Lanttu ja porkkana

Ma 6.2.2012

Innostuin nyt kirjoittamaan lantusta ja porkkanasta (porkkanasta myöhemmin enemmän), kun olen tässä jaksossa saanut olla/joutunut olemaan kotitalousopena ja huomasin harmikseni, etteivät oppilaat välitä salaateista eikä raasteista, eivät lantusta varsinkaan, mutta eivät pahemmin porkkanastakaan. Salaatinlehdet jotenkin menevät joillakin, mutta tomaatti sekä kurkkukin tosi heikosti.

Minä kyllä tykkään molemmista sekä lantusta että porkkanasta. Kurkusta ja tomaatista myös totta kai. Valitettavan harvoin vain nykyisin tulee lanttua ostettua. Kotona en tee lanttu- enkä porkkanaraastetta, vaan napostelen kummatkin sellaisenaan.

Meillä kotona lapsuudessani ei kauheasti harrastettu lanttua, sillä äitini, joka oli 14-vuotias sodan alkaessa, sanoi saaneensa mahahaavan raa'asta lantusta ja kaalista, joita hän joutui syömään asuessaan asuntolassa lukiovuosinaan. Ainakin hän oli saanut jonkinlaisen inhon sekä kaaliin että lanttuun. Kaalikääryleitä meillä oli usein, sillä äiti piti niistä.

Tätä Vihanneslaulua monet ovat laulaneet päiväkotivaiheessa, mutta jonnekin kellarin pimentoihin nuo vihannesystävät ovat sitten unohtuneet, kun eivät maistu koulun ruokalassa eivätkä  muka sovi kotitaloustunnilla puuhaavan oppilaan ruokapöytään.

 
Säv. trad., san. tuntematon 

Kukkuu kukkuu, pikkupottu nukkuu, 
kellarin pimeässä nurkassa. 
Hiiri se tuli ja puraisi. 
Pikkupottu kurkkua potkaisi. 

Kurkku se parkas ja nurkkahan karkas, 
porkkana paineli perässä. 
Sipuli se itkeä pillitti, 
peruna se omenaa lohdutti. 

Tomaatti se suuttui ja punaiseksi muuttui 
punajuuri punoitti vieressä. 
Retiisi ja kukkakaali kikatti, 
salaatti vain yksinään mökötti. 

Suut meni tukkoon, kun avain kävi lukkoon, 
tarhuri kurkisti ovesta. 
Ollaan me ihan kiltisti, 
vihannekset yhdessä vakuutti. 
Ollaan me ihan kiltisti 
vihannekset yhdessä vakuutti. 

