Ravinto olkoon lääkkeesi ja lääke ruokasi (Hippokrates)

Su 21.7.2013

Kirjaanpa taas hieman ylös ravintoon ja terveyteen liittyviä asioita sekä itselleni muistiin että teillekin muistin virkistämiseksi.

Aluksi Wallachin ohjeita

Tri Joel Wallach pitää USAssa esitelmiä, missä hän kertoo ihmisen elinikään liittyvistä asioista. Amerikassa sairaaloissa tehdään hoitovirheitä vuosittain 300 000, jotka johtavat noin monien ihmisten kuolemaan. Vertailuksi voi ottaa sen, että Vietnamin sodassa kuoli 10 vuodessa 56 000 ihmistä eli 5600 ihmistä vuodessa, vaikka sodassa juuri pyritään tappamaan ihmisiä, niin samaan ei päästy kuin USAn sairaaloissa. Mm. unitablettien yliannostus vie hengen 10 000:lta Amerikkalaiselta joka vuosi ja niiden eräs sivuvaikutus on pahoinvointi ja oksentelu.

Suomessa tehdään myös hirveästi hoitovirheitä. Lukuja en pysty laittamaan, kun en tiedä, mistä noita tilastoja voisi katsoa. Kuitenkin minulla on paljon omakohtaisia kokemuksia: keskimmäinen sisareni kuoli hoitovirheen takia, äitini ja tyttäreni myös. Jopa tyttäreni koira kuoli eläinlääkärin osaamattomuuden takia, samoin minun 3-vuotias koirani, kun olin 16-vuotias. Sekin oli eläinlääkärin virhe. 
Toisaalta uskon, että Jumala säätelee kaikkea, myös hoitovirheet ovat hänen sallimiaan, mutta eivät välttämättä Jumalan tahto. Ajattelen samoin ihmisen terveydestä. Meille on annettu vapaa tahto ja myös vastuuta. Omasta hyvinvoinnistammekin olemme vastuussa. Meidän tulee huolehtia myös terveydestämme. Jumala on luonut meille ravintoaineet, jotka auttavat meitä pysymään terveinä. Jos haluaa lyhentää elämäänsä, siihen auttaa tupakointi ja juominen ja päinvastoin. Huonot elämäntavat eivät tosiaan tuo siunausta.

Lääkäritkin ovat vain ihmisiä, mutta usein syynä on tosiaan tahallinen tai tahaton hoitovirhe. Tahallisiin hoitovirheisiin lasken lääkkeet, jotka aiheuttavat sairauksia ja jopa kuolemia. 

MAHAHAAVA
Helicobacter pilori on useimmiten mahahaavan syy ja se voi aiheuttaa vatsasyövän, mutta vaikka tämä tiedettiin jo yli 50 vuotta sitten, silti mahahaavan syyksi on vielä ainakin 90-luvulle asti väitetty stressiä. Helicobakteerista pääsee eroon vismutilla ja tetrasykliinillä. Ainakin USAssa vismuttia saa apteekista ja se ei ole kallista.

MITÄ TARVITSEMME
Tri Wallach mm. on laskenut, että tarvitsemme 60 mineraalia, 16 vitamiinia, 12 välttämätöntä aminohappoa eli proteiinin rakennusaineita ja kolmea välttämätöntä rasvahappoa. 

Kaikkia näitä tarvitsemme päivittäin riittävästi. Näillä kaikilla voidaan estää syöpää ja sydänsairauksia ja ikääntymiseen liittyviä ongelmia, mutta ilman mineraaleja vitamiinitkin ovat arvottomia.

C-VITAMIINI
Kaksi Nobel-palkintoa saanut Linus Pauling oli sitä mieltä, että syövän käsittelyyn ja ehkäisyyn tarvitaan 10 000 mg C-vitamiinia päivässä. Hänen elämänsä todistaa sen puolesta, että hän oli oikeassa. Tämä 93-vuotiaaksi elänyt Linus Pauling oli kuolemaansa asti opettajana University of Californiassa San Fransiscossa ja töissä Big Sur Ranchillaan Kaliforniassa.

