Maailma kylässä

Maailma kylässä -liput liehuvat Rautatientorilla Helsingissä
Su 29.5.2011
Maailma kylässä -tapahtumaa on Helsingin Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa vietetty tänä viikonloppuna melko suurella joukolla. Illalla tullessani kotiin raitiovaunun mainostaulu kertoi kävijöitä olleen yli 53 000 ja äsken kun katsoin tapahtuman nettisivua, siellä lukemaksi mainittiin jo 70 000 – 80 000. Mitenkähän ne tuonkin ovat laskeneet, sillä mitään pääsylippuja siellä ei ollut myynnissä. Itse menin sinne vasta lähes loppuvaiheessa, silloin ei väkeä enää ollut paikalla paljoakaan. Tapahtuma loppui kello 18 ja niihin aikoihin oli alkanut hieman sataa tihutella, mutta ulkolavan luona parveili vielä silloinkin jonkin verran porukkaa. Aika paljon ulkomaalaistaustaista kansaa oli liikkeellä, lienevätkö olleet maahanmuuttajia.


Mikä sitten on tällainen Maailma kylässä -tapahtuma? Lainaan suoraan pikkupätkän tekstiä tapahtuman sivulta:

 • "Maailma kylässä on koko perheen ilmaisfestivaali, joka on lisännyt suomalaisten tietoa erilaisista kulttuureista, kehitysmaista ja kansalaisjärjestöistä vuodesta 1995 lähtien. Festivaalin pääjärjestäjä on Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, joka on lähes 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö."


Olen opiskellut siihen aikaan, kun Helsingissä nuoriso oli punaisimmillaan ja tulin erinäisistä syistä hieman allergiseksi kaikelle vouhottamiselle, jota ei voinut tuohon aikaan millään välttää. Opiskelin Taideteollisessa korkeakoulussa ja koulua pidettiin silloin liian poliittisesti värittyneenä, niin ettei opinahjolle jo ammoin luvattua tonttiakaan voitu sille koskaan luovuttaa ja uuden rakennuksen toivo hiipui pikkuhiljaa. Opinahjo olikin sitten siroteltuna ympäri Helsinkiä, oma osastoni tosin pysyi oman opiskeluni loppuun asti Ateneumin tiloissa. Opettajia sanottiin irti poliittisista syistä ja palkattiin poliittisista syistä. Oli se rumpaa! :) Myöhempiä entisen opinahjon vaiheita olenkin sitten seurannut vain toisella silmällä. Arabian tehtaalle siirtyminen saattoi olla hyvä asia. Nykyisestä Aalto yliopistovaiheesta en halua sanoa nyt mitään, se on sen verran uusi asia.

Tätä taustaa vasten katsottaessa voi ehkä ymmärtää kielteisen kantani poliittisesti värittyneitä tilanteita ja tapahtumia kohtaan. Maailma kylässä oli sekä poliittinen että taiteellinen tai paremminkin poikkitaiteellinen tapahtuma. Mukana olivat sekä Ulkoministeriö että useat puolueet, ehkä kaikki – en tarkistanut. :) Esiintyjinä oli hyvin kansainvälistä porukkaa eri puolilta maailmaa. Myös Suomen lähetyseura oli mukana tapahtumassa. Ainakin ammattiyhdistysliike tai -liikkeet ja puolueet jakoivat mainosilmapalloja lapsille. Asiahan on hyvä, tarkoitan kansainvälisyyttä ja alikehittyneiden maiden auttamista yms. Kehitysmaille annettu tuki ja kehitysyhteistyö etc. ovat tietysti tärkeitä asioita. Vaan en kestä pateettista poliittista vouhotusta, jossa politiikka menee ihmisen edelle, missä yksilöllä ei ole merkitystä vaan vain aatteella ja sen etenemisellä. No niin, tulihan hieman paasattua. :) 

Yleisöä tihkusateessa
Tapahtumia oli sekä eilen että tänään vaikka kuinka paljon. Tässä pieni kuvakatsaus tapahtumista aivan tilaisuuksien loppuvaiheessa.


Myytävänäkin oli vaikka mitä, eksotiikkaa ei näistä tilaisuuksista puuttunut.Tapahtumasta on paljon kuvia Maailma kylässä sivustossa. Kurkkaa myös videoita kuten esim. Poliittiset eläimet ja muitakin videoita.Osa tapahtumaa oli Maailman kirjat ja sen takia varsinaisesti suunnistinkin tänään Rautatientorille minäkin. Tästä olen kirjoittanut enemmän Marja-Leenan kirjahylly -blogissani. Kurkkaapa sinne myös. :) Samalla voit lukea sieltä, mitä olen kirjoittanut viime viikon tiistaina olleesta Kirjan ja ruusun päivästäkin.

 • "
  Maailman kirjoissa 2011 aiheena Intia ja Etelä-Aasia, Venäjä, työ ja siirtolaisuus ja ilmasto – mutta esillä on kaikki maailman kirjallisuus. Debatteja, haastatteluja, performanssirunoutta." Maailman kirjat

6 kommenttia:

 1. Ymmärrän mitä tarkoitat,sillä tuolla on mukana myös paljon poliittisesti kantaa ottavia kojuja,tai näin oli kun vielä itse kävin noilla messuilla.Mutta olen aina pitänyt tuosta tapahtumasta,siellä näkee monikulttuurista Helsinkiä.Hienoja kuvia olet ottanut,mutta sää ei taitanut olla kovin suosiollinen.

  VastaaPoista
 2. Yaelian, sää ei tosiaan ollut eilen ihan paras mahdollinen, mutta suhteellisen lämmintä oli, koska ei tuullut. Lämpöasteita ei ollut paljoakaan yli 10, kuudelta illalla vain 11 astetta, mutta tuntui jopa lämpimämmältä! Politiikka on tärkeää, kunhan se ei mene liian rajuksi, silloin pieni ihminen vallan unohtuu.

  VastaaPoista
 3. Olen lähes joka vuosi käynyt tapahtumassa, ja olen kyllä pitänyt värikkyydestä, eksoottisista tuoksuista ja mauista ja musiikista, ja siitä että tulee vahva tunne ennen kaikkea ihmisyydestä, ei siitä että tässä jaettaisiin kansaa alkuasukkaisiin ja maahanmuuttajiin :) Maailma kun ei enää ole vain kylässä täällä, se on osin muuttanut ja asumaan :)
  Kiitos kun kerroit ja näytit, nyt pääsin osalliseksi vaikken paikan päälle itse ehtinyt!!

  VastaaPoista
 4. Kutuharju, kiva kun poikkesit kylässä! ;) Maailmassahan me suomalaisetkin olemme, joten maailma ei ole täällä kylässä vaan me kaikki olemme maailmassa. :) Nahan väri, silmien tai nenän muoto ei muuta ihmistä muuksi, mutta tavat kyllä ja kulttuuritausta. Tapahtuman nimitys voisi olla joku muu, ehkä jotain Kulttuurinäkymiä eri maista tms.

  VastaaPoista
 5. miälenkiintoinen tapahtuma ja hyvä kuvasarja, kiitos.. tapahtumat jatkuvat uusin jutuin lähes koko kesäkuun..

  VastaaPoista
 6. aikatherine, Maailma kylässä oli vain tuo viikonlopun tapahtuma, mutta kyllä Hesassa tapahtumia riittää... :)

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.