Hyvä paha lakritsi

Ti 10.1.2012

Suomalaiset tykkäävät lakritsista ja salmiakista. Minä tosin en kuulu lakritsin ja vielä vähemmän salmiakin (yäk!) ystäviin. Syön lakritsia kyllä palan, jos joku tarjoaa ja joskus ostan itsekin lakupötkön, vaikka todella harvoin – kerran pari vuodessa tai jopa harvemmin! – salmiakkia vain vahingossa ja pyrin mahdollisuuksien mukaan sylkemään sen heti pois vaikka paperinenäliinaan!

Salmiakki on suomalainen makeinen, jota ei paljon muualla ymmärretä. Alunperin salmiakki on valkoista, mutta se "maalataan" mustaksi lääkehiilellä. Suolainen maku tulee ammoniumkloridista. Mausteena on lakritsia.  Pohjoismaissa ja Alankomaissa salmiakki tunnetaan, ei oikeastaan muualla. Saksassa jonkin verran. Alunperin salmiakkijauhe on ollut apteekista ostettavaa yskänlääkettä, joka nuoltiin kämmeneltä.
http://www.hear.fi/pedia/Salmiakki
http://fi.wikipedia.org/wiki/Salmiakki
Lakritsia syödään Pohjoismaiden ja Alankomaiden lisäksi Britanniassa, ei sitäkään paljon muualla.
http://www.ts.fi/online/kulttuuri/195012.html
Tässä hieman tietoa lakritsista (Glycyrrhiza glabra):

"Lakritsi on ympärivuotinen, pensasmainen kasvi, joka kasvaa syntyperäisesti Välimerenmaissa ja Keski-Idässä, ja sitä kasvatetaan myös Euroopassa. Juuret ja rönsyt, joissa on eniten vaikuttavia aineita, kerätään talteen syksyllä.
Lakritsissa on monia ainesosia, mutta aktiivisin niistä on glysyrisiini (glycyrrhizin), joka antaa lakritsille sen makeuden. Glysyrisiini on 50 kertaa makeampaa kuin sokeri. Muita ainesosia on saponiini, flavonoidi, koumariini (coumarin), steroli, koliini (choline), triteroenoidi, ligniini, aminohapot mukaan lukien asparagiini, kumi, biotiini, foolihappo (folic acid), inositoli, lesitiini (lecithin), estrogeeniset aineet, pantoteenihappo (pantothenic acid), para-aminobenzoiinihappo, fosfori, pentasykliterpiini (pentacyclic terpenes), proteiini, sokeri, keltainen väriaine ja vitamiinit B1, B2, B3, B6 ja E. Ainesosien runsaudessa saattaa olla syy lakritsin vaikutusten monimuotoisuuteen. " http://fromfinland.fi/fi/review/product/view/id/109/

"Lakritsi ja sen sisältämä glykyrritsiini on peräisin palkokasveihin kuuluvan lakritsikasvin kuivatuista juurista. Lakritsiuute valmistetaan juurista keittämällä ja haihduttamalla. Tietyissä oloissa glykyrritsiini on 50-200 kertaa makeampaa kuin sakkaroosi. Lakritsiuute sisältää myös muita biologisesti aktiivisia ainesosia, kuten useita fenoliyhdisteitä." 
http://kuntokortilla.blogspot.com/2009/03/lakritsioireyhtyma.html
Parikin ystävääni ovat himolakritsinsyöjiä, siksi innostuin kaivelemaan lisätietoja lakritsista ja siksi päätin laittaa löytöni tänne blogiini.

Eli tässä lisää:
Runsaan lakritisin nauttimisen on todettu aiheuttavan elektrolyyttitasapainon häiriöitä, siis turvotuksia, verenpaineen nousua ja jopa sydämen vajaatoimintaa. Lakritsista metaboloituva glykyrretiinihappo estää kortisolin muuttumista kortisoniksi. Lakritsi sammuttaa munuaisten mineralokortikoidireseptoreita suojaavan järjestelmän. Lakritsin runsas kulutus aiheuttaa entsyymi-inhibition jo muutamassa päivässä. Siis selviä farmakologisia vaikutuksia, jotka suurkuluttajalla aiheuttavat vakavan terveysriskin." http://kuntokortilla.blogspot.com/2009/03/lakritsioireyhtyma.html

