Päivän banaaniannos

Pe  16.9.2011
Syön suurinpiirtein joka päivä ainakin yhden banaanin. Ei kuulemma pitäisi, jos haluaa kiloja pois (100 g:ssa 18,3 grammaa imeytyvää hiilihydraattia). No, niin hanakasti en halua kiloja pois, etten voisi syödä banaania!
Musa sabientum, banaani (Wikipediassa paljon tietoa) on jalostettu hyötykasvi, joka vasta seitsemäntenä vuotena tekee hedelmiä. Suomeen banaanit tuodaan raakoina, siis vihreinä ja kypsennetään kaasussa! HUH!? Olen kyllä ostanut vihreitäkin banaaneja ja ne kypsyvät sitten itsestään ilman kaasutuksia ;), kun vähän aikaa odottelee. Keittobanaaneja en ole koskaan ostanut.

Olen myös kuullut, että banaanin on pelätty kuolevan sukupuuttoon kuten monet maailman kasvit, mutta ainakin vielä se kasvaa ja on kaupoista saatavana.

Ravintoarvo on hyvä:
100 grammaa kuorittua banaania sisältää 18,3 grammaa imeytyvää hiilihydraattia, 0,4 grammaa rasvaa ja 1,1 grammaa proteiinia. Banaani on hyvä kuidun, C-vitamiinin, kaliumin ja mangaanin lähde: sadassa grammassa on esimerkiksi 360 milligrammaa kaliumia, mikä on yli 10 prosenttia aikuisen miehen suositellusta päiväsaannista (3 500 mg). Banaani on myös erinomainen B6-vitamiinin lähde: sitä on sadassa grammassa 0,50 milligrammaa, mikä on noin kolmasosa aikuisen miehen suositellusta saannista (1,6 mg) tai 1-vuotiaan koko suositeltu saanti. (Wikipedia)
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (☜ katso Finelin® tutkimus) sivuilla on tarkka analyysi banaanista, joka on todellinen vitamiinipakkaus sekä sisältää paljon kivennäis- ja hivenaineita! B6-vitamiiniakin eli pyridoksiinia (☜linkki Wikipediaan) on reilusti myös Finelin tutkimuksen mukaan ja B1- ja B2-vitamiiniakin. Seleeniäkin banaanissa on.

Hassua on todeta, että kun siirryimme EU:hun vuosia sitten, sanottiin, että ruoan hinta laskee, mutta banaanien hinta nousee huomattavasti. On kuitenkin käynyt aivan päinvastoin.

Jokin aika sitten todettiin Suomi EU:n kalleimmaksi maaksi. Nyt on sitten tehty uusi tutkimus ja jossa väitetään suomalaisen ruokakorin olevan EU:n halvimpia (Hämeensanomat ja KAUPPA.fi)!!! Ketkähän oikein ovat loppujen lopuksi asialla ja ketäs yritetään vetää höplästä?! Hintojakaan ei mainita, vain prosentit! Hinnat meillä ovat ilmeisesti jo alunperin olleet huomattavasti korkeammat kuin muualla, vaikka korotusprosenttit olisivatkin pienemmät. Jos kilo perunoita maksaa muualla 10 snt ja meillä 1 euron ja korotus muualla on 100% eli 20 sentiin kilo ja meillä vain 1 euro 50 senttiin, niin meillähän perunakilon hinta nousi vain 50%, kun se muualla nousi 100%!!!! Meillä on siis superhalpaa, kun muualla hinta nousi 100%, mutta meillä vain 50%!!! ☜Esimerkki pelkistäen! ;D

"Elintarvikkeiden arvonlisävero on Suomessa merkittävästi eurooppalaista keskiarvoa korkeammalla tasolla. Suomessa elintarvikkeiden arvonlisäveroprosentti on 13, kun keskimäärin EU-maiden ruoasta keräämä arvonlisävero on 8 prosenttia. Tästä syystä elintarvikkeiden hintataso oli Suomessa viime vuonna noin 7 prosenttia korkeampi kuin Euroopassa keskimäärin.
Tutkimuksesta myös selviää, että ruoan hinta on Suomessa Euroopan halvimpia suhteessa yleiseen hintatasoon. Suomessa indeksi on 91, kun esimerkiksi Ruotsissa se on 96, Saksassa 106 ja Virossa 107"
(Kauppa.fi)
 Kuluttajaindeksi (☜ Katso linkki)

8 kommenttia:

 1. Vähän keltaisempi tuo kuin edellisessä postauksessani kuvaamat banskutertut.Banaanit ovat lempihedelmiäni,etenkin smoothieissa,mutta en syö usein,koska ovat aika sokeripitoisia.Mutta ravintorikkaita ovat ja niin monipuolisia! Parhaimmat banaanit olen syönyt Venezuelassa,sellaiset pienet sormibanaanit,jotka ostimme tien varresta suoraan viljelijältä.Ostimme kokonaisen tertun ja päätimme pitää banaanidietin.Söimme 3 päivää vain niitä ihanan makuisia pieniä banaaneja mutta sitten alkoi kyllästyttää;D
  Täällä banaanit ovat lähiruokaa,joten ei varmaankaan kaasussa kypsytetä.

  VastaaPoista
 2. Banaani on erishyvää. Peikkokin on saanut maistaa ;)

  VastaaPoista
 3. Yaelian, banaani on terveellisempää kuin jäätelö ja suklaa, joista yritän vieroittaa itseäni! ;) Suklaasta olen jo osittain päässytkin ja talven lähestyessä varmaa pääsen kokonaan jäätelöstäkin!

  VastaaPoista
 4. isopeikko, onko peikkolassa banaanimetsiä?

  VastaaPoista
 5. kiitos! Suklaa tuli perille ja odottaa pienten vierailua, en itse uskalla kuin vähän vain sitten yhdessä maistella ja voi olla että siitä kakkuunkin vähän laitetaan.. banskua poskeen juu, se on hyvä välipala vaikka uimahallissakin kun minulla helposti veren sokerit heilahtelee täytyy olla aina joytain, reissariruisleipä ja välissä vähän suolasta on kanssa hyvä välipala. miksiköhän minulla on ihan himo etikka maustekurkkuihin, punajuuriin.. itse niitä säilöin ja tein ja kohta kaikken syönyt.. punajuuri on oikein superherkkua mun suussa.. siis olen keittänyt ne puolikypsiksi ja laittanut etikka vesi sokeri suola ja vähän mausteyrttejä liemeen.. nam nam.. hih enkä ole raskaana vaikka erikoisia himoja onkin..

  VastaaPoista
 6. Banaanit kasvavat järvessä. Niitä saa sieltä kun huutaa "hop soppaan" ja heiluttaa hattuaan veden yllä :)

  VastaaPoista
 7. aikatherine, hyvä juttu. Meinasi koko juttu tyssätä vääränkokoisiin kuoriin ja työkiireisiin! ;) Ole tarkkana sen verensokerin kanssa!

  VastaaPoista
 8. isopeikko, aikas jänskä juttu. Täytyy kokeilla seuraavan kerran, kun olen rannalla ja päässä on hattu!

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.