Helmikuun viides päivä 2012

Su 5.2.2012

Tänään onkin sitten erikoinen päivä. Liputetaan Runebergin päivää ja presidentinvaaleja. Lisäksi on kynttilänpäivä ja Asserin nimipäivä. Vuotta 2012 on jäljellä vielä 330 päivää, koska on karkausvuosi.

Ortodoksisen kalenterin mukaan myös minulla olisi tänään kolmannen etunimeni mukainen nimipäivä (Tänään: Helli, Helvi, Hellevi, Tuula, Tuulikki), jos olisin ortodoksi, mutta tavallisen suomalaisen kalenterin mukaan, ja suomenruotsalaisenkin, tuo kolmannen etunimeni vuotuinen nimipäivä on 16. syyskuuta. Eli tänään on Asserin nimipäivä eikä siitä sitten sen enempää, koska en tunne ainuttakaan Asseria. Onnittelut kuitenkin kaikille tuntemattomille Assereille!

Kuva: Wikipedia
Runebergin torttuja leivoimme alkuviikolla oppilaiden kanssa. Kansallisrunoilijamme on Johan Ludvig Runeberg, Maamme-laulun sanoittaja. Yllättävää kyllä Runeberg kirjoitti Maamme-laulun ruotsiksi
kuten muutkin tekstinsä. Silti hän on meidän kansallisrunoilijamme.

"Vårt land, vårt land, vårt fosterland,

Ljud högt, o dyra ord!

Ej lyfts en höjd mot himlens rand,

Ej sänks en dal, ej sköljs en strand,

Mer älskad än vår bygd i nord,

Än våra fäders jord.


Din blomning, sluten än i knopp,

Skall mogna ur sitt tvång;

Se, ur vår kärlek skall gå opp

Ditt ljus, din glans, din fröjd, ditt hopp.

Och högre klinga skall en gång

Vår fosterländska sång."Paavo Cajanderin suomennos:

"Oi maamme, Suomi, synnyinmaa,
soi, sana kultainen!
Ei laaksoa, ei kukkulaa,
ei vettä rantaa rakkaampaa,
kuin kotimaa tää pohjoinen,
maa kallis isien!

Sun kukoistukses kuorestaan
kerrankin puhkeaa,
viel lempemme saa nousemaan
sun toivos, riemus loistossaan,
ja kerran, laulus synnyinmaa
korkeemman kaiun saa."


Runeberg kirjoitti Maamme-laulun vuonna 1846 ensimmäiseksi runoksi Vänrikki Stoolin tarinoihin ja Fredrik Pacius sävelsi sen vuonna 1848. Ensimmäisen kerran Maamme-laulu on esitetty 13. toukokuuta 1848 Kumtähden kentällä. Virolaisten ja liiviläisten kansallislaulussa on sama sävel. Säkeistöjä runossa on kaikkiaan 11, mutta lauletaan aina ainoastaan ensimmäinen ja viimeinen säkeistö.

Suomennos katsotaan  Paavo Cajanderin  tekemäksi, mutta se pohjautuu kuitenkin suurimmaksi osaksi Julius Krohnin suomennokseen.

Suomen lainsäädännössä ei ole erikseen mainintaa virallisesta kansallislaulusta, mutta Suomen lipusta ja vaakunasta kylläkin on.

Miksi Runeberg on kansallisrunoilijamme eikä esimerkiksi Eino Leino, joka kirjoitti runonsa suomeksi ja jonka tekstit koetaan eläviksi vielä tänäkin päivänä, johtuu ajasta jolloin itsenäinen Suomi oli vasta unelma ja Runeberg nosti suomalaisuutta esiin tavalla, joka on kaikki vuosikymmenet on puhutellut suomalaisia, vaikka tekstien kieli onkin ollut ruotsi. Luulisin, että runo Saarijärven Paavostakin, Bonden Paavo, on jäänyt kouluja käyvän kansan mieleen ainakin ennen kuin nämä yltäkylläisyyden vuodet Suomessa alkoivat.

Säätila tänään. Käy silti äänestämässä. Mieti, kenelle annat äänesi.Sitten muutama sana pressanvaaleista. Itse kävin äänestämässä jo ajat sitten ennakkoon. Nyt flunssaisena se olisi voinut jopa jäädä väliin. Alunperin en ollut aivan Niinistön kannattajia, mutta nyt kun vaihtoehdot ovat menneet vähiin, on valittava kahdesta se parempi vaihtoehto: Niinistö.
Siitä toisesta ehdokkaasta jotain: Miten Suomea voisi edustaa ulkomailla mies, jonka parisuhdetta pidetään rikollisena 77 maailman valtiossa? Presidentin tehtävä on edustaa maataan ja hoitaa hyvin ulkopolitiikkaa. Jo alkuasetelma 77 maan kanssa on mahdoton. Mielestäni sellaisen henkilön ei pitäisi lainkaan yrittää pyrkiä tällaiseen tehtävään. Sitten vielä julkisynnissä eläminen kristityssä maassa!

