Flunssaisia ajatuksia

Ke 5.9.2012

Nyt sitten sain tuon näillä seuduin jo pitemmän aikaa mellastaneen flunssapöpönkin. Eilen aamulla heräsin tunteeseen, että keuhkojen yläosa ovat hiekkaa täynnä ja kaulasta valui hiki juuri sillä tavoin kuin joskus keuhkoputkentulehduksen yhteydessä. Korvat ja kurkku eivät olleet oikein hyvän tuntuiset nekään. Raahauduin ensin oman alueen terveyskeskukseen ja sitten terveysaseman päivystykseen Meilahteen Haartmanin sairaalaan, kun omalta terveysasemalta ei liiennyt aikaa sen enempää terveydenhoitajalta kuin lääkäriltäkään ja töihin pitää viedä sairauslomatodistus, vaikka olisi vain yhden päivän poissa.

Hartmannin päivystyksessä vain terveydenhoitaja vilkaisi minua nopeasti eli mittasi kuumeen korvasta: 37,2. Pientä lämpöä siis. Kirjoitti sentään kahden päivän sairauslomatodistuksen ja käski varaamaan lääkäriajan torstaina (soitettava heti klo 8). Vaikka siis selviäisinkin tästä flunssasta kolmessa päivässä, on lääkäriin raahauduttava vielä kolmantena päivänä, mikä mielestäni on älytöntä. Jos taas en parane kolmessa päivässä, niin olisihan se hoitaja voinut sanoa, että mene torstaina lääkäriin, jos olo huononee huomattavasti, etkä vielä kolmantena päivänä ole kunnossa.

Kuva: ClipArt
Tulee mieleen vuosia sitten sairastamani flunssa. Olin silloin Lapissa töissä. Piti raahautua sairaana terveyskekskukseen kolmen päivän välein, kunnes jouduin sairaalaan kahdeksi viikoksi. Kuumeisena ja sairaana kiskoin pari kilometriä meiltä kotoa terveyskekskukseen silloin pikkuista tytärtäni lumihangessa perässäni pulkassa kolmen päivän välein tuiskussa ja pakkasessa. Taksia ei pahemmin ollut käytettävissä eikä minulla ollut silloin autoa. Flunssani ei oikein tykännyt tuosta. (Nytkin tuolla meidän maaseutupaikassa taksi pitäisi tilata edellisenä päivänä!)

Olin tuon flunssan takia poissa töistä silloin vuosia sitten kuusi viikkoa ja oppilaat kysyivät, kun vihdoin palasin kouluun, oliko minulla ollut keuhkomätä! Jos silloin viimeisellä lääkärikäynnillä ei paikalla olisi ollut kokenut vanha lääkäri, olisin kai edelleen saanut sen kolme päivää sairaslomaa ja kuinkahan minun olisi käynytkään! Sairaalassa minulle syötettiin kortisonia ja ties mitä troppeja; piti hengittääkin jollain laitteella jotain sumutteita monta kertaa vuorokaudessa. Minulla oli silloin sitten kuulemma kolme pahaa tulehdusta: poskiontelotulehdus, keuhkoputkentulehdus ja koko keuhkot olivat niin tulehtuneet, että viikon pari vielä sairaalasta pääsyn jälkeen yskin keuhkonretaleita! Kauhistelin tarkastuskäynnillä lääkärille noista yskiessä suuhun tulleista ihosuikaleista: Onko minulla keuhkomatoja?!! Lääkäri vain totesi yksikantaan, että keuhkoni olivat olleet niin tulehtuneet, että parantuessa vanhat ihosuikaleet tulevat yskiessä pois!

Nyt näyttää tilanne terveyskeskuksissa muuttuneen vieläkin huonommaksi. Silloin olin Lapissa töissä erämaakoulussa. Nyt olen keskellä pääkaupunkia ja saan terveyskeskuksessa palveluna sairaanhoitajan  mittaamaan kuumeen korvastani. No, kirjoittihan tuo sairaanhoitaja sentään sairauslomatodistuksen.

Ihmettelen, kuinka olen yleensä koskaan luottanut lääkäreihin! Keskimmäinen sisareni kuoli hoitovirheen takia 7-vuotiaana. Silloin tosin ei vielä ollut kaikkia hienoja laitteita, mitä nykyisin on. Minulta on leikattu umpilisäke, vaikka se ei ollutkaan tulehtunut! Äitini kohdalla tehtiin useita hoitovirheitä, jotka lopulta johtivat kuolemaan. Tyttäreni kuoli hoitovirheiden seurauksena, koska hänelle ei pystytty antamamaan hänen sairauteensa kuulunutta nykyaikaista syöpähoitoa hoitajien aiheuttaman keskuslaskimokatetrin tukkeutumisen takia eikä muitten hoitovirheiden takia voitu enää uutta katetria laittaa. Ilman katetria ei taas nykyisten sytostaattihoitojen antaminen onnistunut.

Toisaalta lääketiede on kuitenkin monin tavoin kehittynyt, meillä on antibiootit, ultraäänet ja monet hienot laitekeksinnöt, joita esimerkiksi keskiaikana ei ollut olemassa. Lääkärit kaiketi yleensä tekevät parhaansa. Sairaalat ovat melko hienoja rakennuksia. Tosin Helsingin Lastenklinikka on todella käynyt liian pieneksi ja vanhanaikaiseksi. Sen tilalle on saatava pian uusi lastensairaala! Onneksi yhdistys uuden lastensairaalan saamiseksi vuonna 2017 on perustettu.

https://www.facebook.com/uusilastensairaala2017

https://www.facebook.com/HelsinkiinUusiLastensairaala

http://www.nobab.fi/index.html

10 kommenttia:

 1. Voihan riesa, toivotan pikaista paranemista, Marja-Leena!<3333

  Lääkärit osaavat myös töpeksiä ja tehdä hoitovirheitä, eivät he ole erehtymättömiä;/ Aina ei ole parasta mahdollista lääkäriä paikalla, ja sitten sattuu hoitovirhe, joka vie potilaan hengen!

  Parempaa loppuviikkoa sinulle!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti olet oikeassa. Hyvää loppuviikkoa Sinulle myös, Aili!

   Poista
 2. Toivotan tauditonta elämää, siis parane.

  VastaaPoista
 3. Pikaista paranemista Marja-Leena.Ja kokemuksesi perusteella ymmärrän hyvin,ettet luota lääkäreihin.

  VastaaPoista
 4. Niin ja itsekin kärsin Suomessa hoitovirheestä,tosin pienemmästä sellaisesta,mutta kuitenkin sellaisesta joka edelleenkin vaikuttaa elämääni jonkun verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo hoitovirheet vain yleistyvät. Se on ikävää. Kieltämättä minäkin mietin lääkäriä terveyskeskuksessa katsellessani: "onkohan tuo oikea vai valelääkäri?"

   Poista
 5. Toivottavasti flunssasi paranee nopeasti, ettei enää tarvitse apua haeskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin viikonvaihteessa vielä pe-la-su kolme päivää 38 asteen kuumeessa. Nyt voin jo hiukan paremmin.

   Poista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.