää kipua ja uudistaa rustoja (ei saatavana Suomesta)
  • Liivate, joka sisältää glysiini- ja proliini-nimisiä aminohappoja ja muita ruston tarvitsemia ravintoaineita, voi olla kokeilemisen arvoinen (hullunlehmäntaudin takia liivatetta ei enää käytetä samoin kuin ennen)
  • Cayennenpippurivoide ulkoisesti käytettynä edellä mainittujen rinnalla (Sisältää kapsaiinia, joka estää P-aineen eli polypeptidin muodostumisen. P-aine on kemiallinen yhdiste, joka osallistuu kipuviestin lähettämiseen aivoihin). Ensimmäisen kerran iholle levitettynä saattaa kihelmöidä. 

LISÄKSI: Eräässä tutkimuksessa on todettu, että vähintään 400 ky:n annos D-vitamiinia päivittäin voi hidastaa tai jopa pysäyttää polven nivelrikon etenemisen.

Kirjassa on myös yllämainittyjen aineiden annosteluohjeet. Laitan nekin tähän:

  • Glukosamiini, reseptilääke. Noudata lääkärinohjeita.
  • Kondroitiini (ei saatavana Suomesta), 400 mg kondroitiinisulfaattia kolme kertaa päivässä. Sisältää usein myös glukosamiinia.
  • Niasiiniamidi. Suuret annokset voivat aiheuttaa maksavaurioita ja muitakin haittavaikutuksia. Käyttö vaatii lääkärin valvontaa. Saatavana vain yhdistelmävalmisteena. Annostus 1000 mg kolme kertaa päivässä.
  • Cayennenpippurivoide, useita kertoja päivässä vaurioituneille nivelille. Saatavana vain Lääkelaitoksen luvalla.
  • Olibaani, 1 tabletti (150 mg) kolme kertaa päivässä.
  • Merimakkara, beche de mer, 1000 mg vuorokaudessa
  • S-adenosyylimetioniini, 400 mg kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan, sitten 200 mg kaksi kertaa päivässä ylläpitoon. Voi aiheuttaa lieviä ruoansulatushäiriöitä. Ei sovi maanis-depressiivistä sairautta poteville.
Suositellaan kevyttä liikuntaa, uintia ja kävelyä. Myös kuumat ja kylmät hauteet voivat auttaa (haude kipeälle nivelelle 20 minuutiksi kolme kertaa päivässä).

HUOM! Lemmikkieläimiä on jo vuosia hoidettu glukosamiinilla ja muilla ravintolisillä.

Lähde: Vitamiinien, kivennäiaineiden ja luonnonlääkkeiden parantavat voimat s. 142–143, Valitut Palat 2001


2 kommenttia:

  1. Marleena, kiitos perinpohjaisesta ohjeesta!

    Itselläni on moninivelrikko, polvet ovat pahimmat. Oikeassa polvessa nivelkierukan vamma (yli 4 v. sitten). Hoidettu kortisonipistoksilla, nesteen poistolla, ja lopuksi kolmella Hyalgan 10 mg pistoksella. Tuolloin pistokset laitettiin terveyskeskuksessa ilmaiseksi.

    Söin Orudista, jota käytin myös voiteena. Paha vaihe meni ohi puolessa vuodessa. Myöhemmin (2,5v. sitten) sain 5 Hyalgan pistosta kumpaankin polveeni, joilla olen sitten pärjäillyt tähän asti. Nyt sain enää yhden Hyalgan pistoksen terveyskeskuksessa (Kela ei korvaa). Päätin antaa itselleni lahjaksi 5 Hyalgan pistosta molempiin polviini, koska polvet ovat arat, jäykät ja niitä ajoittain särkee. Nämä maksavat yhdessä lääkärin kanssa lähes 600 euroa, eikä Kela maksa penniäkään. Nyt on lisäksi Artryl-tabletit 750 mg kaksi kertaa päivässä.

    Luuston haurastumiseen on toiset lääkkeet, mutta niistä ei enempää!

    Oikein hyvää päivän jatkoa, Marleena, ja kiitos postauksesta.<3

    VastaaPoista
  2. Aili-mummo, ravinnolla on uskomaton vaikutus elimistöömme. Ja monella muullakin asialla kuten jo aivan pienillä loukkaantumisillakin. Ihminen on ihmeellinen kokonaisuus.

    ihmettelen aina, miten paljon kemiaa on tavallisessa kotikeittiössäkin. Pitäisi tietää enemmän, jotta voisi ravinnolla pitää terveyttä yllä. Onnaksi on myös lääketiede.

    VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.