Kesä keskellä talvea Talvipuutarhassa

Ma 5.3.2012
Hiihtoloma on minulle jo taakse jäänyttä elämää, mutta silloin ehdin käväistä paikassa, jonne arkisin en tavallisesti ehdi, koska se suljetaan jo klo 15. Viikonloppuna se on tosin avoinna klo 16 saakka, mutta lauantaisin ja sunnuntaisin minulla on yleensä niin paljon puuhaa, etten sinne kerkiä silloinkaan. Se on ihana paikka, jossa on kesä keskellä talvea.

Kuva: © Marleena
Tuo hieno paikka on Helsingin kaupungin Talvipuutarha, jonne on aina ilmainen pääsy.

"Talvipuutarhan rakennutti kenraalimajuri Jakob Julius af Lindfors arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnitelmien mukaan. Lindfors lahjoitti rakennuksen Suomen puutarhayhdistykselle, joka piti alueella puutarhakoulua.
Kaupunki osti vuonna 1907 Talvipuutarhan ja puutarhayhdistyksen muut rakennukset. Näin paikalle syntyi uusi kaupunginpuutarha. Lahjoittajan tahto oli, että kaupunkilaiset saavat tutustua puutarhaan maksutta, eikä pääsymaksua peritä tänäkään päivänä." (Talvipuutarhan esite)
Monesti olisin halunnut iltaisin istuskella tuolla Talvipuutarhassa, mutta sitä iloa meille kaupunkilaisille ei tähän mennessä ole suotu. Työssäkäyvät voivat poiketa siellä vain viikonloppuisin, koska se suljetaan niin aikaisin. Muistan myös joskus aikoinaan ihmetelleeni kirjastojen aukioloaikoja, jotka eivät lainkaan palvelleet tavallista työssäkäyvää kansalaista. Nykyisin kirjastojen kohdalla tilanne on parempi.

Ehkä joskus vielä arkisinkin tämä puutarha avautuu kaupunkilaisillekin, joiden työaika päättyy vasta puutarhan nykyisen sulkemisajan jälkeen.

Kuva: © Marleena
Olen käynyt viimeksi Talvipuutarhassa vuosia sitten Jasminen kanssa. Yhteen aikaan siellä oli pääsiäisen aikaan tipuja, joita mm. kävimme ihailemassa. Talvipuutarha oli välillä remontissa ja pitkään suljettuna.

Ei arvaisi, että tästä portista pääsee sisälle ihmeelliseen vihreään maailmaan keskellä lumituiskua...

Kuva: © Marleena
Niin kauan kuin muistan ja niin monta kertaa kuin olenkin käynyt Talvipuutarhassa, olen aina ensimmäiseksi mennyt tähän Kaktushuoneeseen, jossa on vaikka minkä näköisiä kaktuksia tai ainakin sen tapaisia mehikasveja:

Kesällä se on aika hiostava paikka, jos oikein muistan, mutta talvella viileämpi kuin muut tilat. Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena
Keskimmäinen Palmuhuone on vehrein. Siellä näkee monia erikoisuuksia.

Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena
Tätä kukkaa suorastaan jonotettiin kuvaamaan. Nimikin oli jossain näkyvissä, mutta unohdin jo sen. Kukka näyttää aivan linnun päältä.

Myös valtava kameliapuu kasvaa tässä huoneessa. Sen kukat ovat aivan kiinanruusun kukkien näköisiä. Sillä on ikää yli satavuotta. Se on vuonna 1917 tuotu sinne puolitoistametrisenä.

Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena
Tässä altaassa oli karppeja ja turistien heittämiä kolikoita siihen aikaan, kun kävimme täällä Jasminen kanssa. Nyt siinä on uusi suihkulähde, mutta en nähnyt kaloja.

Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena
Kävijöitäkin oli paljon. Kaikenikäisiä. Ehkä se johtui osittain hiihtolomastakin; väkeä riitti.

Kuva: © Marleena
Myös ulkomaalaisia perheitä oli paikalla lapsineen.

Kuva: © Marleena
Talvipuutarhassa on monta mukavaa soppea, vaikka kuherteluun... Tai pieneen rupatteluhetkeen.

Kolmas huone läntisessä siivessä on täynnä pöytiä ja puutarhatuoleja. Voi tulla vaikka eväitten kanssa tänne istuskelemaan. Monet olivat tulleetkin.

Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena
Ovenpielessä on pensas tai pikkupuu kahvimarjoineen.

Kuva: © Marleena
Näitä pitsiportaita pitkin ei saanut nyt kiivetä samanlaiselle parvelle, joka on huoneen toisessa päässä suihkulähteen yläpuolella.
Kuva: © Marleena

8 kommenttia:

 1. Oli kuin olisi käynnyt etelässä, ja ihan ilmaiseksi.)
  Minäkin olen käynyt kerran tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin kivoimpia paikkoja. Olisi vaan avoinna pitempään. Kolme tuntia iltapäivällä on aika vähän.

   Poista
 2. Ihanaa kun vielä tuo ikivanha lasinen kasvihuone on säilynyt. Usein siellä kävin tekemässä 'puistokävelyä'. Nyt ei keuhkoni enään tykkäisi. Kiitos kaniista kuvista, tuokio muistoissa ihanissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ei nyt ollut kovin kuuma. En ottanut takkia pois koko aikana, vaikka olin siellä reilut puoli tuntia ainakin.

   Poista
 3. Voi miten ihania kuvia olet laittanut,ihan kun olisi etelässä,täytyy tunnustaa etten ole käynyt tuolla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa poiketa, jos vaan mahdollista. :)

   Poista
 4. Hienoja kuvia, Marleena;DD

  Joensuun Kasvitieteellinen puutarha aiotaan lakkauttaa;((

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili-mummo, kiitos! Kummallista, miten joissain asioissa taannutaan koko ajan. Puutarhan pitäminen on kyllä kallista, mutta luulisi noin hyvään asiaan jostain varat löytyvän. Monissa asioissa on tuhlattu vuosikaudet. Ehkä ne rahat tarvitaan siihen tuhlaamiseen!?

   Poista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.