Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!

To 8.3.2012

Joka vuosi naistenpäivänä muistan, miten juuri tällaisena päivänä, 8. maaliskuuta 1980-luvulla, olin Moskovassa. Miltei poikkeuksetta jokaisella näkemälläni miehellä oli suuri kukkakimppu kädessään, kun he määrätietoisin askelin kiirehtivät jonnekin. Silloin en tiennyt, mikä päivä oli menossa. Ihmettelyyni sain vastaukseksi, että on kansainvälinen naistenpäivä.

Suomessa kansainvälistä naistenpäivää on vietetty jo 1920-luvulta lähtien, mutta tuolloin, kun olin Moskovassa käymässä, en ollut koskaan edes kuullut asiasta. Silloisessa Neuvostoliitossa se oli merkittävä juhlapäivä, ihmisillä oli vapaata töistä ja miehet veivät kukkia naisilleen. Myös lahjat kuuluivat asiaan. Näin päivää Venäjällä kai vietetään edelleenkin. Suomessakin naistenpäivää alettiin kyllä 1980-luvulla vähitellen yhä enemmän huomioida.

Kuva: ClipArt
Suomessa naistenpäivä on oikeastaan vain yksi päivä muiden melko tavallisten päivien joukossa. Itse en esimerkiksi Suomessa ole saanut koskaan kukkia mieheltä 8. maaliskuuta. ;D
Onneksi meillä sentään on äitienpäivä, jolloin naisia, siis ainakin äitejä, huomioidaan toukokuun toisena sunnuntaina, äitienpäivänä.Koska mieleeni nousee aina 8.3. tuo erikoinen päivä Moskovassa, laitan teille nyt tuota päivää muistellessani Alla Pugatšovan (ven. Алла Пугачёва) tulkinnan vanhasta 1980-luvun hitistä Miljoona miljoona ruusua. Sopivasti hämyinen, unenomainen kuvakin – kuten muistot yleensäkin (unta vai totta?). ;D
Muuten Wikipediassa on väärä tieto eli siellä sanotaan, että Vera Telenius olisi levyttänyt Miljoona miljoona ruusua suomeksi vasta vuonna 1984, mutta meillä oli kotona tuo Teleniuksen suomeksi levyttämä kappale ja muitakin hänen esityksiään LP:nä jo 70-luvun puolella. Muotiin tuo kappale taisi kunnolla tulla vasta 1980-luvun puolella, kun Alla Pugatšova otti sen ohjelmistoonsa.

Naiset, tänään on meidän päivämme – huomioivat miehet sitä sitten tai eivät. Vietetään mukava päivä! 


16 kommenttia:

 1. Olen kuullut,että täälläkin naistenpäivänä annetaan kukkia,mutta ne antajat ovat varmaan ex-neukkareita. Naistenpäivä taitaa tänään täällä jäädä Purim-karnevaalin jalkoihin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan naistenpäivä on enemmän venäläinen kuin amerikkalainen päivä. Neuvostoaikana kai naiset saivat siellä ilmeisesti enemmän huomiota, tasa-arvosta en tiedä, onko Venäjälläkään naisilla enempää "tasa-arvoa". Suomessahan naisen euro on vain jotain 80 centtiä. Siis palkoissa.

   Poista
 2. Vuosia Venäjällä asunut veljeni on muistanut meitä suvun naisia usein naistenpäivänä korteilla, kukilla, suklaalla :).

  Ihana Alla!!! Oli ihan pakko kuunnella tuo muistoja herättävä laulu pitkästä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni olisi mukavaa jos naistenpäivää vietettäisiin Suomessakin ja yleismaailmallisesti hieman näkyvämmin. Vapaapäiväkin olisi kiva. Alla laulaa upeasti!

   Poista
 3. Kiitos samoin sinulle hyvää naistenpäivää:)

  VastaaPoista
 4. Ilosta naistenpäivää sinulle myös.

  VastaaPoista
 5. Näin naistenpäivänä jäin miettimään naisen elämänkaarta ja Alpo Noposen runoa: Minä aikana ihminen kaunein on. Meille kaikille naisille sopii aina:
  "Hän kaunis on, min’ en tietää vois,
  minä hetkenä ihminen kauniimpi ois."

  VastaaPoista
 6. Hyvää naistenpäiväiltaa sinulle!

  Eilan blogin kautta eksyin onnekseni tänne sinun blogimaailmaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naistenpäivä ehtikin jo mennä ennen kuin ennätin tänne vastaamaan. Toivottavasti Sinullakin ulleriina on ollut hyvä päivä! Tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 7. Hyvää naistenpäivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi, viimeisä minuutteja jo viedään!

   Poista
 8. Kiitos videosta ja kauniista laulusta, joka soi 80-luvulla todella usein;DD

  Valitettavasti se naisten päivä oli ja meni, mutta vielä 54 minuuttia on sitä jäljellä: joten oikein hyvää naistenpäivän myöhäisiltaa, Marleena.<3

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.