Bakteerikammoiseksiko olisi ryhdyttävä?


La 10.3.2012

Vuodet ovat opettaneet tarkemmaksi, mutta kun muistelen opiskeluaikojani, niin uskomattomia asioita silloin tuli tehdyksi. 
Esimerkiksi kahvilla Atskin Kipsikellarissa, Taideteollisen korkeakoulun kahvilassa saattoi mikä tahansa sopiva esine toimia lusikkana. Eli jos ei sattunut myyntitiskiltä mukaan lusikkaa, niin sokeripalan sekoittaminen kahvikupissa saattoi tapahtua seuraavasti: Otetaan lähin kynä, mieluiten pitkähkö lyijykynä. Ehkä kaverin kädestä, joka on kenties siinä vieressä raapustelemassa paperille jotain. Käännetään kynä ylösalaisin ja upotetaan kynänvarsi kahviin ja sekoitetaan. :) Sangen yksinkertainen toimenpide, mutta ei erityisen hygieeninen. Ei silti sairasteltu, jos oikein muistan, tavallista enemmän. Ei flunssia eikä muutenkaan. Aikamoista varjelusta varmasti kaiken kaikkiaan.

Ulkomaanmatkoille olen sentään ottanut aina kaikki vaaditut rokotukset ja juonut vain pullovesiä ja väistänyt kaikkia epämääräisiä katuruokaloita. :D

Tyttäreni leukemiahoitojen aikana opin tajuamaan tuon yleensä sangen näkymättömän, mutta vaarallisen mikrobimaailman olemassaolon todella kouriintuntuvasti. Kuitenkin huomaan tarvitsevani koko ajan skarppaamista tässä asiassa. Bakteereista en tiedä paljoakaan. Ja onhan noita tarpeellisiakin mikrobeja meissä ihmisissä yli kilon verran kaikissa aikuisissa.

Unohdan kuitenkin usein, miten tarkka pitäisi käsihygienian suhteen olla flunssakausina. Joululoman olin flunssassa ja sitten vielä helmikuussakin, joten nyt on yritettävä kiinnittää huomiota näihin asioihin, jotta loppukevät sujuisi paremmin. Koulumaailmassa kun kaikki pöpöt pyörivät ympärillä koko ajan jopa hinkuyskästä tuberkuloosiin Helsinginkin koulumaailmassa ja niihin teinien kyniinkin joutuu koskemaan vähän väliä, ovenrivoista ja sähkökatkaisimista puhumattakaan.



Lainaan pöpölistaa suoraan Wikipediasta:
"Ihmisellä on ihossaan paljon mikrobeja. Runsaasti niitä on varsinkin kynsien ja sormusten alla. Mikrobien määrät ihmisruumiissa:
  • Päänahka 1,5 × 106/m²
  • Otsa 0,2 × 106/cm²
  • Nenä 1–10 × 106/g
  • Kainalo 2,4 × 106/g
  • Selkä 314/cm²
  • Käsivarret 105–4 500 kpl/cm²
  • Sormuksen alla Euroopan väkiluku mikrobeja
  • Kynnen alla Suomen väkiluku mikrobeja
  • haava Euroopan väkiluvun verran mikrobeja (Onkohan tässä kohtaa Wikipediassa taas virhe, koska oman tietämykseni mukaan haavassa on enemmänkin bakteereja, tulehtuneessa haavassa jopa maailman väkiluvun verran)
Jokin aika sitten sain sähköpostiini linkin, jossa luetellaan, mistä kaikkialta flunssa SAA PARHAITEN!!! Listaan vain lyhenneltynä pääkohdat. Tarkemmin asiasta on linkeissä http://www.tohtori.fi/?page=5833192&id=8599506
http://www.tohtori.fi/?page=5833192&id=3614406
http://www.health24.com/tools/Slideshows/1891-4704-4822.asp

Laitan koko litanian nyt kuitenkin tähän lähinnä itselleni muistiin ja teidänkin tiedoksenne, jos ette ole aikaisemmin tätä listausta nähneet (HUOM! Suoria lainauksia yllämainituista linkeistä):

