Tekstiilitaiteen näyttelyssä Lasipalatsissa

Pe 20.7.2012

Helsingissä on tarjolla vuosittain lukemattomia näyttelyitä ja tapahtumia, joissa kaikissa yksittäinen ihminen ei koskaan ehdi käydä. Omatkin näyttelykäyntini ja liikkumiseni helsinkiläisissä tapahtumissa ovat jonkinlaista satunnaisotantaa. Jotkut jutut on pakko nähdä, mutta useimmin tulee mentyä tilaisuuksiin ihan sattumalta, kun ne osuvat juuri kohdalle.

Tällainen sattumus oli mm. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n näyttely nimeltä Ornamentti Lasipalatsissa. Nämä potkupallon näköiset kummajaiset osuivat silmiini Laspalatsin näyttelytilan ikkunassa ja niin piipahdin sisälle asiaa tutkimaan.

Työn nimi on Alkuerä (12) ja tekijä on Maija Pellonpää-Forss. Työhön lisätty lehtikultaakin. Hinta 360 euroa. Työn no 13 nimi on Loppuottelu ja tekijä on sama henkilö. Hinta 500 euroa. Kuva: © Marleena
Hassuinta näissä töissä on mielestäni tuo lehtikullan lisäys ja valtava määtä nuppineuloja (työssä no 13). Mutta jalkapallohan tänä kesänä ollut tietysti yksi urheilun ykkösaiheista, joten ei kai sitten ole ihme, jos se on mukana tekstiilinäyttelyssäkin.

Kuva: © Marleena
Tähän kukkaroon ei kyllä kannata laittaa mitään. Työ on nimeltään Muisto. Sanna Majander on käyttänyt siinä myös villiviinin marjoja. Jotain muistojen hataruudesta työssä on kyllä saavutettu! Hinta  400 euroa. :D

Kuva: © Marleena
Aika hauska näyttely kieltämättä. Tämän työn nimi on Varista / To Drop. Sen on virkkaamalla tehnyt Maija Paavola. Hinta vaatimattomat 500 euroa. Se on suunnilleen levitetyn uuninpesuteräsvillänyytin kokoinen. Mahtuu melkein kämmenen sisään.

Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena
Anna-Riitta Haavisto on väkertänyt Koralli IV / Coral III -nimisen työn pinnoitetun teräslangan pätkistä. Työn voi käydä lunastamassa 430 eurolla. Työ on kooltaan pikkupallon kokoinen. Taiteen rappiotilaa tämäkin työ.

Tämä on mielestäni näyttelyn hupaisin työ:

Kuva: © Marleena
Nina Karpov on kirjonut kuvioita talouspaperiin. Työn nimi on Pisarat ja sen saa omaksi satasella. :D

Tästä työstä minäkin tykkäsin:

Kuva: © Marleena
Lyijykynätyöhön Kasvaminen I on Suvi Suikki lisännyt virkkausta. Työ oli myyty ja sen hinnaksi oli merkitty 156 euroa. Kooltaan työ on hieman postikorttikokoa suurempi.

Myös tämä toinen samankokoinen Suvi Suikin työ Kasvaminen II, hinta samoin 156 euroa, oli myyty:

Kuva: © Marleena
Molemmissa myydyissä töissä onkin ideaa, eikä niillä olla samalla tavoin huijaamassa katsojaa kuin mielestäni noissa joissakin muissa töissä.

Tässä sitten kaksi Anna-Mari Vierikon työtä, sekatekniikka (kananmuna, lautanen), Ornamentti 1 ja Ornamentti 3, hinta 450 euroa kpl.

Ornamentti 3, Kuva: © Marleena

Ornamentti 1,  Kuva: © Marleena

Tämä työ oli minusta aika mainio:

Kuva: © Marleena
Siinä on läpinäkyvään muovilaatikkoon sullottu kankaita ja ahtaalta näyttää. Työ on Silja Purasen Lady-in-the-box,  sekatekniikalla tehty (siirtovalokuvatekstiili, akryyli, ready-made), hinta 1850 euroa. Tässä työssä on mielestäni kuitenkin ideaa ja pidän sitä kyllä tuon näyttelyn parhaana, sillä kyllä se on jo jotain 2000-luvun taidemaailman suuruusluokkaa. Hinta tosin on melko kova, mutta joku museo voisi sen kyllä hankkia kokoelmiinsa.

Asiasta voi olla montakin mieltä, mutta kirjonta talouspaperille ja vastaavien töiden tuominen näyttelyyn on kyllä katsojien aliarvioimista. Tässä vielä kuva työstä toiselta puolelta:

Kuva: © Marleena
Ja vielä toiselta puolelta, mistä kunnolla näkyy, mitä muuta laatikon sisällä on.

Kuva: © Marleena
Laatikon koko on sellainen, että kasvot näyttävät siinä oikean kokoisilta.

Johanna Virtanen on löytämänsä esineen ympärille kirjoittanut kuparilangalla. Työn nimi on Always now. Hinta 260 £ (puntaa).

Kuva: © Marleena
Sitten vielä muutama työ tästä näyttelystä tähän loppuun. Näiden tekijöitä en ole merkinnyt muistiin, joten, jos kiinnostaa, kannattaa käydä itse vilkaisemassa ko. näyttelyä, joka kestää 29.7.2012 saakka.

Kuva: © Marleena
Kuva: © Marleena


8 kommenttia:

 1. Oli hintavia näyttelytöitä! Kiva kun veit katsomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Sirkka! Toivottavasti sait tästä virtuaalinäyttelystä jotain irti! :)

   Poista
 2. Mielenkiintoisiä töitä ja hinta on suhteellista .Uniikki taide ja käsityö on mielestäni sen arvoista kuin taiteilija tekiänä sen määrittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sirkkis, olen samaa mieltä, kyllä käsityötä pitäisi enemmän arvostaa samoin kaikkea uniikkia. Ja pyytäähän voi työstään, mitä kukin haluaa. Eriasia sitten on, löytyykö ostajia.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen taidenäyttely, kiitos MARJA-LEENA.<33333

  VastaaPoista
 4. Kiinnostavia töitä oletkin löytänyt kuvattavaksi. Mielikuvituksella ei ole mitään rajaa, tulee tässä mieleen.

  VastaaPoista
 5. Kyllä niin on, taiteessakin on vain mielikuvitus rajana!

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.