"Salmiakissa, lakritsissa ja monissa makeisissa sekä purukumeissa käytettävä lakritsiuute sisältää glykyrritsiiniä. Osa ihmisistä on sen vaikutuksille toisia altiimpia. Samalla tavoin kuin on suolaherkkiä on myös lakritsiherkkiä. Jotkut ovat niin herkkiä, että kerran kahdessa viikossa syöty lakritsi tai salmikkiannos riittää pitämään verenpaineen koholla.
Lakritsiuutteen gkykyrritsiinin aiheuttamat haitat ovat luonnollisesti sidoksissa liian kortisolin aiheuttamiin haittoihin. Kortisoli on stressihormoni, ja sitä erittyy erityisesti aamuyöstä ja stressaavissa tilanteissa. Kortisoli saa esimerkiksi ihmisen turpoamaan (keräämään nestettä), lisää ruokahalua, aiheuttaa kuukasvoisuutta, syö lihaksia ja luita sekä aiheuttaa liian alhaista veren kaliumpitoisuutta (hypokalemiaa). Hypokalemian riski on erityisen suuri jos samaan aikaan käyttää diureetti- eli nesteenpoistolääkitystä, esim. sydämenvajaatoimintaan (Hukkanen et al 2009). Vanhukset voivat olla erityisen alttiita hypokalemialle." 
Lakritsista ja lakritsiuutteesta on erityisesti haittaa odottaville äideille:
Jo kohtuullinen viikottainen, ja varsinkin runsas, salmiakin tai lakritsin kulutus voi:
"Lakritsin huonoja puolia on, että suurina määrinä ja pitkään nautittuna se aiheuttaa kaliumin ja natriumin vähentymistä kehossa, mikä puolestaan johtaa pöhöttymiseen (ts. vesi ei poistu elimistöstä normaalisti). Addisonin tautia sairastaville tämä on kuitenkin vaikutus, jota nimenomaan tarvitaan. Muiden ihmisten on syytä käyttää lakritsia kohtuudella ja niin, että käyttöaikojen välissä on lepokausia, jotta verenpaine ei nousisi. DGL ei tätä ongelmaa aiheuta, koska lakritsissa verenpainetta kohottaa glysyrisiini. Korkean verenpaineen omaavien ihmisten ei tulisi käyttää lakritsia, mutta ei myöskään raskaana olevien naisten, tai turvotuksesta, viherkaihista, diabeteksesta ja verentukkeumista (joihin käytetään lääkkeenä digoksinia) kärsivien ihmisten." http://fromfinland.fi/fi/review/product/view/id/109/
Lisää tietoa löytyy mm. näistä linkeistä:
http://ruohikolla.blogspot.com/2009/10/haitalliset-lakritsi-ja-salmiakki.html 
http://www.iltasanomat.fi/terveys/tassa-suositussa-karkissa-piilee-vakava-terveysvaara/art-1288424959239.html

Yhteenvetona sanoisin, että lakritsin oikeanlainen käyttö on enemmän lääketiedettä kuin jokapäiväisen karkin syöntiä eli lakritsia tulisi käyttää VAIN lääkekäytössä (siis lääkärin määräämissä lääkkeissä)  ei jokapäiväisenä eikä viikottainkaan syötävänä nautintoaineena. Vaikka sillä on lääkekäytössä erinomaisia ominaisuuksia, niin vapaassa namiskelukäytössä hyödyt kyllä katoavat haittojen tieltä.

Lääketieteellisiä vaikutuksia on paljonkin, kuten se, että lakritsin glysyrritsiinihappo voi ehkäistä suolistosyövän etenemistä ja se voi lieventää myös PMS- ja vaihdevuosioireita sekä virusinfektioita. Sitä käytetään yskänlääkkeissä ja haavojen hoidossa ym. Kuitenkin jatkuva lakritsinrouskutus ei tee hyväksi kenellekään.

2 kommenttia:

  1. Täällä yksi joka ostaa aina suomenlaivalta lakritsia.
    Ensi lauantaina , kun tulen laivalla Hesaan niin ostan heti lakritsia.
    Nami.

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa Hesaan! Kyllä minäkin olen ostanut laivalta lakritsia! Varsinkin niitä värikkäitä englannin lakritseja. Vaan en matkustele usein laivalla Ruotsiin enkä muuallekaan. Kyllä joskus lakritsia voi napostella! :) Mutta 55g päivässä pitemmän aikaa on jo terveydelle vaarallista.

    VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.