E-VITAMIINI, BEETAKAROTEENI, SELEENI
Erityisesti syöpäpotilaiden tulisi saada E-vitamiinia, betakaroteenia ja seleeniä. E-vitamiini ehkäisee myös Alzheimerin tautia

KALKKI, MAGNESIUM, BOORI
Munuaiskivien ehkäisyyn tarvitaan enemmän kalkkia, enemmän magnesiumia, enemmän booria. Kalsium vähentää munuaiskivien riskiä.

KUPARI
Entäs sitten harmaat hiukset, mikä ne aiheuttaa? Wallach vastaa: "Harmaat hiukset voivat olla ensimmäinen oire, joten kun sinä saat harmaita hiuksia voi se johtua kuparin puutteesta. Toinen oire voi olla rypyt, joustavat säikeet ihossasi häviävät. Alat muistuttaa kuivattua luumua. Sitten meillä on suonikohjuja, kun niitä alkaa esiintyä siellä täällä. Voit tietysti aina mennä plastiikkakirurgille ja antaa hoitaa asian, mutta on paljon halvempaa, tehokkaampaa ja varmempaa jos sen sijaan otat kuparia."

SELEENI
Jos sinulla on niin sanottuja vanhuuden pilkkuja käsissäsi, sinulla on mitä luultavimmin seleenin puute. " Ne ovat vapaiden radikaalien aiheuttamia vahinkoja ja jos sinulla on tietoa mistä se johtuu voit alkaa ottamaan kolloidista seleeniä ja kuudessa kuukaudessa se on poissa. Vahingot häviävät ulkopuoleltasi, ne häviävät sisältäsi, aivoista, sydämestä, maksasta ja munuaisista."
Sydänlihas tarvitsee seleeniä.

TINA
Varhainen tinan puute voi ilmetä kaljupäisyytenä(Wallach)

BOORI
Boori auttaa valmistamaan estrogeeniä ja testosteronia. Jos elimistö ei saa tarpeeksi booria, naiset tulevat kärsimään paljon vaihdevuosista. (Wallach) 
Boorin lähteitä ovat apilat, hedelmät, vihannekset ja palkokasvit.

SINKKI
Sinkin puutteen ensimmäinen oire voi olla huono haju- ja makuaisti. Ruoka ei enää maistu vaikka et ole vilustunut. (Wallach)

MAAMETALLIT
Maametallit, jotka saattavat pidentää elinikää, ovat lentimum, praseodyymi, neodyymi, samarium, jerobium, eterbium ja tulium.

KALSIUM
Kalsiumin puute aiheuttaa 147 eri sairautta. Mm. lonkkanivelten operoimiset ovat kalsiumin puutteen syytä. Painuneet ikenet johtuvat kalkin puutteesta. Jotta kalsium voi yleensä imeytyä tarvitaan d-vitamiinia ja magnesiumia!

MAGNESIUM
PUUTOKSEN OHJEET: rytmihäiriöt, ressi, lihaskireys, kivut, naksuminen, ummetus, pelko-, ahdistus- ja masennustilat!  Magnesium edistää illalla otettuna unen tuloa.

KORKEA VERENPAINE (Wallach)

Kalkin puutos aiheuttaa korkeaa verenpainetta. Älä vähennä suolaa, tarvitset sitä. Käytä mieluiten ruususuolaa, himalajansuolaa ja jodipitoista suolaa.

MUNUAISKIVET (Wallach)

"Sinä tarvitset enemmän kalsiumia, ei vähemmän. Meillä on kouristuksia ja nykimisiä. Heräämme keskellä yötä kouristuksiin ja kipuihin emmekä tiedä miten selviytyisimme siitä."