Kaikki muutkin seikat ovat häntä vastaan. Monissa EU:hun liittyvissä asioissa tarvitaan kunnollista koulutuspohjaa, pelkkä ylioppilastutkinto on kovin heiveröinen pohja. Mies ei ole käynyt armeijaa, sitä en pidä niinkään pahana, mutta...
Myös puoliso on edustamassa Suomea ja millä ansioilla tosiaan. Riittäisi maailman lehdistöllä kirjoitettavaa: rattijuopumus ja kapakkatappelut. Koko maailman silmissäkö olisi Suomi vedettävä lokaan?

Homomiehellä, jolla ei ole koulutusta ja on pääasiassa kuitenkin erityinen into seksuaalisen vähemmistön asioiden hoitamiseen, niin miten hän suoriutuisi kaikista näistä presidentille kuuluvista tehtävistä? Miten hän hoitaisi lainsäädäntöasiat? Sivari puolustusvoimien ylipäällikkönä? JNE!!!??? Pelkästäänkö neuvonantajien varassa kaikki? Ja virkanimitykset sitten!? Ylioppilas nimittämässä korkeasti koulutettuja henkilöitä tehtäviinsä!!?
Katso myös: Missä ovat presidenttiehdokas Haaviston näytöt?

Presidentille perustuslaissa määritellyt tehtävät 
(Katso tarkemmin:Tasavallan presidentin kanslia)

Hallitusvallan käyttö
Ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen
Valtioneuvoston jäsenten nimittäminen ja vapauttaminen tehtävistään
Kansainväliset suhteet
Lainsäädäntöasiat
Asetukset
Virkanimitykset
Puolustusvoimien ylipäällikkö
Armahdus

Muut tehtävät
Arvonimet
Kunniamerkit
Ahvenanmaa
Valtuudet poikkeusoloissa

Kynttilänpäivä jää nyt monilla kaiken muun tohinan varjoon. Tässä kuitenkin hieman siitäkin. Kynttilänpäivää vietetään noin 40 päivän kuluttua joulusta sen muistoksi, että Jeesus vietiin 40 päivän ikäisenä temppeliin, missä Simeon siunasi hänet (Luuk.2: 25-35).

6 kommenttia:

 1. Kävimme äänestämässa ja ostimme Runebergit päiväkahville. Ihanaa :D

  VastaaPoista
 2. Nami,nyt kyllä tekee mieli torttuja! Hyvää Runebergin päivää! Noista ehdokkaista:Haavistolla kyllä taitaa olla aika lailla meriittejä kuitenkin. Hänen isänsä oli lukioni rehtori ja erittäin mukava sellainen.

  VastaaPoista
 3. Kyllä minustakin tuo Runeberg kansallisrunoilijana on hämmästyttävä fossiili nykyaikana, ja soisin sen arvonimen hyvin Eino Leinolle.<3

  Samaa mieltä tuosta presidentistä ja viran hoitajasta, pian saamme nähdä, kumpi valitaan.;D

  Oikein hyvää vaalipäivän iltaa sinulle, Marleena.<3

  VastaaPoista
 4. sirkkis, Runebergintortut ovat tosiaan hyviä. On se ollut herkkusuu tuo Runeberg, jos on joka aamu niitä popsinut!

  VastaaPoista
 5. Yaelian, hyvää Runebergin päivää! Teitkö noita torttuja? Me teimme luokan kanssa viime viikolla ja kaikilla onnistui!
  Haavistosta sen verran, että miehellä ei ole mitään loppututkintoa eikä opintoviikkojakaan ole kertynyt paljon. Mukavasta ja oppineesta isästä ei ole apua kuin hyvä veli -systeemissä! Kyllähän monet ratsastavat toisten siivellä. Kaikki työjutut joita Haavistolla on ollut, ovat olleet poliittisia vihreille annettuja paikkoja, muuten hän ei olisi niihin päässyt. Avustajana on ollut, vaan ei johtotehtävissä.

  VastaaPoista
 6. Aili-mummo, kiitos kommentista! Hyvää vaalipäivän iltaa!

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.