1. Ostoskärryt ja -korit
"... Ostoskärryistä voi löytyä E.coli -bakteeria, joka aiheuttaa tulehduksen esimerkiksi virtsaputkeen tai vatsaonteloon. E.coli -bakteeri leviää useimmiten likaisten käsien kautta. Lisäksi ostoskärryt voivat sisältää flunssa- ja influenssaviruksia sekä ripulibakteereja.
Jotkut ruokakaupat ovat ottaneet käyttöönsä antibakteerisilla kädensijoilla varustetut ostoskärryt- ja korit. Joka marketissa niitä ei kuitenkaan vielä ole käytettävissä ja niiden yleistymistä odotellessa puhtaudesta voikin huolehtia itse.
Kätevimmin korin tai kärryn kädensija puhdistuu mukana kulkevilla puhdistusliinoilla. Jos sinulla on lapsi mukana ja hän istuu ostoskärryn istuimella, voit harkita laittavasi kankaan lapsen ja kärryn väliin pöpöjen siirtymisen välttämiseksi."
2. Käteisautomaatit ja kosketusnäytöt, pankkiautomaatit
"... Sekä käteisautomaateista että kosketusnäytöistä löytyi myös E.coli -bakteeria. ... Tutkimuksissa käteisautomaateista löytyi myös MRSA-bakteeria (= sairaalabakteeri).
Jos mahdollista, käytä jotain muuta kuin sormea näppäillessäsi tunnuslukua pankkiautomaatin näppäimistöllä. Esimerkiksi lyijykynän kumipää on tähän mainio vaihtoehto.
Älä unohda myöskään automaatin syytämää rahaa - pöpö voi piillä niissäkin. Hiero siis käsiisi desinfiointiainetta aina rahaa käsiteltyäsi."
3. Hammasharja (enpä usko, että kukaan lainaakaan toiselle tai toiselta)
"... Veren kautta leviävät taudit, kuten B- ja C-hepatiitti tai HIV voi levitä hammasharjan kautta."
4. Hiusharja
"Myös hiusharjat voivat levittää pöpöjä. Hiusharjaan tarttuu bakteereita ja hilsettä, jotka kulkeutuvat hiusharjaa lainaavan henkilön päähän. Päätäit saattavat levitä myös hiusharjojen kautta."
5. Kynät
"... Saatat saada pöpöjä kynästäkin, jos työkaverillasi on tapana laittaa kynää suuhun. Kynien välityksellä voi saada hengitystiesairauksia aiheuttavia viruksia, tai suussa viihtyviä bakteereja. Tutkimusten mukaan eniten bakteereja on teini-ikäisten kynissä..."
6. Matkapuhelin ja yleensä puhelimet
"...Kännykkä voi sisältää influenssaviruksia, MRSA-bakteereja, sekä muita bakteereja. Usein naisten puhelimet ovat likaisempia, sillä meikkien mukana puhelimen pintaan siirtyy epäpuhtauksia."
7. Partakone 
"Partakone voi tehdä joskus haavoja iholle. Näin ollen partakoneesta voi tarttua toiseen ihmiseen veren kautta tarttuvia bakteereja. Esimerkkinä tällaisesta on esimerkiksi B-hepatiitti." 
8. Meikki
Toisten meikkejä ei kannata lainata, sillä niistä voi löytyä esimerkiksi stafylokokki- sekä E.coli -bakteereja. Iholla olevat epäpuhtaudet siirtyvät meikkeihin ja sitä kautta toisten iholle, jos meikkejä lainailee.
9. TV:n kaukosäädin
"Jos käytät esimerkiksi hotellihuoneen tai tuttavaperheen kaukosäädintä, kannattaa muistaa hyvä käsihygienia. Nimittäin kaukosäätimessä voi piillä E.coli -bakteereita tai muita epäpuhtauksia. Kaukosäädintä ei puhdisteta usein, joten käsien epäpuhtaudet siirtyvät siihen helposti."
10. Lelut ja peliohjaimet
Pitäisi puhdistaa usein, jos niitä käyttävät sekä omat että naapurin lapset, koska ne käyvät ainakin pienimmillä usein myös suussa.

11. Valokatkaisijat (esim. kerrostalon rapussa)
"Oletko koskaan ajatellut kuinka monta kertaa päivän aikana kosketkaan valokatkaisijaan? Muista puhdistaa paljon käytössä olevat painikkeita säännölllisesti."

Kuva: ClipArt
12. Tietokoneen näppäimistö
"Tietokoneita käytetään lähes kaikkialla - töissä, koulussa ja kotona. Niiden näppäimistöt ovat loistava bakteerien kasvupohja, josta ne leviävät terveiden ja sairaiden kesken."
13. Hanojen kädensijat (myös hanojen sisäpinnat)
"Pesuhuoneissa taudit leviävät helposti hammasharjojen kosketuksen, lavuaariin päätyneen syljen ja pyyhkeiden kautta. Jos joku sairastaa kotona ja mahdollisuudet sallivat, on hyvä keino antaa yksi kylpyhuone vain potilaan käyttöön. Jos erillisten pesutilojen jakaminen ei ole mahdollista, voi yleisimpiä pesuhuoneen bakteerintartuntapaikkoja vältellä seuraavalla tavalla: pitäkää hammasharjanne erillään ja desinfioikaa pöytien tasot, pesualtaat ja varsinkin hanat säännöllisesti.