PMS (Wallach)

"San Diegon yliopisto julkisti kolme vuotta sitten raportin jossa sanottiin että jos nainen kaksinkertaistaa kalsiumin saantinsa pääsee hän eroon 85 %:sta kaikista PMS-oireista."
"Selkäsärky lantion alaosassa. Useimmilla siitä kärsivistä on paikallaan istuttava tai yksitoikkoinen työ. Se on suuri ongelma, joka johtuu osteoporoosista nikamissa. Jos välilevyillä ei mitään mihin kiinnittyä sen tähden, että nikamarämistä on kalkki hävinnyt, mitä tapahtuu välilevyille? Heillä on ehkä sitä paitsi kuparin puute ja kudosten huono joustavuus."

DIABETES (Wallach)

Kromin ja vanadiinin puute johtaa verensokeriongelmaan ja jos annat sen mennä liian pitkälle se päätyy diabetekseen. 
"Se aiheuttaa monenlaista sokeutta. Monenlaista munuaisongelmaa. Kaikenlaisia lihassairauksia. siihen sisältyvät sydänsairaudet, jotka ovat kuoleman syy numero yksi." Kaksi hivenainetta voivat estää ja parantaa diabeteksen: kromi ja vanadiini.
"Insuliinin käyttöä ei voi lopettaa yhtäkkiä, sitä pitää vähentää asteittain. Useimmilla ihmisillä kestää 4-6 kuukautta korvata insuliini kromilla ja vanadiinilla."

"Paras hyödynnettävyys on kuitenkin kolloidisilla mineraaleilla. Kolloidiset mineraalit imeytyvät 98 prosenttisesti. Kaksi ja puoli kertaa paremmin kuin kelatoidut mineraalit ja kymmenen kertaa paremmin kuin puhtaat metalliset mineraalit."

Anna koirallesi, hevosellesi, lemmikillesi mineraaleja, jos se syö kiviä tai puunpaloja.

..............................................................................................................

MINERAALIT  (Wikipedian mukaan)

Erityisruokavalioiden haitat
"Hivenainepuutoksia syntyy helpoiten erityisryhmille, kuten huonosti syöville vanhuksille, raskaana oleville, innokkaille luomusyöjille, vegaaneille tai täysin suolaa ja maitotuotteita välttäville.

Esimerkiksi luomutuotteita käyttävän seleeninsaanti voi olla vähäistä, sillä luomutuotteiden viljelyssä ei saa käyttää teollisia, seleeniä sisältäviä, lannoitteita. Ellei syö mitään lihatuotteita, voi olla pulaa raudasta ja sinkistä. Lisäksi jos syö paljon papuja ja viljatuotteita, niin niiden sisältämä fytaatti estää raudan, kalkin ja sinkin imeytymistä."

KIVENNÄISAINEET
"Välttämättömiä kivennäisaineita ovat ne alkuaineet, joita tulee olla ravinnossa aineenvaihdunnan pysymiseksi normaalina." Wikipedia

a) Kudosten rakennusaineet (kalsium, fosfori, magnesium ja rikki)
b) Kudosten ja kudosnesteen osmoottisen paineen (solujännite) ja kalvojen läpäisyvyyden säätelyyn (natrium, kalium, kloori, kalsium ja magnesium)
c) Katalyyteiksi entsyymi- ja hormonisäätelyyn (rauta, koboltti, sinkki, mangaani, molybdeeni ja seleeni)

Makrokivennäiset
– tarve on yli 100 mg päivässä
– elimistössä on eniten kalsiumia ja fosforia (aikuisella yli kilo kalsiumia ja fosforia yli 1/2 kiloa - osa luustossa kalsiumfosfaattina), magnesiumia on 20–30 mg
– natrium, kalium ja kloori säätelevät nestetasapainoa

Hivenaineet
–  rautakromi, koboltti, kupari, fluori (Fluorin lähteitä ovat merenelävät, kasvikset, mansikka, viinimarjat, jyvät, tee, kahvi ja fluorattu vesi), jodi,mangaani, molybdeeni, nikkeli, sinkki, pii, tina ja vanadiini (pääasiassa entsyymien ja hormonien rakenneosina)

Päivittäin energian saannin tulisi koostua50-60 % tulisi koostua imeytyvistä hiilihydraateista, 30 % rasvoista ja 10-15 % valkuaisaineista (kivennäisaineiden tarve on alle 100 milligrammaa/vrk).

