Graffitien maailmasta: taidetta vai töhrintää?

Pe 22.7.2011
Esittelen teille Vantaan Louhelan asemalle vievän portaikon:
©Marja-Leena
Tällainen taiteen ilmentymä saa mietteliääksi: Onko tällainen luovuuden syöksähtely välttämätöntä? Louhelan asemalle on noustava näitä portaita, jos olet liikkeellä sillä suunnalla ja haluat nousta junaan kello 22 jälkeen, lyhyempi reitti asemalle on silloin suljettu. Mieleen tulee näistä venkuroista huumeet ja minua ainakin pelottaisi yksin liikkua täällä myöhään illalla.
©Marja-Leena
Kaikenkaikkiaan ihmettelen harmaita betoniseiniä, joita näkee eri puolilla. Olisiko tosiaan liian kallista maalata ne vaikka vihreäksi heti valmistumisen jälkeen? Vaikka niitä sitten töhrittäisiinkin, niin se ei näyttäisi niin kamalalta kuin raa'alla sementtipinnalla. Ja ehkä jotain muutakin inhimillistä kaunistusta votaisiin asemille laittaa, etteivät alueet olisi niin kolkon näköisiä.
©Marja-Leena
Mielestäni tällaiset tylyn näköiset raakabetonipinnat suorastaan kutsuvat töhrijöitä. Joku varmaan loukkaantuu nyt ja saa loukkaantuakin. Minulla on takanani pitkä taidekoulutus kahdessa Suomen arvostetuimmassa taideopinahjossa ja olen tosiaan nähnyt vaikka minkälaisia taiteilijoita.

Tämä paikka jotenkin muistuttaa niitä betonipunkkereita, joita oli puistojen laidoilla siihen aikaan kun tulin Helsinkiin opiskelemaan. Miehet kävivät niissä pissalla. Muistan vielä hyvin sen kummallisen hajun, joka niistä lemusi, kun sattui kulkemaan ohi. Se oli jotain, millä yritettiin kemiallisesti peittää ne luonnolliset, mutta vielä pahemmat hajut, joita noista betonilinnakkeista olisi muuten levinnyt ympäristöön. Samaan tarkoitukseen ilmeisesti jotkut käyttävät nykyisin tätä portaikkoakin.
©Marja-Leena
Katsokaapa tosiaan tätä portaikkoa! Olisiko ollut liian kallista tehdä sille jotain, että se ei olisi jäänyt näin alastomaksi? On vain jätetty keskeneräisen näköisiksi harmaiksi betonipinnoiksi, johon tietysti jotkut sormet syyhyten purkavat vaistojaan. Onhan omakotitalojenkin kivijalat maalattu. Jopa hyväksyisin näille seinille mainostaulut.
Voiko ympäristön kaunistaminen olla liian kallista, kun näitä isoja asemia kaupungeissa ei kuitenkaan ole kovin monia?
Oliko teillä ideoita? Köynnöskasveja? Kukkatelineitä?

3 kommenttia:

 1. Ihan asiaa puhut.
  Samoin on täällä Boråsissakin tunnelit sellaisia
  etten minäkään tykkää kävellä tunnelin läpi,
  Jotain pitäis tehdä.

  VastaaPoista
 2. Aika ankeat kyllä ovat tuollaiset tunnelit,ja kivan värinen maalikerros piristäisi niitä kivasti.,Tuo taas on töhrintää,on graffiteja ja on graffiteja....

  VastaaPoista
 3. sylvi ja Yaelian, kiitos kommenteista. Harmaaseen betoniin kyllä tottuu ja olen huomannut, että niitä putsataan ihan kivan näköisistä graffiteistakin takaisin harmaiksi betoniseiniksi. Mikä suomalaisia oikein vaivaa?

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.