Yleisissä wc-tiloissa koske mahdollisimman vähän pintoihin paljain käsin. Avaa ja sulje ovet ja hanat paperipyyhkeellä ja paina vessanpöntön huuhtelupainiketta paperilla suojatulla kädellä."
14. Hissin painikkeet
"Hissien painikkeissa vilisee pöpöjä, varsinkin siinä käytetyimmässä ensimmäisen kerroksen napissa. Hissillä matkustaessasi onkin hyvä tapa painaa nappeja jollain muulla kuin sormella - esimerkiksi kyynärpäällä."
Käsienpesuun kannattaa tosiaan kiinnittää myös huomiota:
Kuva: http://www.tohtori.fi/?page=5833192&id=3894916
Tässä Ilta-Sanomien tekstiä asiasta:

"Kaukosäätimet, vessan vesihanat ja jääkaapin ovet ovat kaikkein todennäköisimpiä nuhaviruksen eli flunssan pesimäpaikkoja, asiantuntijat varoittavat.Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa tutkittiin nämä yleisimmin käytetyt pinnat yli 30 kodissa ja jälkiä rino- eli nuhaviruksesta löydettiin 42 prosentissa tapauksista.
Yskimisen ja aivastelun ohella myös jokapäiväiset kodin esineet levittävät flunssaa tehokkaasti. Siksi ne pitäisi puhdistaa säännöllisesti, tutkijat kehottavat.
Rinovirus voi elää kodin esineissä jopa kaksi päivää, jolloin perheenjäsenet tai vieraat voivat levittää virusta yksinkertaisesti koskemalla esineisiin, kuten ovenkahvoihin ja vesihanoihin. http://www.iltasanomat.fi/flunssa/varo-taalta-flunssa-tarttuu/art-1288339331820.html
Päätutkija tohtori Birgit Winther toivoo, että tutkimus saisi ihmiset ymmärtämään nuhaviruksen tarttumistavan ja välttämään tartuntaa tänä syksynä keskittymällä kodin useimmin käytettyjen pintojen tehokkaaseen siivoamiseen."
Lähde: BBC Health
Tämä ohje on jo vuodelta 2009 http://www.tohtori.fi/?page=5169752&id=4999370:
"Flunssaa voi ehkäistä epidemia-aikoina huolehtimalla hyvästä ja säännöllisestä käsihygieniasta. Myös omien silmien, nenän ja suun koskettelemista olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan välttää, sillä flunssa tarttuu kosketuksen mukana limakalvoille.
--- Nenäliinaa käytetään vain kerran, jonka jälkeen likainen nessu hävitetään ja kädet pestään.
Huomioitavaa kuitenkin on, että flunssavirus on tartuttavimmillaan silloin kun potilas on vielä suhteellisen oireeton. Tämän vuoksi flunssatartuntoja ei koskaan voida täydellisesti estää."

8 kommenttia:

  1. Olenkin ollut aika onnekas, että olen pysynyt aika terveenä... ;). Mitä nyt pari flunssaa syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä. Monia pöpöjähän me suorastaan tarvitsemme. Monesti puhutaan siitä, että eletään liian hygieenisessä maailmassa ja siksi on paljon allergioita.

      Poista
  2. Onneksi on pysytty vielä ilman flunssaa.Mielestäni suurin syy flunssaan on vilustuminen. Juuri eilen auringon paistaessa monet kulkivat kesävaatetus päällään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilustuminen varmaan päästää pöpöt täyteen toimintaan.

      Poista
  3. Kun tuon kirjoituksesi lukee tarkkaan, syntyy bakteerikammo ihan varmasti;)

    Hyvää sunnuntaita, Marleena.<3

    VastaaPoista
  4. Hyvää tietoa olet laittanut,onneksi olen säästynyt lunssasta.Hyvää pyhää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tieto lisää tuskaa, sanotaan. Olen kai saanut flunssiin hieman vastustuskykyä, kun viime vuonna en ollut lainkaan flunssassa, ennen kuin vasta joululomalla. Hyvää pyhäpäivää!

      Poista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.