Sastamalan retken päiväkirja osa I

Pukstaavi, Kirjan kulttuurihistoriallinen museo, Sastamala (Vammala)
Su 3.7.2011

Helteisenä lauantaiaamuna meitä graafikoita oli Kiasman edessä koolla kourallinen lähdössä kesäiselle retkelle kohti Sastamalaa. Retkemme kohteet olivat Pukstaavi, Kirjan kulttuurihistoriallinen museo, Herra Hakkaraisen talo, Vanhan kirjallisuuden päivät ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko. Suunnilleen tässä järjestyksessä.
Lähdimme Helsingistä noin klo 8 aamulla. Paluu takaisin Helsinkiin noin klo 21:een mennessä. Aamulla ei vielä ollut kuuma, mutta päivä muuttui vähitellen helteiseksi.
Tässä porukkamme, meikäläinen puuttuu kuvasta, koska olen kuvaa ottamassa. :) Kuva ei ole otettu lähtiessä, vaan illalla noin klo 21.30, kun olimme taas takaisin Helsingissä.
Kolmessa tunnissa Pukstaaviin, retkikohde 1
Aloitan tämän päiväkirjaosuuden Kirjan kulttuurihistoriallisesta museosta, Pukstaavista. Tarkoitus on laittaa oma postaus erikseen kaikista kohteistamme, jos vaan jaksan kirjoittaa. ;D 


Matkasimme pikkubussilla ja kaikki muut olivat mukana, paitsi yksi, joka oli kyllä ilmoittautunut mukaan, mutta unohtanut sitten koko asian ja olikin lähtenyt ulkomaille... Yhtä istumista kolme tuntia, menomatkalla pysähdyimme kuitenkin pikaisesti Forssassa sen verran, että ehti käydä vessassa. Minä ostin jäätelön, tupakoitsivat vetivät nopeat savut.
Matkalla ihmettelimme Sastamala-nimeä, kuntaliittymiä yms. Maria Laukka arveli Kaari Utrion vaikuttaneen eniten Sastamala-nimen käyttöön ottoon. Utrion mielestä Vammalaa kauniimpi nimi on Sastamala.
Saapuessamme Pukstaavin alaterassikin oli täynnä porukkaa. 
Porukkamme saapui perille nälkäisenä ja janoisena noin klo 11. Pukstaavin ravintolassa valitsin keittolounaan, joka sisälsi kanakeittoa, maitoa, leipää, levitettä ja jälkiruoaksi sai valita kavin, teen tai jäätelöpuikon. Minä juon yleensä aina teetä. Hintakin oli kohtuullinen, 6,80 euroa ja ruoka oli sangen hyvää.  


Lukumiehiä oli paikalla, sen huomasi jo paidoista.
Myös museon pihapiiri oli hyvin viehättävä.
Päivä ei olut vielä helteisimmillään ja ruokailun jälkeen aloimme kierrellä talon näyttelytiloja. Niissä olikin paljon nähtävää. Jos haluat lukea tarkemmin näyttelyistä, kannattaa kurkata myös toista blogiani, Marjaleenan kirjahyllyä, sillä kirjoitan siellä enemmän noista näyttelyistä. Ja hieman asiallisemmin ehkä. =D (Jos tekstiä ei siellä vielä näy, niin tulossa on.)
Tullessani sisään yhteen näyttelyn huoneista, pyöreällä penkillä pompotteli juuri sopivasti ryhmä, joka kokeili hyväntuulisena penkin joustokykyä. :)
Seinällä suuri kuva maailmasta, jota ei enää ole.

Vanha kirstu
Vanha kirjoituskone


Tämän hyllyn tekemisessä ovat vanhat lankarullien pohjat päässeet oikeuksiinsa.
Tosi vanha kirja
Katseltavaa riitti enemmän kuin tarpeeksi. Vessassakin oli kirjahylly, jokaisen vessakopin seinällä erilainen. En huomannut kurkata invavessaan. Ja mitähän miesten vessoissa olikaan? Sinne en voinut mennä paisi ehkä siivoojaksi tekeytyneenä! ;)
Vessan lukutarjonta
Kirjastojen vuosikymmenien takaiseen maailmaan saattoi kurkata "aidon" kirjastonhoitajan avustuksella. 
Kirjastoon on juuri tullut uusi kirjojen lainauksessa käytetty laite.
1940-luvun kirjanurkkaus.
Tuolilla istuva nainen kysyi heti minulta, olinko tullut tapaamaaan insinööri Kirjavaista. Vähän nauratti ja  mieli teki sanoa, että "Eikun insinööri Kirjosta!", sillä isäni oli nimittäin insinööri. Jostain olen lukenut, että Kirjavainen-nimi johtaa juurensa samasta sanasta kuin oma sukunimeni, mutta sitä en muista, väitettiinkö tutkimuksessa suvuillamme olleen alunperin sama esi-sä. :)


Hauskaa oli nähdä myös ihan oikeasti hikoileva oppipoika ahertamassa mestarin ohjauksessa. Oli nimittäin alkanut olla aika kuuma ajan edetessä iltapäivää kohti. Ei ihme, että siinä sai ahertaa hikikarpalot otsalla. :)
Arvaa kumpi on oikea, kumpi nukke!
Säilytyskaapin vartijoita.
On aika ottaa tavarat pois säilytyskaapista, jos jätit sinne jotakin ja lähteä seuraavaan kohteeseen, joka odottaakin aivan Pukstaavin vieressä, nimittäin Herra Hakkaraisen taloon. Siitä enemmän seuraavassa postauksessani.


Tässä päällisin puolin Pukstaavin tarjontaa. Lue lisää toisesta blogistani Marja-Leenan kirjahylly.http://marjaleenankirjahylly.blogspot.com/2011/07/retki-pukstaaviin-kirjan.html

8 kommenttia:

  1. Ihania kuvia ja mukavaa luettavaa. Tänä vuonna emme päässeet nyt kesäaikaan vanhan kirjallisuuden päiville. Hyvä kun joku kertoilee .

    VastaaPoista
  2. sirkkis: Olen käynyt Vammalassa vain kolme neljä kertaa, jos oikein muistan. Kaksi tai kolme kertaa Vanhan kirjallisuuden päivillä – joista tämä oli yksi ja kerran Marskin vaunua katsomassa.

    VastaaPoista
  3. Onhan se ihan kohtuullista, että vanhojakin kirjoja muistellaan ja juhlitaan:D

    Uusista aina puhutaan, harvemmmin vanhoista;)

    VastaaPoista
  4. Aili-mummo, uusia kirjoja tosin mainostetaan paljon, mutta kyllä joissakin piireissä vanhoja kirjoja muistetaan melko useinkin. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa ja alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  5. kirjat ovat ihmisen ilo, kun haluaa rentoutua ja antaa mielen tutkia uusia ajatuksia.. kiva kuva saalis matkaltasi. oli varmaan oikei kibaa.. minulla on sinulle sivullani lahja voit hakea sen ja jakaa myös ystävillesi, ihan miten haluat. lämmöllä aikatherine

    VastaaPoista
  6. aikatherine, kiitos! Auringonpaistetta Sinulle!☀

    VastaaPoista
  7. Kiitos kun sain olla mukana näin kuviesi ja kertomasi oheella.

    VastaaPoista
  8. sylvi, ole hyvä! Toivottavasti viihdyit!

    VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.