Koulun käytäviltä

Su 4.11.2012

Vaikka kuljen päivittäin pitkin koulun käytäviä, muistelen joskus niitä koulujen käytäviä, joita itse kävelin silloin joskus oppivelvollisuusikäisenä. Ne olivat päivittäistä maailmaani ja niiden kuvat ovat jossain syvällä muistini arkistoissa.

Kuva: ©Marja-Leena Kirjonen
Kuva: ©Marja-Leena Kirjonen

Kuva: ©Marja-Leena Kirjonen

Olivatko ne erilaisia kuin nykyiset koulujen käytävät? Varmasti ainakin jossain määrin ja koulusta riippuen. En todellakaan ole käynyt Raisiossa Kerttulan kansakoulussa enkä Mahittulan koulussa sitten kouluvuosieni. En ole myöskään poikennut entisen Lempäälän-Vesilahden yhteiskoulun tiloissa enkä Turun suomalaisen yhteiskoulun enkä Naantalin yhteiskoulunkaan käytävillä noiden omien kouluvuosieni jälkeen.

Millaisia seiniä nykyajan lapset katselevat koulujen käytäviä kulkiessaan? Tässä muutama näkymä erään helsinkiläisen koulun käytäviltä ja seiniltä. Kaikki kuvat ovat samasta koulusta. Perinteisten kuvien lisäksi voi olla jotain muutakin.

Kuva: ©Marja-Leena Kirjonen
Kuva: ©Marja-Leena Kirjonen

Kuva: ©Marja-Leena Kirjonen

Minulle Helsingin koulut ovat tulleet tutuiksi viime vuosikymmeninä. Jotkut koulut ovat aivan uusia moderneine ratkaisuineen. Jotkut koulut tarvitsisivat pikaista remonttia. Määrärahat pienevät kuin pyy maailmanlopun edellä.

Kuitenkin kunnat, kuten Helsinkikin, syytävät koko ajan rahaa tolkuttomuuksiin. Vuodenvaihteen valoshowt ja ilotulitukset vievät rahaa satoja tuhansia euroja jolleivät suorastaan miljoonia euroja vain muutamia päiviä kestävissä tapahtumissa, jopa vain joskus muutamia minuutteja kestävissä ilotulituspaukutteluissa. Mielestäni riittäisi muutama ilotulitusraketti jonkin 15 minuutin yhtäjaksoisen paukuttelun sijasta. Rahaa menee taivaan tuuliin hetkessä satoja tuhansia euroja ja niillä rahoilla voitaisiin kouluihin tehdä remontteja, joiden tulos olisi paljon pysyvämpi ja arvokkaampi kuin tuon valopaukuttelun näkeminen uudenvuoden yönä.

Helsingin kaupunki käytti 600 000 euroa verorahoja vuoden 2009 valonäytelmään. Sen jälkeen en ole enää halunnut katsoa tilastoja, koska verorahoja pitäisi mielestäni käyttää oikein eikä mihinkään humpuukiin. Kunnallisvaalit olivat juuri. Taas nukkuvien puolue luuli äänestävänsä oikein, kun ei käynyt äänestämässä.

10 kommenttia:

 1. Kurjaa jos rahaa laitetaa turhiin projekteihin tärkeiden sijaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyinen suuntaus näyttää olevan tuhlaus. Pysyviin asioihin sijoitetut rahat poikivat hyvää, tuhlatut eivät mitään.

   Poista
 2. Nykyään pelataan upporikasta ja toisaalta rutiköyhää, Marja-Leena!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä tosiaan näyttää. Vaan kenen rahoilla upporikasta!!!

   Poista
 3. Toisten rahoilla on helppo pelata upporikasta. Puhut täyttä asiaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista, että jotkut äänestäjät äänestävät jaloillaan, mutta eivät aivoillaan. Jos aivoja käytettäisiin tuskin julkkikset olisivat niin hyvin edustettuina vallankahvoissa.

   Poista
  2. Muistan laulun: "Olen unessa useasti sinun kaduillas, koulutie" Nyt tiedän, että koulustaan ja koulutiestään voi nähdä uniakin. Nuorena ajattelin vain sitä, kuinka kesken uniaan joutui lähtemään kouluun :)

   Leipää vai sirkushuveja... Siinä vanha kysymys.

   Poista
  3. mm, kesken unien sinne on saanut tosiaan monesti lähteä sekä silloin ennen että nytkin! :D Kansalle sirkushuveja niin pysyvät tyytyväisinä!?? Niinköhän.

   Poista
 4. Aika montaa koulua olet käynyt, ja koulussakin sitten :) Olisikohan hyvä jos kaikista asioista äänestettäisiin eikä vaan niistä jotka äänestävät niissä valtuustoissa.

  VastaaPoista
 5. Voisi tosiaan olla hyvä äänestää asioista, joihin käytetään paljon veromarkkoja.

  VastaaPoista

Tervetuloa lukemaan blogiani! Jätäthän viestin tai kommentin käynnistäsi minua ilahduttamaan! Luen mielelläni ajatuksiasi!

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida eli nimettömät kommentit poistetaan. Laita siis kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.