Suklaata

Ma 22.4.2012

No niin, arvaajat! Nyt pääsette selvyyteen ainakin tästä asiasta. Eli mitä ovat ne papanat, joita teillä 10.4.2013 arvuuttelin. :)

Vastausehdotukset kuuluivat: 
- koirankakoilta näyttäviä eksoottisia sipuleita
- liian kuivia viikunoita
- liian kuumassa pestyjä pesupalloja
- eläimen munuaisia
- pahoja taateleita
- kääpää, josta tehdään teetä

No, kyseessä ei ole kissan eikä koiran kakka, eikä mikään noista arvauksistakaan, vaan...

Tästä purkista nappasin niitä kourallisen:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Ja kuten purkin kyljestä voimme ihan selvällä suomen kielellä lukea, nämä papanat ovat kuorittuja kaakaopapuja! Ja vieläpä terveellisiä! http://xoco.fi/kauppa/tuote/big-tree-farms-kaakaopavut-311g-luomu

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Muistui mieleen yksi huvittava tapahtuma lapsuudestani. 

Olin alle kouluikäisenä hoidossa isovanhempieni luona vuosia, koska siihen aikaan kunnallista lastenhoitoa ei ollut vielä olemassakaan. Myös minua hiukan nuorempi serkkupoika oli myös samoihin aikoihin siellä maalla, hänkin pitkiä ajanjaksoja mummon hoidossa kuten minäkin. Meille toivat joskus karkkeja tuliaisina joko vanhempamme tai joku sedistä perheineen, kun tulivat käymään.

Silloin, kun olin lapsi, ei ollut sellaista makeisten paljoutta kuin nykyisin eikä karkkeja saatu kovin usein. Tai paremminkin sanottuna karamellejä saimme tosi harvoin. 

Tuohon aikaan oli kaupoissa ruskeita hivenen kiiltäviä pieniä pyöreitä karamelleja, jotka oli päällystetty jollain suklaan tapaisella ja maistuivat hiukan kahvilta. Nuo karamellit olivat siihen aikaan paremmasta päästä. Näyttivät kyllä ihan lampaan papanoilta, jos sellaisia olette joskus sattuneet näkemään!

Olinpa kerran saanut pussillisen noita pienehköjä pyöreitä ruskeanvärisiä karamelleja, mutta en halunnut edes maistaa niitä, vaan olin kuulemma topakasti ilmoittanut, etten syö "lampaan papanoita"! Annoin karamellipussin samantien serkkupojalle, joka tietysti mutusteli ne hyvillä mielin. :)

Minulla oli tuolloin muutaman vuoden vanhana selkeitä mielipiteitä monistakin asioista. Muunmuassa maitoa en vähään aikaan halunnut juoda siellä mummolassa, koska sitä saatiin "tuollaisesta karvaisesta lehmästä"! Mummolassamme oli lapsuudessani paljon eläimiä, lehmiä, lampaita, hevosia, kanoja ja sikoja. Se oli siihen aikaan sellainen tavallinen maalaistalo.

Sitten arvontaan. Koska kukaan ei arvannut oikein, kaikki pääsivät mukaan arvontaan ja voittoarpa osui Ritvalle!

Onneksi olkoon! Ritva, olet voittanut... kuinka ollakaan... levyn tummaa suklaata! Laita minulle sähköpostia ja kerro, mihin voin lähettää palkintosi! Yhteystietoni ovat tuossa sivupalkissa.

Sitten pieni tietoisku. 
Keräsin netistä tähän hieman tietoa kaakaopapujen terveellisistä ominaisuuksista:

Raaka kaakaon (Theobroma cacao) nimiä:

Jumalten ruoka, sydämen veri, musta kulta
 CocoVi raaka-kaakaopavut sisältävät yli 1200 aktiivista ainesosaa ja jopa n. 10 % kaakaopavun painosta on antioksidantteja. 
Kaakaopavut sisältävät runsaasti mm. flavonoideja, antioksidantteja sekä mineraaleja kuten rautaa, sinkkiä, kuparia, C-vitamiinia, magnesiumia, mangaania, proteiineja sekä kromia.
Kaakaopavut soveltuvat syötäväksi sellaisenaan, jälkiruokiin, raakasuklaan valmistukseen yms. https://www.hyvinvoinnin.fi/cocovi-kaakaopapu
Katso koko Kaakaomatka Fazerin sivuilta 
Raaka kaako sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia.
 • Theobroma cacao-puun hedelmistä
 • Yli 1200 aktiivista ainesosaa
 • Terveellisempään naposteluun
Kaakao on hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita (mm. tryptofaani, 5-HTP, serotoniini, dopamiini, fenyylietyyliamiini ja anandamidi). Kun kehomme muodostaa näitä välittäjä-aineita, koemme mielihyvää ja innostuneisuutta. Tämän Jumalten ruoan uniikit ominaisuudet linkittyvätkin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan ja hyvän olon tuntemuksiimme.
Annostus: 10 - 20 kaakaopapua. Isokokoisilla ja kokeneemmilla käyttäjillä määrä voi olla jopa 60-70 papua päivässä. Napostele sellaisenaan tai dippaile hunajaan. Kokonaiset pavut on hyvä kuoria sormin tai pientä veistä apuna käyttäen, vaikka niitä voikin syödä myös kuorineen. Voit myös murskata kokonaisista pavuista itse kaakaorouhetta ja käyttää sen jälkeen kuten valmiita kaakaonibsejä. Kuoren sisällä kaakao säilyttää parhaiten tuoreutensa ja arvokkaat ominaisuutensa. healthwell.fi
Kaakaopapuja voi syödä sellaisenaan tai lisätä osaksi evässekoitusta. Maku on voimakas ja karvas. Niitä voidaan myös dippailla agavesiirappiin. Suositeltu päiväannos on n. 10-20 papua. http://www.ekolo.fi/tuote/kaakaopapu-luomu-200g/IRTOKAAKAO200/
Energia: 611cal
Proteiinit: 15.4%
Hiilihydraatit: 29.4%
Rasvat: 48.0%
Magnesium 550mg
Kalsium 106mg
Rauta 202mg
Fosfori 537mg
Kupari 3.6mg
Sinkki 7.6mg
Mangaani 3.8mg
Rikki
Kromi
Kalium 58mg
Natrium 53mg
A-vitamiini
B1-vitamiini 0.17-0.24mg
B2-vitamiini 0.14-0.41mg
B3-vitamiini 1.7mg
E-vitamiini 0.2mg
Tryptofaani 200-500mg
Arginiini
Histamiini
Tyramiini
Serotoniini
Anandamiini
Fenyylietyyliamiini (PEA) 2.2g
Kuituja
Omega-6 rasvahappoja
Palmitiinihappo (20-30%)
Steariinihappo (30-35%)
Öljyhappo (30-35%)
Linolihappo (2-4%)
Linoleenihappo 0-0.3%)
Antioksidantteja (polyfenolit, katekiinit, epikatekiinit)
Alkaloideja (metyyliksantiinit: teobromiini, kofeiini): 0.9% superfoodit.com
Mm. antioksidantteja käsittelemättömät kaakaopavut sisältävät huomattavia määriä enemmän kuin esim. mustikka ja punaviini. http://www.fitnessfirst.fi/fi/kaakaopavut-500g-luomu-raaka.html
Lue myös: Kaakaon lyhyt historia - raha kasvaa puissa


Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Oudon makuisiahan nuo kaakaopavut ovat ja haisevatkin kummalliselle, ainakin nämä Ruohonjuuresta ostamani pavut. Mutta eihän niitä pidäkään syödä kuin karamelleja! 

Suklaahan tekee hyvää aivoille ja estää jopa aivoinfarkteja. Ehkä nämä pavutkin. 

Toisaalta suklaan liiallinen syönti voi tutkimusten mukaan jopa aiheuttaa parkinssonintautia. Suklaata, siis tummaa suklaata olisi hyvä syödä noin 100 g viikossa, mutta ei missään tapauksessa 100 g päivässä!

Kerrottakoon vielä, että minua ei tässä kaakaopapu-/suklaa-asiassa kukaan sponssaa, vaan tämä on ihan omaa kokeiluani. Ostin tuon kuorittujen kaakaopapujen purkin jokin aika sitten ja kiinnostuin asiasta.
Sen verran erikoisen makuisia kaakaopavut ovat, että niihin pitää kyllä totutella. Yhtäperää en kyllä pysty montaa papua syömään! Kokeilkaapa tekin!

Tässä erään bloggaajan ajatuksia kaakaopavuista: http://www.gurmee.net/2010/01/19/kaakaopavut/


6 kommenttia:

 1. Varmaan nuo ovat hyviä myös sydämelle. Jaa-a, löytäisköhän niitä jostain täällä syvällä maaseudullakin. Pitääpä katsella.
  Mukavaa tätä viikkoa!
  Jk. Tomaatintaimet kasvaa kovin, mansikatkin taimella ja vesimelonit kylvetty!

  VastaaPoista
 2. No just!! Suklaata! Suklaata!! Ei siitä vaan pääse eroon :)) Onnea Ritvalle :)))

  VastaaPoista
 3. Oi kävipa mulla säkä,varmaa ovat terveellisiä.Kiitos,kiitos.Mukavaa viikkoa ♥

  VastaaPoista
 4. Kuinka mä en arvannut vaikka olen käynyt kaakaofarmilla Venezuelassa;D
  Onnea voittajalle!

  VastaaPoista
 5. Täällä on ihanan keväinen kuva heti vastassa,kauniit värit! Ilmankos suklaa maistuu minullekin,tosin kaakaopapuja en ole toistaiseksi maistanut. Kaakaota tulee kyllä juotua silloin tällöin.

  VastaaPoista
 6. Onnittelut Ritva voittajalle.
  Kiva visa, en sitä ole huomannutkaan.
  Kaakaota juotiin ennen paljon.

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.