Ilo se on, joka elättellöö...

La 4.3.2012

Aili-mummo haastoi minut kertomaan ilonaiheitani.

Olen niitä onnellisia, jotka saivat lapsuudessaan opetuksia molemmilta isoäideiltään. Molempien vanhempieni suku on Karjalasta, sieltä Karjalan laulumailta, jota nimitetään nätisti luovutetuksi Karjalaksi, mutta joka itseasiassa ryöstettiin meiltä. Äitini suku on Koivistolta, isäni Uudeltakirkolta.

Kuulin monta kertaa sanalaskun "Ilo pintaan vaikk' syvän märkänis". Minulle lapsuudessani nuo sanat eivät kovin paljon merkinneet, mutta nyt vanhempana ymmärrän sentään jotain. Sotavuodet, evakkomatkat, kaikki omaisuuden ryöstö, kaikki karjalankansan kokemat menetykset puristivat sanoiksi sen, että elämää oli elettävä eteenpäin, kaikesta huolimatta. Sillä "Ilo olemassaolosta on olemassaolon verenkierto."(Friedrich Hebbel) Vaikka minä vääntäisin tuon Hebbelin lausahduksen muotoon Ilo on olemassaolon verenkierto."


Tässäpä luetteloa joistakin ilonaiheistani:

1. Ystävällisyys, jota saan kokea muiden taholta. Joskus se voi olla vain muutama sana, joskus pelkkä hymy riittää ilahduttamaan.
"Ystävällinen katse ilahduttaa mielen, iloinen uutinen virkistää ruumiin."(Sananlaskut 15:30, uusi käännös)"Valoisa silmänluonti ilahuttaa sydämen; hyvä sanoma tuo ydintä luihin."(vanha käännös)
2. Hyvin nukuttu yö, kun saa herätä virkeänä ja terveenä. Ei tarvitse ottaa mitään troppia polvenkaan takia ja edessä on mielenkiintoinen päivä kaikkine haasteineen.

3. Loma. Saan lojua sängyssä vaikka koko päivän. Ei tarvitse miettiä, mitä laittaisi päälleen. Voi vaikka yöasussaan "rillutella" koko armaan päivän eikä ole pakko pistää nenäänsä ulos pakkaseen. Tai voi mennä jonnekin, minne ei muuten ehtisi ja tehdä siis ihan mitä haluttaa. 

4. Ystävä ja ystävät. Puhelinsoitto tai tapaaminen. Istuskelu kahvilassa juttelemassa niitä näitä.

Kuva: ClipArt
5. Hyvä kirja. Sellainen, jota mietiskelee hyvillä mielin vielä pitkään jälkeenpäin ja johon voisi vielä joskus palata, lukea vaikka uudestaan. Monesti juuri jotkut Raamatun kohdat ovat ne, jotka ilahduttavat.

6. Elokuva, joka on tehnyt voimakkaan vaikutuksen tai jonka on halunnut pitkään nähdä ja jonka vihdoin saa vihdoin katsoa joko teatterissa tai omalta sohvalta. 

7. Hyvä ruoka – parempi mieli. Syöty hyvässä seurassa tai yksinkin.

8. Oma rakas lemmikki – tällä hetkellä kissani Mikku, pieni suloinen kiusankappale, joka vaatii huomiota silloinkin, kun ei millään olisi aikaa tai kiinnostusta. Oikea "lohtupehmolelu", joka ilmaantuu paikalle heti kun huokaisen tai voihkaisen ja kiehaa ympärillä, kiipeää syliin ja kehrää vimmatusti.

Kuva: © Marleena
9. Kevätaurinko ja erityisesti kesä. Kesä on minulle kestoilonaihe. Olen kesäihminen ja rakastan kesiä satoi tai paistoi.

10. Luonto. Metsät, niityt, kalliot, maisemat, eläimet luonnossa ja tietysti kaikki muutkin eläimet, kukat, kasvit. Odotan innolla päivää, jolloin voin taas puuhailla omassa puutarhassa. Myös pelkkä luonnossa vaeltelu, oli sitten mikä vuodenaika tahansa, ja metsän, lintujen jne. tarkkailu saa minut hyvälle mielelle.

Kuva: © Marleena
Tässä vielä bonusvastaus:
11. Matkustaminen paikkaan/maahan, jonne on jo pitkään tehnyt mieli. Toisaalta jo tehtyjen matkojen muisteleminenkin on ilahduttavaa.
"Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala. Jos kolme päivää, mene naimisiin. Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se. Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi." (kiinalainen sananlasku)
"Kurjalle ovat pahoja kaikki päivät, mutta hyvä mieli on kuin alituiset pidot." (Sananlaskut 15:15, vanha käännös) "Köyhälle jokainen päivä on paha, mutta valoisa mieli tekee arjesta juhlan." (uusi käännös)

Ilojen (10 kpl) kertominen siirtyy minulta seuraaville:
Ritvan elämää 
Eilan elämää
Suomalaisena Virossa
Tuulenpesä
marinmenot

10 kommenttia:

 1. Onnea tunnustuksesta,mukavia ilon aiheita:)

  VastaaPoista
 2. Marleena!

  Siinähän niitä hyviä ilonaiheita tuli kokonainen lista ja vielä boonukset päälle; kiitos näistä, Marleena;DD

  Oikein ihanaa alkavaa uutta viikkoa sinulle.<3

  VastaaPoista
 3. Oikein ihania ilon aiheita,ja monta sellaista,joita itsekin listaisin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että näistä eri ihmisten hyvänmielen tuojista, joita nyt on eri blogeissa, moni asia on minullekin ilon lähde. Niin myös Sinun listassasi!

   Poista
 4. tässä tuli luontevasti nämä arjen pienet ilot jotka joskus jää lähes huomaamatta.. Itsekkin sain tämän haasteen ja nyt kun olen lukenut useita, huomaan on paljon perusyhteistä, erona on lähinnä aina persoonallinen oma tapa ja ehkä juuri sen hetken tilanne missä elämänrata juuri kulkee- pidän näistä kaikista kuten varmaan moni muukin, itse elämä on kai lopulta suurin ilon aihe. Tässä maailmassa. Seuraavan muodosta ei ole faktaa tietämystä toiveita vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eikö vain Aikatherine, pikkuisista iloista kertyy elämän onni!

   Poista
 5. Hei Marleena
  Ihania ilonaiheita.
  Kiitos..otan haasteen vastaan.
  Kerron omat ilonaiheeni blogissani joku päivä.

  Iloista kevätmieltä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Eila, että otat haasteen vastaan. Mukavaa viikkoa Sinulle ja keväistä mieltä!

   Poista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.