Polvimietteitä eli olenko muuttumassa sohvaperunaksi

Ma 20.6.2011

Kuva: © Marleena
Sain sitten sen puhelinajankin lääkärille. Ensi viikon maanantaille. Vaan mitäs sitä hosumaan, kun kulumahan siinä on, polvessa siis. On kuulemma yleistä. Alkaa jo olla 3-kymppisillä ja nuoremmillakin, yli 5-kymppisillä joka toisella melkein. Sitä vanhemmilla tavallisesti kaikilla, vaikka voi olla oireetonkin. Eikä niille mitään nykyisin tehdä, sanoi röntgenhoitaja. Jaa-a. Liikunta on hyvää lääkettä, mutta polvea ei saa rasittaa. Hmm.
Syy kipeytyneeseen polveeni on siis ilmiselvä. Puh-koira kuoli viime lokakuussa ja tavannomaiset ulkoilulenkit jäivät oikeastaan kokonaan pois. Siis polveni suuttui, kun sitä ei käytetty tarpeeksi. Se oli tottunut koiralenkkeihin. Työni on talvisin miltei pelkkää seisomista.
Karppaaminen ja kuihdutuslaari ei ole tuottanut vielä paljon tulosta painopuolella, kun en ole koskaan ollut suursyömäri, en ole oluen lipittäjä enkä syö kilokaupalla karkkeja (en oikeastaan koskaan). Suklaankin, suuren rakkauteni, LOL, olen jättänyt lähes kokonaan. Kesällä on kyllä pakko saada jätskiä, kun en syö enää teen tai cappucinon kanssa viineriäkään, pecanpähkinäviinerit olisivat tosi hyviä NAM nam – vaan ei edes niitä!!!, enkä harrasta keksien mussuttelua. Tuhannessa kalorissakaan pysyttäytyminen ei näytä vievän kiloja kovin nopeasti. On siis otettava käyttöön muita konsteja. Mehupaasto? Paastopäivä kerran viikossa? Katsotaan nyt, mitä tässä olisi seuraavaksi tehtävä. Vielä olen syönyt jonkun palan 100% ruisleipää. Sitä en välittäisi jättää kuitenkaan, vaikka muut jauhot ovat jääneetkin.

Suurella rakkaudella muistelen Puh-koiraa, joka tosiaan piti minua kunnossa niin henkisesti kuin fyysisesti ulkoiluttaen ystävällisesti monta kertaa vuorokaudessa.
Olenko muuttumassa sohvaperunaksi? Kauheaa! Käykö minulle kuin Kafkan kirjassa Muodonmuutos!!?  Syöpäläinen tai sohvaperuna, onko niillä nyt paljonkaan eroa? AAAPUUUVAAA! ;D

11 kommenttia:

 1. Ammattilaisten ohjeet ovat joskus aika kinkkisiä. Kokemusta on. Kaikkea mullakin jalkaan kokeiltiin ja monta oli neuvomassa. Kunnon kortisonipiikki (2 kpl) sitten vei kivun.

  Pelko jäi, milloin se tulee takaisin?

  Mitäs vikaa on sohvaperunassa?

  VastaaPoista
 2. 100 % karppaus tuo tuloksia ilman liikuntaa. Kokemusta on koska oma liikkuminen on rajallista. Miehille se toimii vieläkin paremmin naisiin verrattuna. 5 vk minulta 5 kg ja ukko-kullalta 8 kg. Vaati ankaraa noudattamista, nyt oomme hiukan olleet rennommin.

  VastaaPoista
 3. Minulla ovat auttaneet hyalgaamivalmisteet, joita on pantu polveen 5 x peräkkäin viikon parin välein (siis yksi ruiske kerrallaan). Lienee terveyskeskuksessa ilmainen, jos lääkäri näin ajattelee. Kansa kutsuu niitä kukonhelttauutteeksi, on useita kauppanimikkeitä sitä lääkettä. Muutoin ovat aika hinnakkaita piikkejä.

  Vesijumppa on kuulemma hyväksi kuluneille nivelille, ei rasita niveliä.