Sanat Armi Aavikon sivulta: http://www.danny.fi/armi/arminteksteja.phtml Ellit keskustelusivuilla on jotain tietoa runosta, mutta nimimerkki retiisi-72 ei paljon paljasta:
Teille kaikile epätietoisille: Äitini on keksinyt sanat nimeten juurekset talomme lapsien mukaan 70-luvulla. Hän antoi ne huonetoverilleen vuonna 1978 synnytyslaitoksella. Äitini kuoli 1980. On surullista huomata miten paljon kysymyksiä sekä muunteluja ko. laulu on aikaan saanut. Toisaalta edesmennyt äitini uskoakseni olisi iloinen siitä miten kauaskantoinen sekä nykyajan lapsiin tarttuva sanoitus on. Itse olen surullinen sitä, ettei äitini milloinkaa eläesään saanut tunnustusta joka hänelle olisi kuuulunut. Äitin tyttärenä tiedän em. laulun oikeat sanat vaan kenties lienee tarkoitettu että"pikku lanttu nukkuu" ja"sipuli se itkeä tillitti" Kuitenkin haluaisin....mutta"suut meni tukkoon kun avain kävi lukkoon puutarhuri kurkisti ovesta. ollaan me aivan kiltisti, piku-lanttu vakuutti kainosti."
LANTTU (klikkaa ja katso, mitä kaikkea lantussa on)
Erityisen paljon lantussa on folaattia ja kaliumia. Siinä on myös paljon C-vitamiinia. Kaliumin puutos aiheuttaa mm. ummetusta, mutta myös sen puutteesta voi olla pahempiakin seurauksia (katso tuonnempana). Yleisin syy ummetukseen on kuitenkin liian vähäinen kuitujen käyttö.
Folaatti eli foolihappo on vesiliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä koentsyyminä aminohappojen ja nukleotidien aineenvaihdunnassa. Finelin foolihappo on summattu foolihaposta ja erilaisista folaattiyhdisteistä. Foolihapon hyviä lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, pavut, täysjyvävilja sekä maksa. Foolihapon puute aiheuttaa megaloblastisen anemian. Fineli
Ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan foolihappoa, joten sitä pitää saada ravinnosta. Foolihappoa on erityisesti maksassa, vihreissä kasviksissa ja hiivassa. Kuumentaminen tuhoaa helposti foolihapon.
Foolihapon tarve suurenee raskauden ja imetyksen aikana. Siksi foolihapon rutiininomainen käyttö raskauden aikana on suositeltavaa, ainakin epileptikoilla ja diabeetikoilla, joilla puutteen vaara on tavallista suurempi.
Foolihapon puute voi johtua puutteellisesta ravinnosta etenkin alkoholisteilla. Foolihapon puutos  
Ihmisen solut tarvitsevat foolihappoa nukleiinihappojen (DNA:n) valmistamisessa. Tähän prosessiin tarvitaan myös B12-vitamiinia, jota elimistö ei pysty myöskään itse valmistamaan. ( B12-vitamiinin tärkeimpiä lähteitä ovat maksa, liha- ja maitotuotteet.)
Kalium on solunsisäinen ioni, jolla on merkitystä verenpaineen säätelyssä ja lihasten toiminnassa. Puutosta tavataan lähinnä vain lisääntyneen kaliumin erityksen seurauksena nesteenpoistolääkityksen yhteydessä. Puutosoireita ovat lihasheikkous ja sydämen toimintahäiriöt. Kaliumia saadaan kasviksista, erityisesti perunasta sekä maitotuotteista. Fineli
Tässä pitkä lista oireista, jotka voivat olla nimenomaan kaliumin puutteesta johtuvia (Kaliumin puute), mutta kaliumin puute on harvinaista terveellisesti syövillä ihmisillä:

 • halvaus
 • hikka
 • jalkakipu
 • jano (suuoireet)
 • lihasoireet:
  • elohiiri (lihasnykäykset)
  • lihasheikkous (voimattomuus)
  • lihaskipu
  • suonenveto (kramppi)
 • rabdomyolyysi (oireyhtymä, jolle on ominaista lihasten vaurioituminen ja myoglobiinin erittyminen virtsaan aiheuttaen mm. virtsan tummumista)
 • sekavuus
 • sydänoireet:
  • sydämen rytmihäiriö (etenkin henkilöillä, joilla on jokin sydäntauti)
  • sydämentykytys
 • ummetus
 • väsymys
Kannattaa siis syödä myös lanttua, joka on halpaa kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisesti talvella se on hyvä ravinnonlähde. Tärkeää olisi saada lanttukin luomuna.

Kaikista kaupoista ei saa puhtaita luomulanttuja. Kun pääsen muuttamaan maalle, alan itse kasvattaa lanttuja omalla kasvimaallani.

Porkkana on raasteessa hyvä pari lantulle. Kirjoitan kuitenkin porkkanasta toisella kertaa, koska tästä tarinasta tuli jo näin pitkä. :) 

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!

4 kommenttia:

 1. Paljon sinulla onkin tietoa lantusta,voi miten mukava laulu empä ole aikaisemmin kuullutkaan,oikein mukavaa alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
 2. Siinäpä olikin jo varsinainen tietoisku; kiitos Marleena.<3

  VastaaPoista
 3. Olipa mukava laulu.
  siinäpä tuli tietoa kerrassaan.
  Lanttua ja porkkanaa me syödään joka päivä. Itse ne myös kasvatamme. Hyviä ovat.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista ritva, Aili-mummo ja sylvi! Minustakin tuo lastenlaulu on hauska. Lanttu ja porkkana ovat kaikenlisäksi lähiruokaa, jota nykyisin olisi hyvä suosia. Hienoa olisi jos kaikki voisivat kasvattaa niitä itse.

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.