Karjala-näyttely Sanomatalossa

To 13.6.2013

Viime perjantaina avattiin Sanomatalossa Ilta-Sanomien kokoama Karjala-näyttely. Käväisin avajaisissa. Tässä hieman kuvia sieltä:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen


Missä on karjalaisia, siellä tietysti leivotaan karjalanpiirakoita, joita nykyisin syövät lähes poikkeuksetta ainakin kaikki suomalaiset. :) Tosin miten karjalanpiirakka pitää oikeaoppisesti rypyttää, siitä on ollut monenlaista mielipidettä. Nyt jo aidot karjalaisemännät ovat poissa, äitinikin oli 14-vuotias sodan alkaessa, joten jälkipolvia on enää leipomassa ja kokkaamassa. Jos äitini eläisi, hän täyttäisi lokakuussa 88 vuotta. Molemmat mummoni kyllä olisivat tienneet, mikä on oikea tapa. Äidinäitini leipoi muuten tosi hyviä sulhaspiirakoita ja isäni äidin tekemiä rahkapiirakoita en unohda koskaan!

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Karjalanpiirakat olivat päämyyntiartikkeli.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Näyttelyn kuvat olivat Ilta-Sanomien mukaan:
"IS kiittää kuvamateriaalista ja asiantuntemuksesta Etelä-Karjalan museota, Karjalan Liittoa, Aila Teräväistä, Terijoki-seuraa, Puolutusvoimain kuvakeskusta ja Pietarin valtiollista elokuva-, valokuva- ja äänitearkistoa TsGAKFFD:tä."

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Yleisöä oli paikalla aika mukavasti, aluksi ihan tungokseen asti. Kuvia ottaessani alkoi olla jo väljempää.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Ihan avajaisten alkuun klo 12 en kerinnyt, joten minulta jäi Viipurin laulumiesten esitys kuulematta.
"Näyttely on avoinna 30.6. asti ma-pe 7-22 ja la-su 9-22 Sanomatalon Mediatorilla osoitteessa Töölönlahdenkatu 2, vastapäätä Helsingin rautatieasemaa. Näyttelyyn on vapaa pääsy."

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Kiva oli katsella karjalaisia kansallispukuja, joihin piirakkojen myyjät olivat sonnustautuneet.

EDIT, TÄHÄN NYT KORJAUS: Nuo piirakanmyyjien puvut ovat feresejä, eivät kansallispukuja. Kansallispuku päällä ei tehdä työtä. Näin opastaa minua kommentissaan Aili! Kiitos!

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Sotaveteraanitkin kertoilivat toisilleen meheviä muistoja.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Olisi ollut mukavaa, jos näyttelyyn olisi liittynyt hieman laajempaakin myyntiä ja karjalaisuuden esittelyä. Ikävä kyllä kokonaisuus vaikutti hieman liian äkkiä kyhätyltä.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Myös näyttelyn nimi särähti korvaani : Kuvia Karjalan laulumaista. Minusta nimen olisi pitänyt olla Karjalan laulumailta.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Tämä oli yksi näyttelyn pääkuvista:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
"Terijoen rannat, Laatokan laineet, kukkuvan käen Käkisalmi, suljetut neuvostovuodet, Karjala ennen ja nyt. Tule katsomaan Ilta-Sanomien kokoama ainutlaatuinen valokuvanäyttely Helsingin Sanomataloon."

Ja tätä karttaa varmaan on jossain myynnissäkin, ehkä Karjalaliitolla.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Pitääkin hankkia tämä lehti, jossa tietääkseni ovat myös kaikki näyttelyssä olleet kuvat:


"Ilta-Sanomien erikoislehti esittelee nostalgiset kuvat muistojen maakunnasta, antaa piirakkaohjeet ja neuvoo kiinnostavat matkailukohteet."6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta! Juttu lämmitti mieltäni, koska olen äidin puolelta karjalaisia. Äiti oli pikkuinen tyttö, kun he lähtivät evakkoon Sortavalan maalaiskunnasta. Itsekin teen silloin tällöin karjalanpiirakoita.

  Mukavaa päivää ja viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Molemmat vanhempani ovat miehitetyltä Karjalan Kannakselta.

   Poista
 2. Kiitos ihanasta postauksesta, Marja-Leena!

  Nuo piirakanmyyjien puvut ovat feresejä, eivät kansallispukuja. Kansallispuku päällä ei tehdä työtä. Feresi on rajakarjalaisen kansannaisen puku, minullakin on sellaisia kaksi kappaletta. Hyvin kaunis ja edustava puku, nousi suosioon 1980-luvulla. Alunperin pukua on käytetty Ilomatsissa, mutta kansalaisopisto levitti puvun paljon laajemmalle.

  Ihanaista kesäkuun jatkoa sinulle!

  ♥♥

  VastaaPoista
 3. Kiitos Marja-Leena ihansta mielenkiintoisesta postauksesta.♥
  Karjalanpiirakat ovat hyviä.

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.