Useimmat hivenaineet ovat metalleja. Epämetalleja ovat jodi, seleeni, boori, pii ja fluori. Jokaisella hivenaineella on oma yksilöllinen tehtävä, jota mikään toinen aine tai yhdiste ei pysty korvaamaan. Ihmiselimistö ei osaa valmistamaan niitä itse, joten ne täytyy saada päivittäin ravinnon mukana tai lisäravinteena. Oikeat suhteet ja määrät ovat terveyden kannalta ratkaisevia.

JODI
"Jodin lähteitä ovat merenelävät, jodioitu suola, kananmunat, maitotuotteet ja juomavesi (pitoisuus vaihtelee). Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien tyroksiinin ja trijodotyroniinin valmistukseen sekä sikiönkehitykseen. Puutos voi aiheuttaa struuman, vajaamielisyyttä, rasvanmuodostuksen lisääntymistä ja valkuaisainemuodostuksen vähenemistä, huonontunutta sikiönkasvua ja aivojen kehitystä sekä kuuromykkyyttä. Yliannostuksesta voi seurata kilpirauhasen liikatoiminta tai tulehdus."

KOBOLTTI
"B12-vitamiini sisältää kobolttia. Koboltin puutos voi aiheuttaa anemiaa."

KROMI
"Kromin lähteitä ovat leivinhiiva, maksa, täysjyvämurot, mausteet, teollisesti valmistettu liha, sienet ja hunaja. Kromi osallistuu sokeritasapainon säätöön insuliinin kanssa. Puutos saattaa aiheuttaa hedelmällisyyden häiriöitä, sarveiskalvovaurioita, heikentynyttä sokerin sietokykyä ja aiheuttaa diabeteksen."

KUPARI
"Kuparin lähteitä ovat liha, äyriäiset, pähkinät, kuivatut palkokasvit ja hedelmät, pinaatti, täysjyvämurot, herneet, kaakao ja sienet. Kuparia tarvitaan entsyymeissä, luunmuodostuksessa ja verisolujen muodostuksessa. Kuparin puutos voi aiheuttaa luustohäiriöitä, rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä, verisuonten kalkkiutumista, sydämen rytmihäiriöitä, Menkesin tautia ja anemiaa aliravituilla lapsilla. Yliannostus voi aiheuttaa Wilsonin tautia ja kuparimyrkytystä."

MOLYBDEENI
"Molybdeenin lähteitä ovat maito, kokojyvätuotteet, lehtivihannekset, kananmuna, peruna, palkokasvit sekä sian-, lampaan- ja naudanliha. Molybdeeni edistää kuparin hyväksikäyttöä elimistössä. Puutos saattaa aiheuttaa sydämen nopealyöntisyyttä, päänsärkyä, pahoinvointia ja tajunnan tason alenemista sekä kuparin puutosta."

MANGAANI
"Mangaanin lähteitä ovat mustikka, puolukka, karpalo, punajuuri, porkkana, täysjyvämurot, vihreälehtiset vihannekset, pähkinät ja tee. Mangaania tarvitaan terveeseen luunrakenteeseen. Yliannostus voi aiheuttaa neurologisia oireita, jotka muistuttavat Parkinsonin tai Wilsonin tautia. Mangaanin puutos on harvinaista, koska sitä saadaan normaalin ravinnon mukana. Puutos voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä, luuston epämuodostumisia ja sukurauhasten toimintahäiriöitä."

NIKKELI
"Nikkelin puutos voi estää raudan imeytymistä ja alentaa veren punasolujen ja hemoglobiinin määrää."

