Lomalla-elokuva, yllytystä rikollisuuteen?

Ma 25.7.2011
Ostin nipun ns. elokuvapokkareita, neljä kympillä, lähikaupasta. Joukossa mm. Aleksi Mäkelän ohjaama Lomalla-niminen elokuva. Se ei ollut minulle tuttu ennestään, vaikka olikin valmistunut jo vuonna 2000. Ajattelin, että lomallapa on varmaan mukavaa katsoa aiheeseen liittyvä elokuva ja tuuppasin dvd:n läppäriin.

Kylläpä suu melkein loksahti auki, kun totesin elokuvan teeman itsessään jo hipovan rikosta. Rikosta siinä mielessä, että tietääkseni rikoslaissa on pykälä, jonka mukaan rikokseen yllyttäminenkin on jo rikos itsessään. Ihan opetuselokuvaksi tästä tekeleestä ei sentään ole. Tuskin jalokiviliikkeiden ryöstö koskaan on käynyt kuin tanssi. Kuitenkin ryöstörahoilla paikataan särkymässä olevaa avioliittoa ja varsinaisen pahiksen rooliin laitetaan oikeat poliisit, jotka sitten ampuvat kuvasta pois pari turhaa rikollista. Kaksi muuta sitten vain taaplaavat tyylillään. Kaiken kaikkiaan tulee semmoinen olo, että joku voi tästä elokuvasta varmasti saada yllykkeen rikollisiin puuhiin, isompiin tai pienempiin, niin hienosti hyvät näyttelijät esittävät näitä surkuteltavia hahmoja.

Hajoamaisillaan oleva avioliitto muka korjataan varastetuista timanteista saaduilla rahoilla. Välillä näytetään, miten tehdään vakuutuspetoksia. Mies käy myös petissä entisen heilansa kanssa ja tekee sitten ryöstön tämän ehdotusten mukaisesti, ostaa sitten jalokivistä saamillaan rahoilla laivan ja lähtee seilaamaan perheen kanssa kauas pois arjesta. Moraalista ei tosiaan ole oikeastaan elokuvan missään kohdassa rippeitäkään jäljellä.

Elokuvaan on Wikipedian (tosin toistaiseksi lähteetön tieto) mukaan uponnut 9 miljoonaa vanhaa markkaa. Sievoinen summa tuohon aikaan. Yksi pääosan esittäjistä, Outi Mäenpää saa jopa tästä kaikinpuolin kyseenalaisen elokuvan roolistaan parhaan naispääosan Jussin. No, Outi Mäenpää näyttelee hyvin eikä hänen syytään tietenkään ole se, että rooli on tehty ala-arvoisessa elokuvassa. Komediaakin yritetään tavoitella, siinä kuitenkaan onnistumatta. Ehkä Outi Mäenpään hyvin esittämän onnettoman vaimon osan takia. Ohjaaja on taitamaton eikä elokuvasta tulee sen enempää kunnon komediaa kuin draamaakaan.

Olisi kyllä tuon rahan voinut käyttää korkeatasoisemmankin elokuvan tekemiseen. Parempia käsikirjoituksia olisi varmasti ollut saatavissa. Rahapula kai on pistänyt hyvät näyttelijätkin tekemään näin ala-arvoista elokuvaa. Ei kai ole ollut voimia kieltäytyä.

Rikoksia ihannoivan elokuvan on ohjannut Aleksi Mäkelä ja surkean käsikirjoituksen tekijä on Venla Mäkelä.

Suomi 2000. Tuotanto: Markus Selin. Kuvaus: Pini Hellstedt. Leikkaus: Kimmo Taavila. Lavastus: Risto Karhula. Musiikki: Hannu Korkeamäki. Pääosissa: Juha Veijonen, Outi Mäenpää, Kärt Tomingas, Samuli Edelmann, Karri Termonen, Ossi Tikkanen. Kesto: 100 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.