Helsinki joulukuussa 2010Kuvassa luminen Ateneumin rakennus rautatietorin reunassa.

11.12.2010

Tänään otin kaupungilta kotiin tulomatkalla muutamia kuvia Helsingistä lumisateessa. Lunta on satanut Helsingissä jo kohta kai pian metrin verran. Viikko sitten puhuttiin noin puolesta metristä. Sen jälkeen on ilmoitettu kaksi kertaa, että lunta tulee lisää 20 senttiä.
Elon laskuopin mukaan se merkitsee 50 cm + 20 cm + 20 cm. Ehkä aivan 90 senttiä ole satanut missään, mutta paljon on lunta tullut ja liikenne ollut sekaisin.


Rautatientori asemalla oli kuin Siperiassa konsanaan. Tosin en ole käynyt siellä koskaan. Nähnyt vain kuvia. Tänään iltapäivällä bussipysäkit olivat aika tyhjiä, kuten kuvastakin näkyy, joten liikenne toimi nyt taas hyvin. Mutta torstaina bussipysäkit olivat aamu-kahdeksalta mustanaan väkeä. Tuli mieleen Moskova, jossa kävin joskus 80-luvulla ja katselin hotellin ikkunasta aamulla töihin lähteviä venäläisiä, joita bussipysäkeillä oli samalla lailla joukoittain kuin meillä viime torstaina..


Tänäänkin on satanut lunta koko päivän. Pakkasta oli aamulla enemmän, näiden kuvien ottamisen aikaan noin kahden kolmen välillä iltapäivällä oli -4 C-astetta pakkasta. Pakkanen on taas kiristymässä yli -10 asteeseen.


Vieressä olevat kaksi kuvaa ovat Mannerheimintieltä. Onnistuin juuri jossain näillä paikkeilla (ylemmät katukuvat) lentämään kunnolla nurin. Katosten alla on hyvin liukasta, koska niissä kohdin on kadulla vain hitunen lunta, muualla on paljon kuten kuvista näkyy. Eilen liukastuin myös suoraan lumihankeen. Onneksi en kummallakaan kerralla loukannut yhtään. Sitten vielä aivan kotiin tullessa olin vähällä uudestaan mätkähtää katuun, mutta sain sentään tasapainoni pidettyä.


Tässä kuvassa odotellaan kadun yli pääsyä perunatorin kohdalla uuden ylioppilastalon nurkalla.Kolmen sepän -patsaan seutu ja Perunatorin ja uuden ylioppilastalon tienoot olivat lätäkköiset ja vettä lainehti paikoin kadulla. Sehän johtui vain siitä, että Helsinki on olevinaan niin rikas, että sillä on varaa lämmittää koko Aleksanterinkatua alta käsin eli pitää se sulana ja lumettomana.


Kukaan ei ole selittänyt minulle, haaskataanko siinä energiaa vai ei. Itse epäilen vahvasti, että haaskataan. Hesassa on suuri joukko asunnottomia ja romananialaisia kerjäläisiä, mutta heidän lämpimänä pitämiseensä ei kai ole varaa.

Muualla lunta on reippaasti. Tässä kuvassa (vasemmalla) on portaikko, josta pääsee rautatieaseman edessä olevilta raitiovaunupysäkeiltä asematunnelin kauppoihin ja metroon. Eli pääsee, ken pääsee. :)4 kommenttia:

 1. Ai, miten ihanaa syntyperäisenä helsinkiläisenä oli katsoa Helsinki-kuviasi. Olen usein ajatellut lähteä vartavasten kameran kanssa entiseen kotikaupunkiini. Vasta sitten, kun on muuttanut muualle näkee, miten kaunista, kauniita rakennuksia, miten ihania kuvakulmia... Ei tarvitse liukastella, eikä pelätä katoilta putoavia lumia :)

  VastaaPoista
 2. Vallaton mummeli: Kyllä täälläkin välillä liukastellaan ja välillä tulee katoiltakin lunta niskaa. Näin on ollut kahtena viimeisimpänä talvena.

  VastaaPoista
 3. No tarkoitin, että kun katselee kuvia, ei tarvitse liukastella :). Viime käynnilläni Hesassa ostin aseman suutarilta kenkiini liukuesteet.

  VastaaPoista
 4. Hih hii! Ajattelinpa hassusti! Väärinkäsityksiä aina välillä sattuu! Hyvä, että hankit liukuesteet.

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.