PII
"Luonnossa pii esiintyy piioksidina. Pii on välttämätön hivenalkuaine eläimille ja ihmisille, myös kasvien hyvinvointi on piistä riippuva. Ihmisessä piitä on 0,5 grammaa. Piin lähteitä ovat viljatuotteet ja kasvikset. Pii osallistuu luukudosten ja rustojen rakennustyöhön sekä vahvistaa kynsiä ja hiuksia."

RAUTA
"Raudan lähteitä ovat liha, maksa, munuaiset, pavut, herneet, soijajauho, kokojyväviljat, pinaatti, siemenet ja simpukat. Rautaa tarvitaan hemoglobiinin ja myoglobiinin muodostumiseen sekä sytokromientsyymeihin ja rautarikkiproteiineihin. Puutos voi aiheuttaa anemiaa, väsymystä, päänsärkyä, kalpeutta, unettomuutta, infektioherkkyyttä, hermostollisia muutoksia, kielen tulehdusta ja suupielen haavaumia. Yliannostus voi aiheuttaa hemokromatoosia, kirroosia, diabetesta ja ihon värjäytymistä." 
Raudan imeytymiseen, kuljettamiseen ja varastoitumiseen tarvitsee keho C-vitamiinia, B-12 vitamiinia (kobalamiinia) ja kalsiumia. Ja hiukan kupariakin.

SELEENI
"Seleenin lähteitä ovat kalat, liha, maito, kananmuna, viljat, sienet, seesaminsiemenet, linssit, soijatuotteet, munuaiset, pavut ja herneet sekä poron maksa ja liha. Seleenientsyymi toimii antioksidanttina, joka muuttaa normaalin solutoiminnan aikana tai myrkyllisten yhdisteiden aineenvaihdunnassa syntyviä vapaita radikaaleja solulle sopivampaan muotoon. Seleeniä tarvitaan lisäksi lihasten toiminnan ylläpitoon, vasta-aineiden muodostukseen, lihasten hapensaannin edistämiseen ja raskasmetallien sitomiseen. Seleenin puutos voi aiheuttaa Keshan-tautia, sydänlihaksen rappeumaa ja lihasheikkoutta. Yliannostuksesta voi seurata hiustenlähtöä, kynsien epämuodostumista, pahoinvointia, ihottumaa ja ääreishermojen tulehdusta."

SINKKI
"Sinkin lähteitä ovat liha, maksa, kananmunat, maapähkinät, täysjyvät, osterit, maitotaloustuotteet, herneet ja pähkinät. Sinkkiä on entsyymeissä ja sitä tarvitaan haavojen paranemiseen, kasvuun ja ihon eheyteen. Se on myös tärkeä DNA:n toiminnan säätelyssä. Puutos voi aiheuttaa hidastunutta kasvua, makuaistin vajavuutta, ihottumaa, haavojen paranemisen hidastumista, vastustuskyvyn heikentymistä, viivästynyttä puberteettia ja hypogonadismia. Yliannostuksesta voi seurata punasolujen pienikokoisuutta, valkosolujen vähyyttä ja huonontunutta vastustuskykyä. Sekä puutos että sinkin liikasaanti aiheuttavat anemiaa."

TINA
"Tinan lähteitä ovat herne ja kaura."

VANADIINI
"Puutos saattaa aiheuttaa eläinten kasvu-, rasva-aineenvaihdunta- ja syntyvyyshäiriöitä. Ihmisillä vanadiinin häiriintyneellä aineenvaihdunnalla voi olla merkitystä maanis-depressiivisissä tiloissa."
Tärkeää myös diabeeteksen ehkäisyssä kromin kanssa.

Yleistä

Kevyttuotteet eivät ole terveellisiä. Niissä lisä-, väri-ja mahd. säilöntä-aineita!

Glykeeminen indeksi: Eli miten pidät verensokerisi tasaisena koko ajan.

