Suomen suvi suloisimmillaan

Ti 25.6.2013

Helsinkiin on taas tulossa uusi helleaalto, joka on riskiryhmille vaarallinen, tavallisille tallaajille kuin loma etelässä ja rantaihmisille ihanaa pulikointia kesän lämmössä.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Monet helsinkiläiset muistavat vanhan pajun, piilipuun, salavan vanhan linja-autoaseman kupeessa. Puun historiaan voi tutustua tekstistä Vanhan piilipuun alla. Talvimyrskyn kaadettua sen 2003 toivottiin sen versovan juurestaan, mutta joku tyhmyri sytytti sen uudenvuodenyönä palamaan ja niin se ei enää tehnyt uutta versoa. Sen paikalle on istutettu uusi puu, jonka alku tosin oli vaikea. Joku kävi ensimmäisen yrityksen katkaisemassa, mistä oltiin todella pahoilla mielin. Nyt kuitenkin puu näyttää voivan hyvin. Se on kasvatettu kaatuneesta salavasta otetusta pistokkaasta.

Taiteilijoiden sanotaan olevan ajan hermolla. Tosin aina voi miettiä, mistä hermosta milloinkin on kysymys. Tullessani Helsinkiin opiskelemaan, naisten pyllynkuvat olivat silloin taiteessa pop. Nykyisin vastaavia kuvia nähnee harvemmin taidenäyttelyissäkään. Nyt ajan kuvassa näkyvät olevan pimeyden voimat. Ainakin jos katselee jättiteoksia Narinkkatorin ja Tennispalatsin tuntumassa.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Mustien enkeli-demonien tekijöiksi paljastuu venäläinen taiteilijaryhmä AES+F.

HÄMMÄSTELEN AINA SITÄ, ETTÄ HELSINGISSÄ KESÄN TAITEILIJOINA ON USEIMMITEN ULMAALAISIA TAITEILIJOITA NIIN KUIN EI SUOMALAISIA TAITEILIJOITA OLISIKAAN. Niin kuin oman maamme taiteilijat eivät millään sopisi Suomen pääkaupungin katukuvaan! Ja nyt sitten meille tyrkytetään jättikokoisia VENÄLÄISIÄ mustia demonienkelivauvoja koko keskustan täydeltä.

Minusta tuollaiset demonipatsaat ovat ikäviä, koska kyllä noita demoneja ja pimeyden voimia on riittämiin kaikkialla muutenkin. Keskustassa ammuskellaan, taskuvarkaista varoitellaan lehdissä ja kerjäläisparat, joiden väitetään olevan ihmiskaupan uhreja, kansoittavat kadut.

Liskohäntäiset ja lepakkoliskokätiset vauvapatsaat ovat nimeltään Enkeli-demoneita. Toivottavasti ne pysyvätkin vauvoina.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Kolmas jättiteos esittää kuulemma Neitsyt Mariaa ratsastamalla tyrannosauruksella. Se on nimeltään Ensimmäinen ratsastaja. Tälle lapselle ei sentään ole laitettu lohikäärmeiden tunnusmerkkejä, musta väri kuitenkin. Omituinen nimi teoksella. Ei oikein täytä kristillisen taiteen tuntomerkkejä.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Turistit ottavat valokuvia näistä töistä ja ehkä esittelevät kotimaassaan ikävä kyllä suomalaisena taiteena. Niinä muutamina kertoina, kun olen lähistöllä ollut, olen nähnyt ainakin mustien kuvauttaneen itseään näiden patsaiden luona, muutaman amerikkalaisryhmän ja yksittäisten ihmisten, luultavasti kiinalaismies ja kenties japanilainen nainen myös ottivat kuvia ja kiertelivät hämmästelevän näköisenä noita patsaita.

Eikä tässä vielä kaikki.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Helsingin taidemuseo mainostaa isolla seinämainoksella näyttelyään happy end?, kuvalla jossa ollaan kurkkua viiltämässä auki... Ei kyllä kiinnosta moinen näyttely meikäläistä yhtään.

Ja sitten levyn arvontaan: Kaukolasipartion levyn Viihteen etuvartio voitti


Taisipa voitto osua ihan oikealle henkilölle! Laitapa yhteystietosi sirkkis, jotta voin pistää levyn tulemaan!


6 kommenttia:

 1. Nyt kyllä sanon täältä kaukaa ettei siinä paljon ole mietitty kun tuollaisia patsaita kauniiseen kesäkaupunkiin laitettu ja tuo juliste pitäisi heti poistaa, ihan kamala, kyllä noita puukotuksi tapahtuu ilman mallikuvaakin.
  Hyvib muistan sen vanhan puun entisiltä ajoilta kun vielä siellä ruuhkasuomessa asuin. Silloin ei vielä ollut edes Kiasmaa, niin kauan siitä jo on.
  Oikein hyvää viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Nämä tosin eivät ole Kiasman aikaansaannoksia vaan Tennispalatsissa olevan kaupungin omistaman Helsingin taidemuseon tuontia kaupunkilaisille http://www.hel.fi/hki/taimu/fi/etusivu

   Poista
 2. Olen mummelin kanssa samaa mieltä. Inhottavia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luitko loppuun? Voitit tuon äänitteen. Laitapa yhteystietosi sähköpostiini, niin levy lähtee tulemaan... Sähköpostiosoitteeni on sivupalkissa.

   Poista
 3. Onpa tosiaan surkea maku niillä, jotka tällaisia patsaita asettavat näytteille kaupungin keskustaan!!
  Hyvää viikon jatkoa, Marja-Leena, kiitos postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidemuseon johtaja on Janne Gallen-Kallela-Sirén. Kaupungin taidemuseotoiminnasta ja kuvataidepolitiikasta vastaa Helsingin taidemuseon johtokunta, jonka puheenjohtaja on Veikko Halmetoja.

   Poista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.