  VastaaPoista
 4. Kuihdutuslaari tuntuu toivottomalta ja epämiellyttävältä. Parempi vain muuttaa syömätapoja, jos ei liikkua voi. Vesijumppa ei varmaan ole hassumpaa kuten Aili-mummo ehdottaa.

  VastaaPoista
 5. Onkin ihan koiran hommaa ulkoiluttaa ihmisiä :)

  VastaaPoista
 6. Kaunis oli Puh-koirasi.Harmi polveasi,ehkä muutama kävelylenkki viikossa auttaisi,vaikka tiedän,että kun on tottunut koiran kanssa liikkumaan sitä ei tule yhtä helposti lähdettyä-
  Minähän karppasin kunnolla,kirjani ohjeiden mukaan,viime elokuusta helmikuuhun ja senkin jälkeen mietin tarkkaan.Leipää en ole syönyt melkein vuoteen,vaikka nyt Suomessa kyllä aion syödä ruisleipää.Ja vaikka alun 8 viikkoa olin täysin ilman hiilihydraatteja,niin vain vaivaiset 2½ kiloa hävisivät.Kai ihan samasta syystä kuin sinullakin;en ollut muutenkaan kauheasti hiilihydraatteja syönyt.Kilot tulivat sitten takaisin ,pitäisi taas olla täysin ilman hiilareita... Liikunta mielestäni auttaa ja nyt elokuussa aloitan uudestaan kuntosalilla käynnit.

  VastaaPoista
 7. Hei.
  Toivottavasti ssat apua polveesi.
  Tuosta karppauksesta sen verran, että minä olen ollut karppaaja n. vuoden verran ja painoa on lähtenyt melkein 20 kg. Nyt yritän pysyä nykyisessä painossani. Nälkäkuureja ei tarvitse pitää.
  Karppaus.info sivuilta saat hyviä ohjeita. Ja sieltä löytyy myös maukkaita ruokaohjeita.
  Kannattaa kuitenkin alussa pitää noin kolmen päivän täydellinen "rasvapaasto", jotta pääset ketoositilaan.
  Tässäpä minun ohjeet. :)

  Hyvää Juhannusta sinulle.

  VastaaPoista
 8. Kiitos teille viisaista neuvoistanne kaikki blogiystäväni!

  Mayo, miten kortisonipiikki vaikutti? jäikö siitä jotain muuta vaivaa vai paransiko se kokonaan jalan? Vielä en haluaisi jäädä sohvan pohjalle.

  sirkkis, tutkin nyt onko karppaukseni täysin sellaista kuin pitääkin.

  Aili-mummo, kysyn lääkäriltä tuosta kukonhelttauutteesta. Vesijuoksua olen harrastanut pitkin talvea, mutta en nyt taas muutamaan viikkoon. Pitää katsoa, mitkä uimahallit ovat kesällä auki ja alkaa taas käymään.

  Sirkka, kyllä tuo syömätapojen muutos on ehdoton juttu tässä, mutta kohta en keksi muuta vaihtoehtoa kuin ruveta täysin kasvissyöjäksi.

  isopeikko, niin se vaan on. Koiraystävät ovat monessa asiassa tosiystäviä!

  VastaaPoista
 9. Yaelian, täyttä paastoa olen alkanut miettiä ja kasvissyöjäksi siirtymistä.

  Eila, kiitos sivuvinkistä. Kokeilen myös tuota rasvapaastoa!

  VastaaPoista
 10. Marja-Leena sin joka luet ja tykkäät kirjoista , sijoita kirjaan nimeltään Karppaus ja sen keittokirjaan. Niiden avulla minäkin opiskelin tuon homman. Keittokirja on mielestäni ihana, ottaen huomioon en syö muuta eläinta kuin broileria ja kalaa. Silti se on hyvää minullekki

  VastaaPoista
 11. Sirkkis, olen ollut joskus täysin kasvissyöjä, mutta se jäi sitten jossain vaiheessa. Nykyisin tuskin syön muuta kuin kalaa ja kanaa ja kanaakin harvoin.
  Kiitos vihjeestä, täytyypä tutustua mainitsemiisi kirjoihin.

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.