Suosi hitaita hiilihydraatteja. Hyvän glykeemisen indeksin omaavia tuotteita : Hedelmät, kaurapuuro, täysjyväviljatuotteet. Kun ruokaan lisätään viinietikkaa, pellavan siemeniä, hedelmää tai kauranleseitä, laskee sen glykeeminen indeksi myös! 

Huonoja eli nopeita hiilihydraatteja ovat VALKOISET JAUHOT ja SOKERI.
C-vitamiinia häviää ruoanlaitossa 50%.
Intiaanisokeria kannattaa hiukan käyttää. Aspartaami on paha myrkky!
KAHVI rasittaa maksaa ja munuaisia.
   
* Ruusunmarja 100gr : sisältää kalsiumia 350mg, 10 kertaa enemmän c-vitamiinia appelsiiniin verrattuna & A-vitamiinia!

* Pellavansiemenet: Kalsiumia!

* Seesaminsiemenet: Kalsiumia 980mg!, 305mg magnesiumia, foolihappoa, B 6 & B 3 vitamiinit! Näitä kannattaa laittaa myös pirtelöihin!

* Auringonkukansiemenet: B 1, B 3, B 6, E-vitamiinit ja magnesium!!!

* Kananmuna: A-vitamiinia, B 3 ja B 5, B 12. Biotiinia eli H- vitamiinia. E-vitamiinia. Keltuaisessa myös foolihappoa!
Kananmunassa on vähintään yhtä paljon kolesterolia laskevia aineita kuin nostavia eli saa syödä kohtuudella! Muna per päivä!

* Lohi: A-vitamiinia, B1, B3, B5, B6, B12, D-vitamiinia... Ja niitä hyviä rasvahappojahan kalasta löytyy!!!

Kolesterolin saa alas
- Painonpudotus 5-10% (välttäen lisä-aineita!)

- Kevyttä liikuntaa... 3-5 krt viikossa

- Kuitupitoinen ravinto (marjat, energiapirtelö, puurot, täysjyväviljatuotteet)

- Kotiruoka kunniaan alusta loppuun asti valmistettu!

- Parsakaalta ja kunnon ruisleipää! +hiven voita

- Omaksut terveelliset elämäntavat loppuelämäksesi!

- Herkuttele vain harvoin sipseillä, pizzalla tms...


Mivi Total flexiä on vielä tehokkaampi kuin plus! Nestemäisenä imeytyvyys elimistöön parempi. Sisältää kolloidisia mineraaleja!
Omega 3 rasvahapot ehkäisevät/hoitavat mm. masennusta, stressiä, lukihäiriöitä, korkeaa kolesterolia, oppimishäiriöitä ja sydän/verenkiertosairauksia.

LÄHTEET: Wikipedia, Wallach, Luontaishoitola Solaren ja Katjan kotisivut, Internet

4 kommenttia:

 1. Hyvä tietoisku! Minulle on Suomessa kerran tehty hoitovirhe,silmäleikkauksessa ,ja sen johdosta minulle jäi siitä krooninen vika,joka aina välillä häiritsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael! Kyllä nuo lääkärien tekemät hoitovirheet ovat järkyttävän yleisiä.

   Poista
 2. Aili-mummo kirjoitti( Valitettavasti tämä viesti oli pudonnut tuossa siirrossa):

  Voi hurja, miten paljon vitamiineja, metalleja, hivenaineita, jne, jne!
  Melkoista määrää jo käytänkin, mutta aina olisi korjattavaa tai lisättävää.
  Vanhalla ihmisellä ei kaikki aineet edes imeydy, syntyy puutostiloja, kuten anemia ja osteoporoosi. Anemia on saatu pois foolihapon ja B-vitamiinin lisäyksellä, ja osteoporoosiin on myös omat lääkkeet.

  Kiitos tästä postauksesta, Marja-Leena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili! Onneksi elimistömme pystyy jotain itsekin valmistamaan. Mutta periaatteessa kaikkia pitäisi jotenkin elimistömme saada.

   Poista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.