Onneksi olkoon Aku!

Ma 5.11.2011

Tänään on syntymäpäiväsankarina kaveri, jota ei ensi näkemältä uskoisi 60-vuotiaaksi! Vai mitä olette muut mieltä? Oikeastaan vain tämä suomalainen sarjakuvalehti on vasta 60-vuotias ja Aku Ankka jo 77-vuotias!

Kuva: Ylen aamuohjelmasta

Tasan 60-vuotta sitten ilmestyi ensimmäinen numero värikästä suomalaista sarjakuvalehteä, joka oli suunnattu sekä tytöille että pojille, Aku Ankka. Itse lehtihän ei ole varsinaisesti suomalainen vaan Walt Disneyn tuotantoa.

Päivälehden museossa oli alkusyksystä  näyttely, josta kirjoitinkin jotain elokuussa, vilkaisepa sitäkin:
http://arjenaarteita.blogspot.com/search/label/Aku%20Ankka

Kuva Ylen aamuohjelmasta: Aku Ankan toimituksessa Jukka Heiskanen
Aku Ankan vastaava päätoimittaja Jukka Heiskanen mustine partoineen on itsekin kuin joku hahmo Ankkalinnan väestä. Muistan hyvin Aku Ankan entisen päätoimittajan Markku Kivekkään ja miten tämä oli lapsesta asti ollut innokas Ankka-fani.

Muistan myös, miten housuton Aku aiheutti skandaalin joskus 70-luvulla.

Helsingin kaupungin kirjaston sivuilta Kysy mitä vain keräsin tähän hieman tietoja Aku Ankasta:

Aku-linkkejä:


Mitä kaikkia töitä Aku Ankka on yrittänyt tehdä (Kirjan nimi on ammattina Ankka): 
asemapäällikkö, avaruusmatkailija, eläinten hoitaja, halonhakkaaja, hengenpelastaja, hotellinjohtaja, huvipuiston työntekijä,iskelmänikkari, journalisti, jäätelönmyyjä, kadunlakaisija, kalastaja, kampaaja, kanalanpitäjä, kauneussalongin omistaja, keksijä, kelloseppä, kirjeenkantaja, klovni (tämäkin meni pieleen), korjausmies, kuningas, käärmeenlumooja, lasimestari, lehmipoika,leipuri, maalari, maitomies, majakanvartija, malli, merimies, metsänvartija, museon vartija, museon vartijan 4.apulainen, muuttomies, myyntimies, nyrkkeilijä, palomies, poliisi, puistonvartija, purkuekspertti, puutarhuri, rahantuhlaaja, rankkuri, rantavahti, Roopen huolten kantaja, Roopen varainhoitaja, salapoliisi, sateentekijä, savukirjoittaja, seppä, sheriffi, siivousapulainen, sukeltaja, sähkelähetti, tehtaan johtaja, tietullivartija, tutkimusmatkailija, ulosottomies, uponneiden alusten nostaja, vakuutusmyyjä ja yövartija 
"1984 ilmestyi Aku Ankka albumi nimeltään "Onneksi olkoon Aku Ankka". Siinä Aku viettää aikaansa veljenpoikien kanssa New Yorkissa mutta kiertävä helikopteri huomaa kuuluisan ankan ja pyytää kertomaan tarinansa. Aku kertoo tippuneensa pesästä myrskyisenä yönä ja kuoriutunnensa keskellä tietä. Roope ja Mummo Ankka löytyvät Akun nakuna tieltä ja siitä alkaa ankan seikkailut.  
Aku Ankka on keksitty hahmo ja Disneyllä on monia seikkailujen piirtäjiä ja kirjoittajia. Walt Disney keksi Aku Ankan vuonna 1934, jolloin se siis "kuoriutui". Idea Aku Ankasta iskostui Clarence Nashin äänestä. Walt Disney kuuli radiosta kuinka Nash matki lintujen ääniä. Nash ääninäytteli Akua kuolemaansa (1985) saakka.  
Aku ensiesiintyi piirroselokuvassa "Viisas Kana Kananen". Elokuva ilmestyi 9.6.1934 mikä on Aku Ankan virallinen syntymäpäivä. Toisessa piiretyssä "Sedän syntymäpäivä" seinäkalenteri näytti päivämäärää 13.3.1934 jonka Disney-yhtiö nimesi munimispäiväksi. "
***
Tiedetoimittajan tekstiä: 
Siveetön housuton Aku Ankka –kuka muistaa?
"Housuton Aku Ankka 1970-luvulta on osoitus siitä, miten suuri vastuu meillä toimitta- jilla voi olla ihmisten mielikuvien muokkaamisessa. Kaikki muistavat, että vuonna 1978 (noin, kai) kirjastot päättivät lopettaa Aku Ankan tilauksen. Joku toimittaja irvaili, että Aku Ankka on Suomessa kielletty siveettömänä, koska Akulla ei ole housuja.
Oikeasti asiassa oli kai kyse siitä, että kirjastoissa pohdittiin, että Aku Ankkaa ei tar- vitse tilata kun se tulee kaikille kakaroille muutenkin. Uutinen levisi maailmalle ja siitä tuli yksi siteeratuimmista Suomea koskevista uutisista. Yhä siihen törmää, yhä tapausta kerrotaan totuutena. Väärien mielikuvien torjuminen, kun ne kerran ovat muodostuneet, on todella vaikeata.
Ajatus, että virkamies pitää Aku Ankkaa siveettömänä, on niin herkullinen, että ihmiset hersyttelevät vahingoniloa eikä kukaan tule tarkistaneeksi asiaa. Tarkistamalla moni skuuppi onkin kuihtunut käsiin. Niin tällekin olisi käynyt.
Vähän samasta asiasta kai geenitekniikassakin on kyse. On helppo ajatella, että ”geenien sorkkiminen”on jotenkin luonnonvastaista, vaikka ihminen on tehnyt sitä jo vuosisadat kasveja ja eläimiä jalostaessaan, vähemmän hienostuneilla työkaluilla vain."
Raili Leino (tiedetoimittaja)

Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä YleX:n haastattelussa:

- Suomessa joka neljäs lukee Aku Ankan joka viikko, mutta me saamme yksi tai kaksi kässäri- tai ideaehdotusta vuodessa.
Hyyppä epäilee, että suomalaisilla käsikirjoittajilla on rima liian korkealla omien tarinoidensa suhteen. Aku Ankan sivuilla julkaistavat sarjat tilataan Tanskalaiselta kustannusyhtiöltä, mutta lehden toimitus ottaisi mielellään hyviä tarinoita vastaan myös Suomesta ja suosittelisi niitä eteenpäin.
Ulkomailta tarjottavat sarjat menevät tarkan seulan läpi toimituksessa. Tarinan tylsyys on yleisin syy hylkäämiselle. Lisäksi politiikka, uskonto ja seksi ovat lehdelle jo lähtökohtaisesti tabuja, eikä Hyyppä halua väkivaltaa suomalaisen Aku Ankan sivuille.
Ja tässä kuva 1960 ilmestyneestä Aku Ankasta, jossa veljenpojat ovat tuprutelleet savupilveksi jopa Suomen näköisen hattaran:

Aku Ankka 23/1960
Aku Ankalla on lukijoita Suomessa 1300 000 ja 42 % on oppinut lukemaan Aku Ankan avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.