Joulunalusajan ajatuksia 2011

Ke 14.12.2011

Kuva: © Marleena
Ei Helsingissä samalla tavalla huomaa pimeyttä ja sitä, että elämme vuoden pimeintä aikaa, koska kaikkialla on joulun valoja. Liikkeet suorastaan tulvivat joulunajan loistetta. Ulkonaisesti kaupoissa ei ole nähtävissä minkäänlaista lamaa, vaikka EU:n tilanteesta ja eurosta media on tietoja väärällään.

Kuva: © Marleena
Mielestäni joulukoristelu ja jouluvalaistukset ovat liiketiloissa tulleet vuosi vuodelta prameammiksi. Säästämisestä ja muusta vastaavasta ei ole sanaakaan missään. Muistan vielä joten kuten ajan, jolloin kaikkea valaistusta säännösteltiin ja monien julkisten rakennusten kohdevaloja ei saanut pitää palamassa vuorokaudet ympäri tai ei ollenkaan päällä.
Kuva: © Marleena
Olikohan se 1970-luvulla? Yksittäisiä perheitä ohjattiin säästämään valaistuksessa ja lämmityksessä. Asuntojen lämpötilat alkoivat olla 15–18 astetta. Tuo vaihe oli ennen 1990-luvun pahinta lamaa, jolloin liikkeitä oli tyhjillään joidenkin katujen varsilla korttelikaupalla.

Sen jälkeen törsääminen sähkön käytössä on ollut vuosikausia varsinkin 2000-luvulla aivan huipussaan. Ainakin parina vuotena senaatin torin ja tuomiokirkon valoihin Helsingissä upotti kaupunki jouluaikaan lähes miljoona euroa! Oli vaikka mitä välkettä ja musiikkiin liittyviä vaihtuvia valoja yms. Ensimmäinen valoshow ei mielestäni ole kirkkoon liittyvä, tuon ristiin liittyvän valoshown vielä ymmärrän.
Kuitenkin kaupungilla on asunnottomia, varsinkin miehiä, jotka eivät ole mitään pummeja ja alkoholisteja, vaan ovat avioerossa joutuneet tyhjän päälle, kun vaimo ja lapset ovat jääneet perheen asuntoon ja mies on lempattu pihalle. Yksinäisille miehille ei Helsingissä ole tarjolla paljon muuta kuin jotain kirppuisia yömajoja ja erittäin kalliita kimppamajapaikkoja. Uutta asuntoa eivät kaikki nuo miesparat tietenkään ole pystyneet itselleen ostamaan. Lisäksi meillä on korkea vuokrataso, myös kaupungin asunnot ovat paikoin kovissa hinnoissa eikä niitä riitä kaikille. Tuo yli miljoona euroa olisi voitu suunnata parempaan tarkoitukseen ja käyttää valoshowhun hieman järkemmin rahaa.

Nyt puhutaan maailman laajuisesta lamasta. Jotkut veikkaavat tämän joulun olevan viimeisiä ökyjouluja.

Kuva: Hanukka ja joulu Israelissa

Työttömät, asunnottomat ja pienituloiset eläkeläiset kasvattavat koko ajan ruoka-avustusjonoja. Suomen valtion velka kasvaa kymmeniä tuhansia euroja minuutissa. Katso valtion velkakellohttp://www.velkakello.fi/ Jokaiselle suomalaiselle riittää tässä vaiheessa jo reippaasti yli 15 500 euron velkaosuus valtion lainoista! Vuoden 2012 alkukuukausina se lienee pian jo 16 000 euroa. Koko summahan on nyt jo melkein 85 000 000 000 euroa!


Mistä saadaan Nokian osakkeita vastaavia uusia menestystarinoita tilannetta korjaamaan? Veronmaksajat maksoivat pankkikriisin seuraukset 90-luvulla selkänahastaan. Vieläkin on ihmisiä, varsinkin entisiä yrittäjiä, tuon ajan seurauksien kituvia uhreja.

Meidänkin asuntolainamme on noilta ajoilta, jolloin korkoprosentti ylsi 20:een ja olemme siis X:n kanssa maksaneet asuntomme hinnan vähintään kahteen kertaan.


Kuva: © Marleena

Säästäminen ei ole enää arvossaan. Silloin, kun minä aloitin opintieni, koulussa oppilaat laittoivat kolikoitaan pankkitilille. Oppilaat saivat oman säästökirjan ja siihen liimattiin jotain merkkejä. Muistan itsellänikin olleen jotain säästössä, vaikka kotini oli sangen köyhä. Isäni oli ollut sodassa viisi vuotta ja aloitti opiskella sodan jälkeen. Pitkään äitini oli ainoa työssä käyvä. Sitten vanhempani rakensivat talon, josta tuli riesaksi iso velka. Lapsuudestani en muista tällaisia hulvattomia jouluja, joita moni on jo viettänyt vuosikymmeniä. Itse olen nyt asuntovelkainen edelleen, johtuen tuosta 90-luvun lamasta.


En nyt halua olla kenenkään ilon pilaaja, mutta mielestäni tosiasiat on syytä muistaa ja muistaa myös, miksi joulua yleensä vietetään.


Kuva: Hanukka ja joulu Israelissa

Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen syntymäjuhla voisi tänä vuonna korostua ylenpalttisen kaupallisen krääsätarjonnan sijasta. Jeesus tuli auttajaksi maailman pimeyteen.


Tuntuu, että nyt lopunaikana pimeys vain lisääntyy kaikista värivaloista huolimatta. Kun se pimeys on ihmisten sisimmässä, sitä eivät värivalot pysty kirkastamaan. Vasta, kun ihminen avaa sydämensä Jeesukselle ja lähtee elämässään seuraamaan Raamatun ohjeita, pimeys väistyy.


Kuva: Hanukka ja joulu Israelissa

Jeesus syntyi tähän maailmaan pikkuvauvana, mutta hän ei enää ole pelkkä seimenlapsi, vaan hän avasi kaikille tien Jumalan yhteyteen ristinkuolemallaan, sovitti jokaisen synnit, mutta tuo sovitus on jokaisen itse otettava henkilökohtaisesti vastaan, muuten Jeesus jää vain kuin vauvaksi joulukuvaelmassa.

Näin joulun aikaankin on syytä muistaa, että Jeesus on kuningas, Messias ja vain hänen kauttaan kulkee tie Taivaallisen Isän luo. Keinotekoiset valot, vaikka niitä olisi kuinka paljon tahansa, eivät valaise sisäistä pimeyttä, vain Jeesus voi valaista pimentynyneitä sydämiä.


2 kommenttia:

  1. Kiitos sinulle tästä postauksesta.
    Paremmin ei voisi kirjoittaa.
    Oikein hyvää Vapahtajmme syntymäjuhllaa.♥

    VastaaPoista
  2. sylvi, kiitos! Antoisaa joulun odotusta!

    VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.