Vanhoja valokuvia

Su 2.2.2014

En ole kovin aktiivinen FB:ssa ja laitan sinne loppujen lopuksi melko harvoin valokuviani, enkä muutenkaan taida kirjoitella seinälleni paljoakaan kuulumisiani. Sivustoni siellä lienee lähinnä jonkinlainen linkkikokoelma. Mielenkiintoisinta Facebookissa ovat ehkä ryhmät. Eräässä ryhmässä julkaistaan vanhoja valokuvia. Oma taustani on molempien vanhempieni puolelta karjalainen ja siksi, vanhoja valokuvia on tallella aika vähän. Sinnehän ne kuvat jäivät venäläisten miehittämille paikoille, albumeihin tai lipastojen laatikkoihin. Omaisuus jäi ryöstettäväksi tai poltettiin omien tai vihollisten taholta. Äitini kotitalon omat sotilaat kuulemma polttivat poltetun maan taktiikkaa vihollista vastaan aseenaan käyttäen.

©Marja-Leena Kirjonen

Esimerkiksi äitini isovanhempieni kuvia en ole koskaan nähnyt enkä paljon muidenkaan sukulaisten kuvia. Isoäitini alkuperäinen rippikuva katosi 70-luvulla, kun teetätin siitä negatiivin. Minulla oli vain enää mustavalkoinen kuva jäljellä, alkuperäinen valokuvaamossa otettu jäi siis sille tielleen. Alkuperäisessä pahvikuvassa oli halkeama kuvan keskellä.

©Marja-Leena Kirjonen

Vanhat pahville liimatut valokuvat ovat hienoja! Ne ovat tarkkoja ja niissä on jotain herkkää. Eräällä henkilöllä sattui olemaan juuri tuo sama isoäitini rippikuva alkuperäisessä muodossaan ja ilman halkeamiakin!
Arvaatte varmaan, että tämän alkuperäisen isoäidistäni otetun rippikuvan löytyminen ilahdutti minua tosi paljon! Sain siitä kopion omaan käyttööni. Kiitos K.!

4 kommenttia:

 1. Nuo vanhat valokuvat ovat ihania,enne ei kyllä paljonkaa otettu kuvia,eipä ollut kameroitakaan.Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei ennen valokuvia otettu niin kuin nykyisin. Silloin pynttäydyttiin parhaimpiin ja suunnistettiin valkuvaamoon. Rahaakin piti jonkin verran olla, ennen kuin valokuvaamosta sai kuvansa. Nykyisin valokuvaaminen on kaikkien ulottuvilla eikä ole kallistakaan.

   Poista
 2. Vanhat valokuvat ovat ihania:) Minullakin on muutama tuollainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo vanhat valokuvat ovat oikeita aarteita!

   Poista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.