Unelma-veistos Helsingin Kalliossa

Ke 10.10.2012

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Helsingillä on tänä vuonna paljon aihetta juhlia. Kaupunki on 200-vuotias ja Maailman design-pääkaupunki. Tapahtumia on kaikkialla liiankin kanssa ja katukuvastakin nämä asiat silloin tällöin tulevat esille.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Minulle mm. Kallion kaupunginosa on tuttu paikka; olenhan asunut siellä useampaankin otteeseen. Opiskeluaikoina Toisella linjalla ja myöhemmin myös Josafatinkadulla. Äitini asui Kalliossa yli 30 vuotta.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Eilen kävelin Siltasaarenkatua ylös Kallion kirkon suuntaan ja otin muutaman kuvan paljon keskustelua herättäneestä Oona Tikkaojan (s. 1976 Seinäjoki) liikkuvasta julkisesta taideteoksesta nimeltä Unelma (Dream). Sen ensimmäinen sijoituspaikka on Kalliossa Siltasaarenkadulla.

Paikka on sangen näkyvä, mutta teos ei kyllä todellakaan oikein istu tähän ympäristöön. Se on noin 10 metriä korkea ja liikkuu jollain tavalla tuulessa. Silloin, kun kuvasin sitä, se ei liikkunut, joten en tiedä, millaista liikettä se tekee. Sen materiaali on terästä ja polykarbonaattia. Sen on sanottu muistuttavan ankkuroitua kuumailmapalloa ja kuvastaa ihmisen pyrkimystä ylöspäin, sekä fyysisesti että henkisesti ja hengellisesti. Työ kuuluu Helsingin World Design Capital 2012 -ohjelmaan. Minne se tuosta nykyisestä sijaintipaikasta siirtyy, en tiedä.

Minulle tästä teoksesta tulee mieleen Kiina tai Japani. Ja jollakin tavalla se vaikuttaa suorastaan rienaavan riehakkaalta harmaassa ympäristössään, harmaitten kivitalojen keskellä taustanaan jykevä ja vakavan näköinen vakaasti  keskellä kaikkea kohoava Kallion kirkko. :) Katua ylöspäin katsoessa tuo ympäröivä harmaus jotenkin korostuu. Ehkä sadepäiväkin lisäsi ankeaa tunnelmaa.

Alaspäin katua katsoessa Unelma-teos näyttää ihan toisenlaiselta, jopa tähän ympäristöön sopivalta. Alhaalla on ympyrätalo ja punatiilinen Areena-talo ja alituisessa liikkeessä oleva Hakaniemen tori.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Kallio tunnetaan työläisten kaupunginosana Pitkänsillan takana. Minä toivon, että Kalliosta vähitellen tulisi – samoin kuin toivon Vallilastakin – taiteilijoiden kaupunginosa.

12 kommenttia:

 1. Onpa ihanan värikäs! Olin kesällä tuolla lähellä useinkin,enkä silloin tuota huomannut tai ehkä se ei siellä silloin vielä ollut.Vähän huonostihan se ympäristöönsä tuolla sopii mutta ainakin tuo väriä harmauteen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se paljastettiin yleisölle 16.8.2012, olitko silloin Suomessa? Värikäs tuo teos tosiaan on. Jotain muvin tapaista. Mahtaakohan kestää talvea ja lunta?

   Poista
 2. Nyt minulle tuli yllätys sinusta !! Olen asunut toisella linjalla, käynyt viimeiset kouluvuoteni kallion koulussa ja kotitalouskoulussa ja käsityöopistolla sekä kähertäjäkoulussa. Kaikki sijaitsevat kalliossa, siis olemme olleet samoilla kulmilla nuorena. Hassujuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Olemme voineet nähdä kaupoissa, kadulla, vaikka missä! Kävin joskus Käsityöopistollakin, tosin en opiskellut siellä.

   Poista
 3. Meinasi unohtua tuo veistos on upea ja pakko nähdä.

  VastaaPoista
 4. Nuorisomme kurkisti tätä patsasta ja sanoi (positiivisellä äänellä ja hymyillen): Kohtuullisen härö :)

  VastaaPoista
 5. Minusta aika räikeä tällaiseen ympäristöön, mutta makunsa kullakin..;)))
  Leppoisaa loppuviikkoa, Marja-Liis!<33333

  VastaaPoista
 6. Kyllä, tosiaan liian räikeä tähän ympäristöön! Linnanmäellä se sulautuisi hyvin ympäristöönsä!

  VastaaPoista
 7. Kiinalainen kuumailmapallo, tulee tivoli mieleen. Kiva väripiste kuitenkin kaiken harmauden keskellä. Olen kyllä jäävi puhumaan taiteesta, luulin Sanomatalon kehikkojakin kauempaa rakennustelineiksi :[

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.