Jatkan vielä ihmiselle tärkeistä ravintoaineista. Tinan puutos aiheuttaa kaljuuntumista ja siis hiustenlähtöä. Tinaa saamme oikeanlaisesta ravinnosta kuten palkokasveista, esim. herneistä sekä kaurasta.
Jos hiukset lähtevät, kannattaa kokeilla kauraa kaikissa muodoissaa ja herneiden ym. palkokasvien syömistä, ja jos syynä on tinan puutos elimistöstä, luulisi tukan tuollaisen ravinnon jälkeen pysyvän päässä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaura |
TINA (50. alkuaine, Sn, ruots. tenn, engl. tin, lat. stannum)
"Tina on pehmeää, taipuisaa, helposti sulavaa (sulamispiste 232°C) metallia, joka kestää hyvin ilman ja veden vaikutuksen. Tinatankoa taivuteltaessa kuuluu tyypillinen ritisevä ääni. Alle 13°C:ssa metallinen tina muuttuu hauraaksi, murenevaksi, harmaaksi jauheeksi ("tinarutto"), joka on tinan toinen, amorfinen esiintymismuoto.
Tinaa on mm. säilyke- ja maalipurkkien päällysteenä, "läkkipelti", juotosmetallissa (tina ja lyijy), pronssissa (tina ja kupari) ja kuparisten keittoastioiden pinnoitteena. Tinayhdisteillä käsittelemällä estetään puuta ja nahkaa homehtumasta, tinaoksidia käytetään ns. maitolasin valmistukseen.
Tina tunnettiin jo esihistoriallisena aikana, noin 5500 vuotta sitten, joskin tinan ja lyijyn ero oli tuolloin epäselvä. Niiden seosta kutsuttiin nimellä "stannum". Maankuoressa on tinaa keskimäärin 40 g tonnissa. 20% tinan vuotuisesta kulutuksesta saadaan uudelleenkierrätyksestä." http://www.kolumbus.fi/tomijaskari/alkuaineet/O/#Sn
"Tina on hiiliryhmään kuuluva metallinen alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Sn. Jaksollisessa järjestelmässätina on 50. alkuaine." WikipediaTina tunnettiin jo esihistoriallisena aikana. Yleensähän tina tulee tavallista ihmistä vastaan vain ns. tinatuopeissa, -tinaesineissä ja uudenvuoden tinassa. Vaan todellisuudessa noissa tinoissa on paljon lyijyä ja siksi ne ovat erittäin epäterveellisiä esineitä.
Muistan saaneeni joskus lahjaksi tinasta valettuja koruja. Niiden käyttöä ei siis voi suositella eikä ainakaan paljaalle iholle. Ilmeisesti myös mm. keskiajalla käytetyt hyvin lyijypitoiset tina-astiat aiheuttivat pahoja myrkytyksiä ja varmaan kuolemiakin, kun lyijyä liukeni vähitellen juomiin ja ruokiin.
Nykyinen ns. uudenvuoden tina on kirjasinmetallia, joka on pääosin lyijyn, tinan ja atomonin seos. Uudenvuoden tinat ovat siis vaarallista ongelmajätettä.
"Jos altistut suurelle määrälle epäorgaanisia tinayhdisteitä, oireina voivat olla vatsakivut, anemia sekä maksa- ja munuaisongelmat. Organoyhdisteet aiheuttavat silmien ja ihon ärtymistä sekä hengitysvaikeuksia. Todella suuret määrät aiheuttavat neurologisia oireita." WikipediaKannattaa muistaa, että mitään ei saa syödä liikaa. Ei tinaakaan, vaikka kalju uhkaisikin. Liiallinen ravintolisien syönti voi myös aiheuttaa myös myrkytyksen, tuhota maksan tai/ja munuaiset ja jopa johtaa kuolemaan. Ja ihmiselimistö tarvitsee tasapainoisessa mittasuhteessa kutakin ravintoainetta oli kyse sitten vitamiineista tai mineraaleista.
"Toksikologian olennainen osa ei ole "myrkkyoppi", sillä yleisesti myrkyllisinä pidettyjen aineiden (kuten liuottimien,torjunta-aineiden ja raskasmetallien) lisäksi käytännössä kaikilla muillakin aineilla on haitallisia vaikutuksia käytöstä ja annoksesta riippuen. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi lääkkeet, vitamiinit, kivennäisaineet ja jopa ravintoaineet." http://www.suomisanakirja.fi/toksikologiaHyvä sivusto ravintoaineiden tutkimiseen on mm. tämä http://www.fineli.fi/foodlist.php?foodname=H%&lang=fi Helppo tutkia, mitä ravintoaineita on missäkin ruoassa.
Hei
VastaaPoistaLöysin blogisi kun etsin tietoa uskaltaako tina-astioita käyttää. Mitä mieltä olet, ovatko 1970- ja 1960-luvulla tehdyt tina-astiat vaarallisia? tehtiinkö ne koriste-esineiksi vai käyttöön? Toisaalta silloin Arabiakin vielä laittoi lautasiinsakin lyijyä, joten uskaltaako käyttää?